Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ οι λαθρέμποροι καυσίμων

Νέα χτυπήματα κατά των λαθρεμπόρων καυσίμων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, επιστρατεύοντας σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου και παρακολούθησης ύποπτων συναλλαγών, ενώ συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι συλλήψεις φορολογούμενων που χρωστούν στο Δημόσιο μεγάλα ποσά ΦΠΑ. Μόνο από το λαθρεμπόριο στα καύσιμα υπολογίζεται ότι τα κρατικά ταμεία χάνουν ετησίως 500 εκατ. ευρώ και στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τα κρούσματα θα περιοριστούν με την πλήρη εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, η οποία μετατέθηκε για τον Οκτώβριο του 2012.
Ηδη το ΣΔΟΕ και η Οικονομική Αστυνομία έχουν περάσει χειροπέδες σε 15 επιχειρηματίες, ενώ σειρά παίρνουν όσοι τοποθέτησαν "μαύρο χρήμα" σε τράπεζες του εξωτερικού. Εντός της εβδομάδας επίκεινται νέες συλλήψεις, ενώ το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει διορία μέχρι την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου σε όσους χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Οσοι δεν το πράξουν, θα δουν το όνομά τους στη λίστα των μεγαλοοφειλετών που θα δημοσιοποιηθεί στο Διαδίκτυο.
Μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο αποτελεί η εξάρθρωση των κυκλωμάτων εικονικών εξαγωγών καυσίμων. Γι' αυτόν τον σκοπό εντείνονται οι έρευνες από το ΣΔΟΕ και την Οικονομική Αστυνομία στις εξαγωγές αλλά και στη διακίνηση ναυτιλιακών καυσίμων, που γίνονται από τα αρμόδια τελωνεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣΔΟΕ βρίσκεται σε επικοινωνία με τις οικονομικές αρχές βαλκανικών χωρών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι ποσότητες πετρελαίου κατευθύνονται στις χώρες αυτές και αν οι λήπτριες εταιρείες είναι υπαρκτές.
Πετρέλαιο transit
Στέλεχος του ΣΔΟΕ τονίζει ότι βασικός στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η παράνομη διάθεση στην εσωτερική αγορά πετρελαίου transit, το οποίο προορίζεται για εξαγωγή σε βαλκανικές χώρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εξαγωγές είναι εικονικές και το αφορολόγητο πετρέλαιο διατίθεται σε πρατήρια καυσίμων της χώρας, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει σημαντικά ποσά από φόρους και δασμούς.
Στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου, τα τελωνεία και οι ελεγκτικές υπηρεσίες εξοπλίζονται με σύγχρονα ελεγκτικά εργαλεία όπως:
Σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της πορείας των πλοίων (AIS).
Ολοκληρωμένα συστήματα σήμανσης και ιχνηλασιμότητας/ψηφιακής επαλήθευσης στα προϊόντα καπνού και τα αλκοολούχα ποτά.
Αυτοκινούμενα συστήματα ελέγχου έμφορτων φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων με ακτίνες Χ για κάλυψη αναγκών ανίχνευσης καπνικών προϊόντων.
Εξι συστήματα X-RAY σταθερής θέσης για έλεγχο αποσκευών και δεμάτων.
Ηλεκτρονικά συστήματα αυτόματης καταγραφής οχημάτων για την αντιμετώπιση του διασυνοριακού λαθρεμπορίου των προϊόντων που υπόκεινται σε ΕΦΚ, τα οποία θα εγκατασταθούν σε 8 τελωνεία.
Σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης βυτιοφόρων.
Πλοία δίωξης ΣΔΟΕ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου, μιλώντας στο 32ο Πανελλαδικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εκτελωνιστών της Ελλάδας (ΟΕΤΕ), ανέφερε ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης της μάστιγας του λαθρεμπορίου "εντάσσεται και το νέο ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα τελωνείων (ICISNET), το οποίο πρόκειται να εφαρμοστεί από το επόμενο έτος. Η εφαρμογή του συστήματος αυτού σε συνδυασμό με τη θέσπιση των προβλεπόμενων από τον Κοινοτικό Τελωνειακό Κώδικα απλουστευμένων διαδικασιών θα επιφέρουν μια ουσιαστική ποιοτική αλλαγή στις παρεχόμενες υπηρεσίες, τόσο προς τους εισαγωγείς και εξαγωγείς όσο και προς τους παρεμβαίνοντες εκτελωνιστές".
Πηγή: energypress
Αναδημοσίευση: Κουρτέσης Αλέξανδρος Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων .
http://www.ektelonismos.com
http://custom-brokers.blogspot.com
email:kourtesisa@hotmail.com
Tel:6977636709