Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Με διπλάσιους ρυθμούς αυξήθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές τον Ιανουάριο

Σχεδόν διπλάσιους ρυθμούς αύξησης σε επίπεδο ετήσιας βάσης, από τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών, εμφάνισαν οι ελληνικές εξαγωγές τον πρώτο μήνα του 2011, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), ενώ αναστροφές τάσεων και βελτίωση όρων εξωτερικού εμπορίου επεφύλασσε το 2010 για τις ελληνικές εξαγωγές.
Οι ελληνικές εξαγωγές τον περασμένο Ιανουάριο, έφτασαν το 1,38 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 39,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Σε επίπεδο 12μήνου (Φεβρουάριος 2010-Ιανουάριος 2011) η αύξηση αυτή διαμορφώνεται σε 10,4%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προβλέψει αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 5,5% το 2011 και ο ΟΟΣΑ αύξηση της τάξης του 6% σε ετήσια βάση. Να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο του 2010 οι πρώτες εκτιμήσεις έδειχναν οριακή αύξηση κατά 0,9% έναντι του Ιανουαρίου του 2009.
Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «αν οι ρυθμοί αυτοί συνεχιστούν σε ολόκληρο το 2011 και οι ελληνικές εξαγωγές αυξηθούν ακόμα 10% σε ετήσια βάση, τότε θα μιλάμε για ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας στο νέο αιώνα, αγγίζοντας εξαγωγές ύψους 18 δισ. ευρώ, έναντι 16,25 δις το 2010 και 17,3 δισ. το 2008. Θα έρθουμε δηλαδή ακόμη πιο κοντά στο στόχο που έχει τεθεί από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τις Εξαγωγές και προβλέπει συμμετοχή των εξαγωγών στο 16% του ΑΕΠ, ως το τέλος του 2014».
Σύμφωνα με την κυρία Σακελλαρίδη, «η συνέχιση της ανόδου θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό, από την πορεία των οικονομιών της Ευρώπης και ειδικά των παραδοσιακών αγορών για τα ελληνικά προϊόντα, τις πολιτικές-οικονομικές εξελίξεις στη Λεκάνη της Μεσογείου και τη Μέση Ανατολή, που συνδέονται άμεσα και με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καθώς και με την εφαρμογή όλων εκείνων των στοχευμένων δράσεων στήριξης της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, που έχει δρομολογήσει η Κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες (Επενδυτικός Νόμος, Προγράμματα ΕΣΠΑ, Ταμείο Εξωστρέφειας, Ψηφιακή Σύγκλιση, Πρόγραμμα Οικονομικής Διπλωματίας κ.α.).
Πηγή:NewPost
Μερική αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνιστής Εμπορευμάτων. http://www.ektelonismos.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: