Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Άνοιξε ο δρόμος για την πώληση του Υπόλοιπου ΟΛΠ !!

Χτές 30/08/13 επετεύχθη συμφωνία μεταξύ ΟΛΠ-COSCO για νέες επενδύσεις του κινεζικού ομίλου στο λιμάνι του Πειραιά ύψους 230 εκατ. ευρώ, γεγονός που αναμένεται να επιταχύνει τη διαδικασία πώλησης του ΟΛΠ (προβλήτας 1)

Το εγγυημένο αντάλλαγμα που καταβάλει η COSCO προσαρμοζεται βάσει του ΑΕΠ  (λόγω της μεταβολής των οικονομικών δεδομένων), αίτημα που είχε υποβάλει η κινεζική εταιρία.
Από την πλευρά της, η κινεζική πλευρά τονίζει, ότι με την κατασκευή της προβλήτας 3 στη δυτική πλευρά, ο αριθμός των διακινούμενων φορτίων θα ανέλθει από τα 3,7 εκατ. TEU στα 6,7 ΤEU, εκτιμώντας, ότι το λιμάνι του Πειραιά θα γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστικό.

Οπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, με βάση το Πρακτικό αυτό η ΣΕΠ Α.Ε. αναλαμβάνει:

  • (α) να κατασκευάσει και το δυτικό τμήμα του Προβλήτα ΙΙΙ
  • (β) να κατασκευάσει για λογαριασμό του ΟΛΠ Α.Ε. το νέο τερματικό σταθμό Προβλητών Πετρελαιοειδών και τα δίκτυα του
  • (γ) να αναβαθμίσει τον Προβλήτα ΙΙ με 12 E-RTG’s, ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητά του
  • (δ) να αναβαθμίσει τον Ανατολικό και Δυτικό Προβλήτα ΙΙΙ με εξοπλισμό κατ’ ελάχιστον 7 Γ/Γ Super Super Post Panamax και 16 RMG’s, ώστε να δέχεται τα νέας γενιάς πλοία.
  • (ε) να χρηματοδοτήσει όλα τα πιο πάνω έργα με ποσά ύψους 230 εκατ. ευρώ,
  • (ζ) να συνεχίσει να καταβάλει στον ΟΛΠ Α.Ε. τα προβλεπόμενα από τη Σύμβαση Παραχώρησης ετήσια οικονομικά ανταλλάγματα,
  • (στ) να μην καταργηθεί το ελάχιστο εγγυημένο αντάλλαγμα, αλλά να προσαρμοσθεί η καταβολή βάσει οικονομικών δεικτών (ΑΕΠ) λόγω της μεταβολής των οικονομικών δεδομένων στη σύνθεση των φορτίων της αρχικής Σύμβασης.
  • (η) να προσκομίσει ή επεκτείνει τις εγγυητικές επιστολές για την κάλυψη της κατασκευής του έργου του Δυτικού Προβλήτα ΙΙΙ και
  • (θ) με τα πιο πάνω έργα, να αυξήσει τη δυναμικότητα του ΣΕΜΠΟ/ΣΕΠ ετησίως από 3.700.000 TEU’s σε 6.200.000 TEU’s.
  • (Ι) Παράλληλα δε θα κατασκευάσει και αλιευτικό καταφύγιο και μαρίνα.
Η διάρκεια της Σύμβασης Παραχώρησης παραμένει αμετάβλητη για όλα τα έργα (μέχρι το 2044). Ο νέος δυτικός Προβλήτας ΙΙΙ θα είναι λειτουργικά έτοιμος το 2020.
Παρεμπιπτόντως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, βλέποντας τη δυστοκία στη λήψη αποφάσεων που εμφανίζει το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς «χηρεύει» και η θέση του προέδρου, έδωσε εντολή στο υπουργείο Ναυτιλίας να αναλάβει δράση και να ετοιμάσει άμεσα το χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, μέσω της πώλησης μετοχών.
Πηγή:Διαδίκτυο
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: