Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Kαταλυτική η είσοδος της Cosco για τα θετικά οικονομικά μεγέθη στο λιμάνι του Πειραιά

Πριν από περίπου τρία χρόνια, όταν είχε ξεκινήσει η συζήτηση για να μπει ως επενδυτής στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά η κινεζική εταιρεία Cosco, πολλοί (μεταξύ αυτών και σημερινοί υπουργοί και βουλευτές) έκαναν λόγο για «ξεπούλημα», αγνοώντας το γεγονός ότι το λιμάνι του Πειραιά, εξαιτίας των άσκοπων κινητοποιήσεων, είχε αρχίσει να χάνει την αίγλη του και σαφώς και τους πελάτες του. Σήμερα, που το λιμάνι, χάρη στην παρουσία της Cosco -μέσω της θυγατρικής της εταιρείας ΣΕΠ Α.Ε.- άρχισε να γίνεται και πάλι ελκυστικό, άλλαξαν γνώμη τουλάχιστον οι περισσότεροι. Κάτι είναι κι αυτό.
Τα οικονομικά μεγέθη για το 2011 (πρώτη χρονιά κατά την οποία οι δύο πάροχοι του εμπορικού λιμένα, η ΣΕΠ στον προβλήτα ΙΙ και ο ΟΛΠ στον προβλήτα Ι, λειτούργησαν ανεξάρτητα) δείχνουν ότι η είσοδος της Cosco ήταν καταλυτική για να αλλάξει το κλίμα προς το θετικότερον. Στον προβλήτα ΙΙ, που διαχειρίζεται η ΣΕΠ, η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων κατέγραψε αύξηση κατά 73% σε σχέση με το 2010, καταφέρνοντας να φθάσει τα 1.180.000 εμπορευματοκιβώτια έναντι 684.000 το 2010. Μάλιστα τον Δεκέμβριο του 2011, η αύξηση στη διακίνηση έφθασε στο 150% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο που μας πέρασε διακινήθηκαν 139.000 εμπορευματοκιβώτια έναντι 55.000 τον Δεκέμβριο του 2010.
Eξίσου καλά ήταν και τα αποτελέσματα του ΟΛΠ, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού του με την Cosco. Πέρσι, ο ΟΛΠ στον προβλήτα Ι, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε, κατέγραψε αύξηση στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων κατά 54,5% σε σχέση με το 2010. Το τράνζιτ φορτίο, το ίδιο διάστημα, αυξήθηκε κατά 88,2%, φθάνοντας στα 254.336 εμπορευματοκιβώτια έναντι 135.418 το 2010. Επίσης, όπως αναφέρεται, το 2011 αυξήθηκε κατά 34,6% και η παραγωγικότητα στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων που διαχειρίζεται ο ΟΛΠ, ενώ ο χρόνος αναμονής για τα 256 πλοία το 2011 έφθασε στη μία ώρα και επτά λεπτά από... τρεις ώρες που ήταν το 2010.
Παράλληλα, οι δύο πάροχοι έχουν σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης των τεχνικών μέσων στις προβλήτες που διαχειρίζονται, στοχεύοντας στην αύξηση της πελατείας τους. 
Έτσι ο Πειραιάς άρχισε σιγά σιγά να προσελκύει εκτός του τοπικού φορτίου και το λεγόμενο ελαστικό φορτίο (δηλαδή το τράνζιτ), δημιουργώντας συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης. Σύμφωνα με κύκλους της Διεθνούς Ναυτικής Ενωσης (ΔΝΕ), η αλλαγή στην εικόνα του Πειραιά και η βελτίωση της θέσης του σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά λιμάνια στη Μεσόγειο ήταν αποτέλεσμα της παρουσίας της ΣΕΠ.
«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η ΣΕΠ προχώρησε σε συγκεκριμένες επενδύσεις στις υποδομές, άλλαξε τη φιλοσοφία στην εξυπηρέτηση των πελατών, αύξησε την παραγωγικότητα, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να μη χάνουν χρόνο στον Πειραιά, όπως γινόταν στο παρελθόν. Ολα αυτά βοήθησαν στη σταδιακή μετεξέλιξη του λιμένα σε main hub port (κύριο λιμάνι μεταφόρτωσης), που είναι και το ζητούμενο» ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΔΝΕ Νίκος Αρβανίτης. Κατά τον ίδιο, όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθούν τα επενδυτικά σχέδια των δύο παρόχων, καθώς και ο προβλήτας ΙΙΙ της ΣΕΠ, τόσο περισσότερο θα αναπτυχθεί ο Πειραιάς, μετεξελισσόμενος στο βασικό λιμάνι μεταφορτώσεων στη Μεσόγειο.
Κατά την άποψη των μελών της ΔΝΕ, το κράτος δεν θα πρέπει να φοβάται από την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των φορέων παροχής λιμενικών υπηρεσιών, αντιθέτως θα έπρεπε να είχε προχωρήσει πιο έγκαιρα, θέτοντας η πολιτεία τους κατάλληλους κανόνες και ρυθμιστικούς φορείς σε λειτουργία.
Σχόλιο ΑΚ: Ο Ανταγωνισμός φέρνει ανάπτυξη , δημιουργεί ευκαιρείες, ξυπνάει από τον λήθαργο του εφησυχασμού , γεννά ιδέες , σε σηκώνει από τον καναπέ. Τι θα είχε γίνει στο μεγάλο λιμάνι αν δεν υπήρχε ο ανταγωνισμός .?? Στα αρνητικά: Αλλοιώνει τα εργασιακά δικαιώματα , συμπιέζει τα μεροκάματα προς τα κάτω.
Πηγή:Καθημερινή 
Επιμέλεια: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
Tel :6977636709