Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Kύπρος: Τα τελωνεία δεν παίρνουν επιταγές και ζητούν μετρητά

Συμβόλαια και αγοραπωλησίες έχουν εν πολλοίς παγώσει, επιχειρηματίες και καταναλωτές «στραγγίζουν» σταδιακά από ρευστό, αφού ολοένα και περισσότεροι κρίκοι της παραγωγικής αλυσίδας ζητούν ζεστό χρήμα για να πραγματοποιήσουν συναλλαγές.
Προϊόντα μένουν «εγκλωβισμένα» σε λιμάνια περιμένοντας τον εκτελωνισμό τους, ενώ στη λογική «τοις μετρητοίς» μπαίνει σιγά σιγά και το φάρμακο, με τους προμηθευτές να δίνουν τελεσίγραφο στους φαρμακοποιούς ότι δέχονται πλέον μόνο μετρητά.
Την ίδια στιγμή, οι παραγγελίες των εισαγωγέων φαρμάκων βρίσκονται στην... αναμονή, αλλά το υπουργείο Υγείας του νησιού έσπευσε να διαβεβαιώσει πως δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα σε ό,τι αφορά την επάρκεια φαρμάκων.
Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι εισαγωγείς - προμηθευτές. «Τα τελωνεία δεν παίρνουν επιταγές και ζητούν μετρητά. Άρα κι εμείς πουλάμε τοις μετρητοίς για να μαζέψουμε χρήματα και να εκτελωνίσουμε», σημειώνει ο κ. Ζήνων Μαρκίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Προμηθευτών Προϊόντων Ευρείας Κατανάλωσης.
Όπως ο ίδιος επισημαίνει, σε λιμάνια μένουν προϊόντα -κυρίως τσιγάρα και ποτά, αλλά επίσης φάρμακα, κάποια τρόφιμα και πρώτες ύλες- που περιμένουν να ανοίξουν οι τράπεζες για να εκτελωνιστούν. Όσο περνούν οι μέρες αυξάνονται. «Αν δεν δώσουν λύση άμεσα, από την Τρίτη θα σταματήσουν τα πάντα. Δεν θα υπάρχει ούτε ρευστό ούτε εμπορεύματα. Κάθε μέρα που περνά χάνουμε εκατομμύρια ευρώ», συμπληρώνει ο κ. Μαρκίδης.
Πηγή:ego (Απόσπασμα)
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
Tel :6977636709

Δεν υπάρχουν σχόλια: