Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Έτοιμο "στα χαρτιά" το πρώτο ελληνικό δίκτυο logistics

Φώτο από Supply-Chain 
Συμφωνία μεταξύ 26 σημαντικών βιομηχανικών, και εμπορικών επιχειρήσεων, συνεταιρισμών, εταιριών μεταφορών και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη δημιουργία του πρώτου ελληνικού δικτύου logistics για τη μεταφορά εμπορευμάτων, αρχικά στον κεντρικό άξονα Αθήνα- Θεσσαλονίκη, ανακοινώθηκε σε εσπερίδα που διοργάνωσαν στην Αθήνα ο ΣΕΒ και η Ελληνική Εταιρία Logistics με τίτλο.
«Ο πρωταγωνιστικός ρόλος των logistics στη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών στην οικονομία και στην επιχειρηματικότητα», και χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης.
Όπως επισημαίνεται, η συμφωνία αυτή θεσμοθετεί το πρώτο στη χώρα μας Ελληνικό Δίκτυο logistics με μετρήσιμο αναπτυξιακό όφελος για την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα.
Το Δίκτυο θα εξυπηρετεί στην Αθήνα το Ικόνιο και το Θριάσιο, και στη Θεσσαλονίκη τον Κεντρικό Σταθμός της Θεσσαλονίκης και τη Σίνδο.
Συμπληρωματικά θα δίνεται η δυνατότητα door-to-door εξυπηρέτησης σε κοντινές περιοχές εφόσον υπάρξει το ανάλογο ενδιαφέρον.
Αρχικά, θα γίνονται πέντε δρομολόγια την εβδομάδα ενώ υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς container τριών κατηγοριών (45', 40' και 20').
Οι πελάτες του Δικτύου Logistics έχουν κατηγοριοποιηθεί σε τέσσερις ομάδες, ανάλογα με τον όγκο και την τακτικότητα του διακινούμενου φορτίου για τις οποίες ισχύει διαφορετική τιμολογιακή πολιτική.
Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν ήδη στις συνέργειες του Δικτύου Logistics είναι οι εξής επιχειρήσεις:

. ΑΒ Βασιλόπουλος AE, 
. Barilla Hellas AE, 
. BEIERSDORF HELLAS AE, 
. ΒΙΕΞΑΛ AE, 
. Cargo Group Logistics ΕΠΕ
. Coral AE, 
. DHL EXPRESS ΕΛΛΑΣ Α.Ε., 
. Διακίνησις AE, 
. Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών  Ηρακλείου Κρήτης, 
. GlaxoSmithKline ΑΕΒΕ
. Goldair Cargo ΑΕ
. HERBALIFE INTERNATIONAL GREECE, 
. Inter IKEA Systems BV, 
. Procter & Gamble Hellas ΕΠΕ
. Sanofi-Αventis AEBE, 
. SHELMAN ΕΛΛΗΝΟΕΛΒΕΤΙΚΗ       ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΞΥΛΟΥ ΑΕ, 
. Kuehne-Nagel AE, 
. ΜΑΒΕ AEBE, 
. Masterlink ΑΕ
. Medfrigo SA, 
. Metron Logistics AE,
. ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS ΑΕΒΕ
. SARMED Hellenic Warehouses S.A., 
. Schenker AE, 
. ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ
. Τσιρίκος Γρηγόριος ΙΜΕ ΕΠΕ

ωστόσο το δίκτυο είναι ανοιχτό για όλες τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις σχετικές αναλύσεις, το εκτιμώμενο μέσο όφελος για τους τακτικούς χρήστες της υπηρεσίας μπορεί να ξεπεράσει το 10% και μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο για τους συμμετέχοντες σε περίπτωση ευρύτερων συνεργιών μεταξύ των επιχειρήσεων αλλά και διεύρυνσης του Δικτύου.
Άλλες συνέργειες που διερευνώνται, είναι η συνεκμετάλλευση κοινού δικτύου διανομής εντός Αττικής και η ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρμας για παροχή ηλεκτρονικής απόδειξης παράδοσης. Στη συνέχεια το Δίκτυο Logistics θα διερευνήσει συνέργειες στην κοινή χρήση και ανάπτυξη εμπορευματικών κέντρων ή/και αποθηκών, στην ανάπτυξη διαδικτυακή πλατφόρμας για την ενοποίηση/συνδυασμό φορτίων και τη βέλτιστη αξιοποίηση της μεταφορικής ικανότητας, στην προώθηση- προβολή του δυναμικού Logistics της Ελλάδας προς το εξωτερικό, στην μεταφορά τεχνογνωσίας, κτλ.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Χάρης Κυριαζής σημείωσε ότι ο τομέας των Logistics αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης με σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ που αγγίζει το 12% σήμερα. «Σε μια περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης όπου για την επιβίωση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας απαιτείται ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο η περίπτωση των logistics έχει σημαντική αξία ως υποδείγματος συνεργασίας της πολιτείας και του ιδιωτικού τομέα που καταφέρνουν από κοινού να διαμορφώσουν το αναπτυξιακό μέλλον ενός κλάδου. Το υπόδειγμα αυτό, τόνισε ο κ. Κυριαζής, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το πρόσφορο έδαφος για την υιοθέτηση αντίστοιχων αναπτυξιακών υποδειγμάτων και σε άλλους κρίσιμους κλάδους της ελληνικής οικονομίας».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Logistics Σωτήρης Τριχάς τόνισε ότι αν υιοθετηθεί το Master Plan της ΕΕL κι οι βασικές δράσεις που προτάσσει, τότε η ελπίδα για ανάκαμψη της οικονομίας μέσα από έναν πολλά υποσχόμενο κλάδο αναζωπυρώνεται.

Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
Πηγή: ΑΠΕ- ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
http://www.ektelonismos.com 
http://custom-brokers.blogspot.com 
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709

Δεν υπάρχουν σχόλια: