Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

ΕΕ: Αυξήθηκε το εμπόριο πλαστών προϊόντων το 2010

Οι τελωνειακοί κατάσχεσαν πλαστά προϊόντα αξίας, συνολικώς, η οποία «υπερβαίνει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, στα εξωτερικά όρια της ΕΕ, όλο το 2010» (διπλάσια πρακτικά ποσότητα σε σύγκριση με το 2009 λαμβανομένου υπόψη του διαδικτυακού εμπορίου) την ώρα, ακριβώς, που δινόταν η μεγαλύτερη δυνατή προσοχή στο διαδικτυακό μεγάλο σε όγκο εμπόριο, τόνισε σήμερα η Επιτροπή των Βρυξελλών.
Οι Ευρωπαίοι τελωνειακοί στην Επιτροπή των Βρυξελλών έδωσαν τα εξής στοιχεία:
- «Η αφετηρία των πλαστών προϊόντων σε ποσοστό έως 85% ήταν η Κίνα, ενώ μεγάλα ποσοστά αυτών διακινήθηκε μέσω: της Τουρκίας, της Ταϊλάνδης, της Ινδίας, του Χονγκ Κονγκ».
- «Όλο το 2010 κατάσχεσαν οι τελωνειακοί περίπου 80 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια--με ρουχισμό, τσιγάρα, παιχνίδια, φάρμακα...Αυτά τα εμπορευματοκιβώτια περιείχαν, συνολικώς, 103 εκατομμύρια πλαστά προϊόντα».
Ο Επίτροπος για τα Τελωνεία, κ. Αλγίρντας Σεμέτα (Λιθουανία), επισήμανε ότι διαπιστώνεται πως στα εξωτερικά όρια της ΕΕ «τα πλαστά προϊόντα καταφθάνουν σε μεγάλους αριθμούς, αλλά και σε μικρότερης χωρητικότητας εμπορευματοκιβώτια, δημιουργώντας πρόσθετο φόρτο εργασίας στα μεγάλα και πολυαπασχολούμενα τελωνεία όλης της ΕΕ».
Μελέτες που προέρχονται από κλαδικές και διεθνείς οργανώσεις επιβεβαιώνουν τη σταθερή αύξηση του εμπορίου προϊόντων παραποίησης/απομίμησης και πειρατείας και συμπεραίνουν ότι το εμπόριο αυτό:
Mειώνει σημαντικά τις επενδύσεις σε καινοτομία και καταστρέφει θέσεις απασχόλησης.
Aπειλεί την υγεία και την ασφάλεια των Eυρωπαίων καταναλωτών.
Δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις ΜμΕ της Ευρώπης.
Eχει ως αποτέλεσμα απώλεια φορολογικών εσόδων λόγω της μείωσης των δηλούμενων πωλήσεων.
Προσελκύει το οργανωμένο έγκλημα.
Σε πρόσφατη μελέτη, η οποία ανατέθηκε από το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο και εκπονήθηκε το 2010 αναφέρεται ότι το 2008 στην Ε.Ε. σημειώθηκε απώλεια 10 δισ. ευρώ και άνω των 185.000 θέσεων απασχόλησης, μόνο εξαιτίας της πειρατείας.
Πηγές:Καθημερινή,Ημερησία
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνισμοί εμπορευμάτων http://www.ektelonismos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: