Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Αυστηρότεροι έλεγχοι για πλαστά προϊόντα στα τελωνεία

 Μέχρι και 115 εκατομμύρια πλαστογραφημένα και «πειρατικά» προϊόντα εντοπίσθηκαν στα τελωνεία της Ένωσης το 2011 και με νέο κανονισμό που ενέκρινε στις 11 Ιουνίου το ΕΚ, τα τελωνεία των κρατών μελών θα αποκτήσουν νέα νομικά όπλα για την καλύτερη καταδίωξή τους.
«Οι τελωνειακοί κατέχουν θέση-κλειδί στο κυνήγι των πλαστών προϊόντων, καθώς είναι εκείνοι που μπορούν να τα εντοπίσουν και να τα καταστρέψουν πριν περάσουν στην ΕΕ», σημειώνει ο εισηγητής του ΕΚ, Γερμανός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, Jurgen Creutzmann, για να προσθέσει «με το νέο κανονισμό οι τελωνειακοί θα μπορούν να επιτελέσουν το καθήκον τους ταχύτερα και αποτελεσματικότερα».
Κεντρικό στοιχείο του κανονισμού είναι οι ξεκάθαροι κανόνες για την καταστροφή προϊόντων «μαϊμού» που εντοπίζονται στα τελωνεία των κρατών μελών. Οι ίδιοι οι ορισμοί της πνευματικής ιδιοκτησίας και των πλαστογραφημένων προϊόντων δεν αλλάζουν ενώ ο κανονισμός δεν αφορά προσωπικά αντικείμενα ταξιδιωτών.
Έτσι, όταν ένα τέτοιο προϊόν εντοπίζεται, θα μπορεί να καταστραφεί αμέσως και χωρίς δικαστική εντολή εφ' όσον υπάρχει σύμφωνη γνώμη του εισαγωγέα και του κατόχου των (εν προκειμένω κλεμμένων) πνευματικών δικαιωμάτων.
Για μικρά αντικείμενα ή ποσότητες (μέχρι 2 κιλά) που έχουν αγορασθεί για προσωπική χρήση από πολίτες στην ΕΕ, η καταστροφή μπορεί να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη του παραλήπτη που διαφορετικά εκτός άλλων ποινών θα πρέπει να καταβάλλει επίσης φύλακτρα και τέλη καταστροφής του προϊόντος.... 
Μετά από τις έντονες αμφιβολίες που εξέφρασε το ΕΚ για τον κίνδυνο να καταστρέφονται ως κλεψίτυπα γενόσημα φάρμακα που προορίζονται για τρίτες χώρες και απλώς περνούν «τράνζιτ» από την ΕΕ, ο κανονισμός προβλέπει ρητά ότι εφ' όσον προέρχονται από τρίτες χώρες και προορίζονται για τρίτες χώρες δεν θα παρακρατούνται και δεν θα καταστρέφονται, εκτός αν υπάρχουν ιδιαίτερα αυξημένες πιθανότητες να καταλήξουν, τελικά, στην ευρωπαϊκή αγορά.
Πηγή:Stockwatch
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com 
http://custom-brokers.blogspot.com 
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709

Δεν υπάρχουν σχόλια: