Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Επενδυτικό ενδιαφέρον για τον σταθμό οχημάτων του Πειραιά

Αεροφωτογραφία του CarTerminal Ικονίου
Ενδιαφέρον για την εξαγορά του Σταθμού Οχημάτων (car terminal) του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ Α. Ε.) έχουν εκφράσει ξένες διεθνείς εταιρείες διαχείρισης, οι οποίες θεωρούν ότι η θέση του Πειραιά αποτελεί στρατηγικό σημείο στην προώθηση των προϊόντων που μεταφέρουν. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος, που βρίσκεται ακόμη σε προφορικό επίπεδο, εκδηλώθηκε τη χρονική στιγμή κατά την οποία η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σχεδιάζει την παραχώρηση terminals λιμένων στο πλαίσιο της πολιτικής προσέλκυσης ξένων επενδυτών για τη συμμετοχή τους στην ανάπτυξη των ελληνικών λιμένων. Ιδιαίτερα για τον Σταθμό Οχημάτων του Πειραιά, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η συμφωνία παραχώρησης αλλά και ο χρόνος παραχώρησης θα είναι ανάλογοι με το ύψος της προσφοράς καθώς και με το περιεχόμενο της επένδυσης. Μάλιστα αναφέρθηκε ότι στον Σταθμό Οχημάτων εξετάζεται να ακολουθηθεί ένα διπλό μοντέλο. Δηλαδή, να υπάρξει πλήρης παραχώρηση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ή ο ενδιαφερόμενος επενδυτής ή η ομάδα των επενδυτών να κατασκευάσουν νέο Σταθμό, ο οποίος θα λειτουργεί παράλληλα με τον υπάρχοντα του ΟΛΠ στα πρότυπα της συμφωνίας με την κινεζική Cosco. Να σημειωθεί ότι προσφάτως εντάχθηκαν στον Σταθμό Οχημάτων ανενεργοί χώροι 145.000 τ. μ., μήκους κρηπιδωμάτων 1.167μ. και χωρητικότητας θέσεων στάθμευσης 7.000 αυτοκινήτων, μεγέθη τα οποία καθιστούν τον Σταθμό Οχημάτων του Πειραιά το σημαντικότερο διεθνές λιμάνι διακίνησης αυτοκινήτων transit της Μεσογείου. Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών........
για τον Σταθμό Οχημάτων, κατά την εκτίμηση ναυτιλιακών κύκλων, αυξήθηκε το τελευταίο διάστημα για τρεις λόγους: Πρώτον, διότι ο Σταθμός Οχημάτων εμφανίζει θετικά οικονομικά αποτελέσματα με σημαντική αύξηση του μεταφορικού του έργου, παρά την κρίση. Δεύτερον, διότι έχει προγραμματισθεί να φθάσουν μέχρι τον προβλήτα του Σταθμού Οχημάτων οι γραμμές του τρένου, παρέχοντας σημαντικά πλεονεκτήματα στη γρήγορη και φθηνότερη μεταφορά των οχημάτων και τρίτον, διότι εκτιμάται ότι στα επόμενα έτη ο Πειραιάς θα λειτουργεί ως βασική πύλη μεταφοράς προϊόντων προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη όπως και προς τα Βαλκάνια. Ο Σταθμός Οχημάτων είναι από τους πιο «δυναμικά» αναπτυσσόμενους τομείς του εμπορικού λιμένα, καταγράφοντας το 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2011 αύξηση κατά 25% στον αριθμό των transshipment αυτοκινήτων σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΛΠ στο 8μηνο του 2011 διακινήθηκαν από το Ικόνιο 218.112 in transit οχήματα έναντι 174.250 το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Στο ίδιο 8μηνο, όμως, η διακίνηση του εγχώριου αυτοκινήτου υπέστη δραματική μείωση κατά 45% λόγω της κρίσης στην αγορά αυτοκινήτου. Να σημειωθεί ότι και το 2010 η διακίνηση οχημάτων είχε καταγράψει σημαντική αύξηση κατά 37% σε σχέση με το 2009.
Νέες παραχωρήσεις
Ακριβείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η γενική γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας εξετάζει το ενδεχόμενο νέων παραχωρήσεων terminal λιμένων που έχουν σχέση είτε με την κρουαζιέρα είτε με τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην παραχώρηση Σταθμών λιμένων που καταπλέουν κρουαζιερόπλοια.
Πηγή: Καθημερινή
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης . Εκτελωνισμός Εμπορευμάτων . Http://www.ektelonismos.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: