Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Τελωνειακή Ηλεκτρονική "Ανατροπή"

Τεράστιες αλλαγές-ανατροπές  από την Δευτέρα το πολύ Τρίτη 03-04-2012 στα Εξαγωγικά τελωνεία της χώρας στην αρχή, και αργότερα σε όλο το φάσμα των Εμπορικών Τελωνειακών συναλλαγών.

  • Υποβολή διασαφήσεων εξαγωγών ηλεκτρονικά ,
  • Ηλεκτρονική εξουσιοδότηση , 
  • Παράλληλο σύστημα υποβολής διασαφήσεων του δικού μας ΣΕΠΑ  SepaNet , παρακάμπτοντας το υπουργείο – ICIS net

Πραγματική  Ανατροπή.
Ο κλάδος εισέρχεται σε νέα εποχή,  από την ενημέρωση των συναδέλφων μέσω email , και sms,  την ανάρτηση αποφάσεων, οδηγιών, νομοθεσία, που μέχρι τώρα παρέμεναν ...... "άγνωστα" ή "κρυφά", μέχρι το SepaNet
Ο Κλάδος μας μπορεί να μετατρέψει αυτό το άγνωστο σε πολλούς συναδέλφους  κομμάτι , που σε αρκετούς και δίκαια προκαλεί φόβο, σε όπλο για την διατήρηση της δουλειάς μας .
Ο φόβος προέρχεται διότι ακριβώς είναι άγνωστο , και δεν ξέρουμε πως λειτουργεί κλπ.
Συνάδελφοι κάνουμε κάθε ημέρα δεκάδες ηλεκτρονικές συναλλαγές , Εμπιστευόμαστε τα κουτιά που έχουμε μπροστά μας εδώ και περίπου μία δεκαετία , αναφέρω ενδεικτικά τις ποιο κραυγαλέες συναλλαγές :

  • Τραπεζικές συναλλαγές στην τράπεζα ή μέσω Web banking
  • e-shoping ( με χρήση πιστωτικής κάρτας ) 
  • Email ( αποστολή ηλεκτρονικά των εμπορικών τιμολογίων από τους πελάτες μας).
  • Υποβολή μέσω ICIS net Τ1, Τ2, 
  • Υποβολή  και καταχώρηση διασαφήσεων με δισκέτα ή όχι στο τελωνείο (όλες βρίσκονται στην βάση δεδομένων του τελωνείων  και ο κάθε διαχειριστής του συστήματος ακόμα και ο απλός χρήστης μπορεί να κάνει ανάκτηση με το αριθμό του πτυχίου μας ή του ΑΦΜ μας  και να δει  τι κρύβετε από κάτω του , καταλαβαίνετε τι εννοώ!!.)
  • Υποβολή μέσω του λογιστή μας της φορολογικής μας δήλωσης (δηλαδή της ακριβούς  εικόνας της οικονομικής μας κατάστασης, του πελατολογίου μας των αμοιβών μας κλπ )
  • Ηλεκτρονική συνταγογράφηση (βάση δεδομένων με την κατάσταση της Υγείας μας την δική μας και της Οικογένειας μας)
  • Χρήση Ηλεκτρονικής κάρτας πληρωμών ή προπληρωμένη  κάρτα κλπ
  • Βάσεις δεδομένων πρακτορείων (Γραμμών και Forwader , γνωρίζουν καλά οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ)

www.sepa.com.gr
Τα ποιο πάνω είναι μερικές από τις δεκάδες ηλεκτρονικών συναλλαγών που κάνουμε κάθε ημέρα  ενσυνείδητα ή ασυνείδητα , είτε γνωρίζοντας τον κίνδυνο που έχουν είτε όχι , έτσι γιατί μπήκαν στην ζωή μας σιγά σιγά χωρίς να το καταλάβουμε και μας επεβλήθησαν .
Όλα τα ποιο πάνω είναι αναρτημένα στο Διαδίκτυο (internet) , σε έναν Web Server ό οποίος μπορεί να είναι οπουδήποτε στον κόσμο, είτε σε ένα τοπικό δίκτυο (intranet) . 
Οπωσδήποτε όλα αυτά δεν έχουν 100% ασφάλεια αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά , π.χ στην υποβολή της δήλωσης μας από τον λογιστή μας ηλεκτρονικά αντιλαμβάνεστε τι λέω ?
Όλα αυτά γίνονται μια "Χαψιά" από τους Ανώνυμους .
Δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν άλλωστε για να πεισθεί κάποιος πρέπει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο , να είναι αισιόδοξος , και έχει γνώση του τι είναι αυτό που φοβάται να εμπιστευτεί.
Ποιο πάνω  λοιπόν αναφέρω ενέργειες και πράξεις της καθημερινότητας μας που τις εμπιστευόμαστε  
Αργότερα σε νεώτερη ανάρτηση θα προσπαθήσω να εξηγήσω όσο ποιο απλά μπορώ την ασφάλεια ή μάλλον τους κανόνες ασφαλείας που διέπουν το διαδίκτυο , τα WebSevises , τα δίκτυα , τα φίλτρα ασφαλείας, τα κλειδιά, την κρυπτογράφηση των στοιχείων που αναρτούμε σε κάθε υποβολή κλπ  

Καλή επιτυχία για το μέλλον μας και την δουλειά μας .
Αλέξανδρος Κουρτέσης
Εκτελωνιστής
6977636709