Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Cosco A' Εξάμηνο 12: Ο Πειραιάς μας απέφερε έσοδα 69,5 εκατ. $


Mέσα σε ένα χρόνο ο κινεζικός όμιλος της Cosco, πέτυχε να διπλασιάσει σχεδόν το φορτίο που διακίνησε μέσω του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του στο λιμάνι του Πειραιά και ουσιαστικά να εκπληρώσει τέσσερις μήνες νωρίτερα τη συμβατική του υποχρέωση το 2012, να έχει διακινήσει από την Ελλάδα 1,4 εκατ. teus.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Cosco Pacific που διαχειρίζεται το ΣΕΜΠΟ, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου μέσω του Πειραιά διακινήθηκαν 1.387.000 κοντέινερ, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα το 2011 είχαν διακινηθεί περί τις 700.000, πρόκειται για αύξηση 98,4%.
Δεν είναι τυχαίο ότι με βάση τα στοιχεία του εξαμήνου του 2012 που ανακοίνωσαν πρόσφατα οι Κινέζοι, ο Πειραιάς τους απέφερε έσοδα 69,5 εκατ. δολαρίων όταν από όλα τα τέρμιναλ τα έσοδά τους ανέρχονταν στα 165 εκατ. δολάρια. Μάλιστα η Cosco στην παρουσίαση των οικονομικών της στοιχείων είχε επισημάνει τη συνεισφορά του Πειραιά αν και στελέχη της είχαν σπεύσει να διευκρινίσουν ότι αυτή η επιτυχία δεν πρόκειται να σημάνει περισσότερες επενδύσεις πέραν αυτών που είναι προγραμματισμένες από την ίδια τη σύμβαση παραχώρησης η οποία έχει υπογραφεί με τον ΟΛΠ. Τα ίδια στελέχη ανέφεραν μάλιστα ότι η Cosco είναι πολύ προσεκτική στις κινήσεις της και επικεντρώνει το ενδιαφέρον της μόνο όπου διαθέτει τον πλήρη έλεγχο.
Το μεγαλύτερο κέντρο
Ο Πειραιάς πάντως αναδεικνύεται στο μεγαλύτερο κοντέινερ τέρμιναλ των Κινέζων στην Ευρώπη για το 2012 καθώς το τέρμιναλ της Νάπολης εμφανίζει στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου αύξηση 21,7% έναντι 98,4% του Πειραιά ενώ το αντίστοιχο της Αμβέρσας εμφανίζει μείωση 12,6% στο διακινούμενο φορτίο. Σε απόλυτους αριθμούς μέσω της Νάπολης στο διάστημα αυτό διακινήθηκαν 858.000 κοντέινερ και μέσω της Αμβέρσας 716.000 κοντέινερ. Μείωση 7,3% σημείωσε η διακίνηση φορτίου και από το σταθμό του Σουέζ ο οποίος ωστόσο παραμένει το μεγαλύτερο υπερπόντιο κοντέινερ τέρμιναλ της Cosco. Aπό την Αίγυπτο η Cosco στους πρώτους οκτώ μήνες του 2012 διακίνησε περί τα 2 εκατ. κοντέινερ.

Πηγή:Ημερησία
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email :kourtesisa@hotmail.com
Tel :6977636709