Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Οι ανοικτές «πληγές» στις σχέσεις Cosco-κυβέρνησης

Μεγαλώνει η πίεση στις ελληνοκινεζικές σχέσεις αφού οι τρεις «ανοικτές πληγές» στις σχέσεις ελληνικής κυβέρνησης και της Cosco, του κρατικού ναυτιλιακού κολοσσού της Κίνας, δεν δείχνουν σημάδια επούλωσης, ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα.
Το ταξίδι του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Γιάννη Διαμαντίδη στην Κίνα με στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών σε θέματα ναυτιλιακής βιομηχανίας πλησιάζει. Τα θέματα που χρονίζουν όμως στο εσωτερικό της χώρας, δεν λένε να κλείσουν, είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο. Το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο, η σύμβαση διακίνησης που ετοιμάζεται να υπογράψει ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά με την Mediterranean Shipping Company, και φυσικά που οφείλει να επιστρέψει το κράτος στη Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε., την θυγατρική της Cosco στην Ελλάδα, ταλανίζουν και τις δύο πλευρές, ενώ προκαλούν τριβές και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Η δεύτερη μεγαλύτερη επένδυση που θα έκανε η Cosco στην Ελλάδα, μετά την παραχώρηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ), είναι το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο. Όμως παρά την αρχική θέληση της κυβέρνησης, η οποία ήταν αυτή που απέστειλε πρόσκληση στους κινέζους, τα πράγματα στην πορεία άλλαξαν. Το υπουργείο Μεταφορών και η θυγατρική του ΟΣΕ, ΓΑΙΟΣΕ, στις προκηρύξεις του διαγωνισμού, ο οποίος πάει από αναβολή σε αναβολή, αγνόησαν επιδεικτικά τις θέσεις των κινέζων. Η νέα ημερομηνία για την κατάθεση προτάσεων συμμετοχής φτάνει και η συμμετοχή της Cosco μόνο σίγουρη δεν είναι. Η εταιρεία, χωρίς να αποκλείει τίποτα, σε υπόμνημα που έχει καταθέσει στον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη εξηγεί αναλυτικά τις αλλαγές που επιθυμεί να γίνουν στον διαγωνισμό ώστε να καταστεί εφικτή η συμμετοχή της σε αυτόν. Μεταξύ των θεμάτων που βάζει είναι και η δυνατότητα ελαφράς μεταποίησης εμπορευμάτων. Πιο συγκεκριμένα η Cosco ζητά να μην εφαρμοστεί η νομοθεσία που αφορά τις συμβάσεις έργων, και που αποκλείουν ανάλογες δραστηριότητες, αλλά να εφαρμοστεί η νομοθεσία για την παραχώρηση υπηρεσιών που μεταξύ άλλων προβλέπει: ότι εφαρμόζονται οι κανόνες και οι γενικές αρχές του κοινοτικού δικαίου, η αρχή της απαγόρευσης κάθε διάκρισης λόγω ιθαγένειας, οι κανόνες της ελεύθερης εγκατάστασης, της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών και της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων και οι γενικές αρχές της ίσης μεταχείρισης, της αναλογικότητας και της διαφάνειας.
Από κοντά και η επερχόμενη σύμβαση μεταξύ ΟΛΠ και MSC για τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων που διαχειρίζεται ο Οργανισμός, απέναντι από τον ανάλογο της Cosco. Η Cosco θεωρεί την κίνηση «αιτία πολέμου» και ήδη έχει αποστείλει εξώδικη δήλωση στον ΟΛΠ, αφού θεωρεί ότι θίγονται τα οικονομικά της συμφέροντα. Η Cosco μαζί με τον Σ.ΕΜΠΟ που της παραχώρησε ο ΟΛΠ πήρε και τη σύμβαση συνεργασίας που είχε το λιμάνι του Πειραιά με την Mediterranean Shipping Company, η οποία όμως όπως είχε δικαίωμα προχώρησε άμεσα σε καταγγελία και ακύρωση ουσιαστικά της σύμβασης.
Ανάλογης βαρύτητας είναι και το σκέλος του ΦΠΑ που πρέπει να επιστρέψει το κράτος στην εταιρεία και που αντίθετα αυξάνει συνεχώς. Σύμφωνα με τον νόμο που έχει ψηφιστεί για την παραχώρηση, η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να επιστρέφει τον ΦΠΑ μέσα σε 60 ημέρες, και σε περίπτωση που καθυστερήσει να καταβάλει προς την εταιρεία τόκους υπερημερίας.
Πηγή:MariNews
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνισμοί εμπορευμάτων. http://www.ektelonismos.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: