Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

«Ιστορικό Αρχείο Λιμένος Πειραιά»

Την ίδρυση Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας με τον τίτλο «Ιστορικό Αρχείο Λιμένος Πειραιά», αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Λ.Π. Α.Ε..Σκοπός του Ιστορικού Αρχείου είναι η συλλογή, καταγραφή και μελέτη του διασκορπισμένου ιστορικού υλικού, το οποίο έχει σχέση με το Λιμάνι του Πειραιά και ιδιαίτερα με τα αρχεία της «Επιτροπής Λιμένος» (1830-1930) και του «Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς» (1930-1999). 
Στους στόχους του Ιστορικού Αρχείου είναι να συλλεγούν έγγραφα, κείμενα, χάρτες και σχέδια της πιο πάνω περιόδου, να προβληθεί το έργο των εργαζομένων διαχρονικά στο λιμάνι, να συλλεγούν ειδικά μηχανήματα, καλλιτεχνικά έργα εργαζομένων, να υποστηριχθούν και εκδοθούν βιβλία και αρχεία κ.ά.
Η στέγαση των συλλογών αποφασίσθηκε να γίνει σε τμήμα της «Πέτρινης Αποθήκης», η οποία βρίσκεται εντός του χώρου της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά και στην οποία πρόκειται επίσης να στεγασθεί το «Μουσείο Μετανάστευσης και Προσφυγιάς», το οποίο προετοιμάζουν υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Ήδη η Τεχνική Υπηρεσία του Ο.Λ.Π. Α.Ε. έχει επεξεργασθεί τα σχέδια αναπαλαίωσης της Πέτρινης Αποθήκης, η οποία αποτελεί διατηρητέο κτίριο της ιστορίας του λιμανιού. 
Συνιδρυτές της Εταιρίας θα είναι επίσης τα Συνδικάτα του Οργανισμού, αλλά μελλοντικά και άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία θα συμβάλλουν στον εμπλουτισμό του Αρχείου.
Πηγή:MariNews
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνισμοί. http://www.ektelonismos.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: