Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Οξύνεται ο ανταγωνισμός στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων

Έντονο ανταγωνισμό στον κλάδο των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, κυρίως στις γραμμές Ασίας - Ευρώπης, με επίκεντρο τις τιμές διαβλέπει η εταιρεία Alphaliner για το 2012.
Εκτιμάται ότι οι νέες συμμαχίες (εδώ & εδώ )που έγιναν, αντί να ομαλοποιήσουν την κατάσταση, ενδέχεται να προκαλέσουν όξυνση του ανταγωνισμού ανάμεσα στις μεγάλες εταιρείες του κλάδου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ναύλος μεταφοράς ενός teu (ενός εμπορευματοκιβωτίου συγκεκριμένων διαστάσεων) στη γραμμή Ασίας - Ευρώπης από 1.400 δολ. που ήταν στις αρχές του 2011 σήμερα έφθασε να «παίζει» στα… 500 δολάρια!
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Alphaliner, ο επιθυμητός εξορθολογισμός των οικονομικών μεγεθών θα αργήσει να επέλθει καθώς οι εταιρείες, προς το παρόν, όχι μόνο δεν μετακινούν πλοία ώστε να μειώσουν την πλεονάζουσα χωρητικότητα, αλλά αντιθέτως εμφανίζονται έτοιμες να παραλάβουν νέα πλοία.
Κατά πληροφορίες, εντός των επόμενων μηνών αναμένεται να παραληφθούν από διάφορες εταιρείες 38 νέα πλοία χωρητικότητας 10.000 -16.000 teu. 
Επίσης, πλοία έχει προγραμματίσει να παραλάβει και η εταιρεία Maesrk χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός τους.
H κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, κατά τους αναλυτές, καθώς η εταιρεία Evergreen ανακοίνωσε την πρόθεσή της να συμμετάσχει στην «κοινοπραξία» CKYH, δηλαδή να ενώσει τις δυνάμεις της με τις εταιρείες :
  • Cosco Container Line, 
  • K Line, 
  • Yang Ming και 
  • Hanjin Shipping.
Εν τω μεταξύ οι εταιρείες 
  • MSC και 
  • CMA CGM,
σύμφωνα με τους Lloyd’s List ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε συνεργασία, η οποία θα αφορά κυρίως συνένωση γραμμών και δρομολογίων για Ασία - Βόρεια Ευρώπη, Ασία - Νότια Αφρική καθώς και στις γραμμές από και προς τη Νότια Αμερική. 
Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο εταιρείες συνεργάζονται ήδη από το 2003 στον Ειρηνικό.
Οι δύο εταιρείες θα έχουν μεταφορική ικανότητα μεγαλύτερη από τη Maesrk, στα 3,6 εκατ. teu έναντι 2,6 εκατ. teu της Maesrk. 
Επίσης, θα έχουν μερίδιο αγοράς 21,4% έναντι 16% της Maesrk.
Καλύτερα στην Αδριατική
Παρά τις αρνητικές εκτιμήσεις για τις τιμές στις γραμμές Ασίας - Ευρώπης, στις γραμμές της Αδριατικής καταγράφονται ανοδικές τάσεις στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων προς τα εμπορικά λιμάνια της Βορείου Αδριατικής, γεγονός που απεικονίζει το ενδιαφέρον για χρήση γραμμών της Μεσογείου, κυρίως του short sea (μικρών αποστάσεων). 
Ναυλομεσιτικοί κύκλοι ανέφεραν στην «Κ» ότι «το συγκεκριμένο γεγονός δεν έχει περάσει απαρατήρητο και από τους επιχειρηματίες του κλάδου των ναυπηγοεπισκευών, με αποτέλεσμα σε περιοχές της Βορείου Αδριατικής, όπου υπάρχουν επισκευαστικές ζώνες, να παρατηρείται αύξηση των δραστηριοτήτων τους καθώς ποντάρουν στη διαρκώς αυξανόμενη κίνηση».
Πηγή:Marinews, Καθημερινή
Αναδημοσίευση: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
Tel:6977636709