Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

SILO ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Αλλάζει όψη το silo στον ΟΛΠ

Έντονο ενδιαφέρον επιδεικνύεται για το διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που αφορά στη μετατροπή του παλαιού κτηρίου αποθήκης σιτηρών (silo) σε μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά.
Το φάκελο της προκήρυξης, κατά τη διάρκεια της προθεσμίας που έληξε χθες, παρέλαβαν 1.744 αρχιτεκτονικά γραφεία από 88 χώρες. Οσοι αποφασίσουν να διαγωνισθούν θα πρέπει να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέχρι 23 Οκτωβρίου 2012, ενώ η Επιτροπή Απονομής των Βραβείων με πρόεδρο τον ομότιμο καθηγητή αρχιτεκτονικής και τ. πρύτανη, Δημήτρη Φατούρο, θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της το Δεκέμβριο.
Η Πολιτιστική Ακτή Πειραιά αποτελεί, σύμφωνα με τον ΟΛΠ, τη μεγαλύτερη παρέμβαση πολιτισμού και τουρισμού στην Αττική, αφού στο χώρο που έχει παραχωρηθεί από τον ΟΛΠ Α.Ε., έκτασης 180.000 τ.μ., θα δημιουργηθούν μουσεία, θεματικά πάρκα και υπαίθριοι χώροι πολιτισμού και αναψυχής. Χώροι που όπως τονίζει ο ΟΛΠ θα είναι προσβάσιμοι στους κατοίκους, τους επισκέπτες και τους επιβάτες της κρουαζιέρας.
Σε ένα από τα μουσεία, το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, θα συγκεντρωθεί ο αρχαιολογικός πλούτος που έχει βρεθεί μέσα στη θάλασσα. Το μουσειολογικό πρόγραμμα, το οποίο καταρτίστηκε από τη Δ/ση Ενάλιων Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ και ενεκρίθη από τον υπουργό Πολιτισμού, αποτελεί τη βάση του μοναδικού στη χώρα μας υπό ίδρυση Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων.
«Με τον προκηρυχθέντα διαγωνισμό αφενός διασώζεται ένα βιομηχανικό μνημείο του Μεσοπολέμου και αφετέρου αποκτά ο Πειραιάς ένα μοναδικό στο είδος του στη Μεσόγειο μουσείο», αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία.
Ηδη όλα σχεδόν τα προβλεπόμενα από το masterplan έργα ανάπτυξης της Πολιτιστικής Ακτής βρίσκονται σε εξέλιξη. Πρόκειται για το 
  • Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων στο SILO, το 
  • Ιστορικό Αρχείο ΟΛΠ και το 
  • Μουσείο Μετανάστευσης στην Πέτρινη Αποθήκη, το 
  • Θεματικό Μουσείο Λιμένων στο Καστράκι, το 
  • Θεματικό Πάρκο στις Αποθήκες, την
  • ανάπλαση αρχαιολογικού χώρου Ηετιώνιων Πυλών, και το 
  • Πάρκο Δραπετσώνας.
Πηγή: MariNews
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .

Tel :6977636709