Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Λαθρέμποροι στα δίχτυα του ΣΔΟΕ

Στην εξιχνίαση σημαντικών υποθέσεων λαθρεμπορίου πολύτιμων μετάλλων (χρυσού, αργύρου) αλλά και λαθραίων τσιγάρων, αλκοολούχων ποτών και ναρκωτικών προχώρησαν το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και οι τελωνειακές υπηρεσίες.
Πιο συγκεκριμένα:
Υπάλληλοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος οι οποίοι εκτελούσαν διατεταγμένη υπηρεσία στην περιοχή του Ασπροπύργου, στις 29 Νοεμβρίου, διενήργησαν έλεγχο σε επιχείρηση με αντικείμενο δραστηριότητας την επεξεργασία και εμπορία πολύτιμων μετάλλων.
Οι φορείς της επιχείρησης, βοηθούμενοι και από άλλα πρόσωπα, με βία αλλά και υπό την απειλή πυροβόλου όπλου προσπάθησαν να εκφοβίσουν τους εντεταλμένους για τον έλεγχο υπαλλήλους και να αποτρέψουν τον έλεγχο. Τελικά, οι υπάλληλοι προέβησαν στην κατάσχεση των ποσοτήτων χρυσού (24,647 χιλιόγραμμα) και αργύρου (390,40 χιλιόγραμμα), που βρέθηκαν στην ελεγχόμενη επιχείρηση, προκειμένου να εξακριβωθεί η βάση εγγράφων στοιχείων, ενώ τα πρόσωπα που προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τον έλεγχο συνελήφθησαν με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Ασπροπύργου και θα οδηγηθούν ενώπιον του αρμοδίου Εισαγγελέα με αυτόφωρη διαδικασία.
Οι κατασχεθείσες ποσότητες πολύτιμων μετάλλων θα παραδοθούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Επίσης, κατεσχέθη πλήθος ανεπισήμων έγγραφων στοιχείων, που βρέθηκαν στο χώρο της επιχείρησης, καθώς και επισήμων που βρέθηκαν σε γραφεία στο κέντρο της Αθήνας, κατόπιν ελέγχου παρουσία εισαγγελέως, προκειμένου να διενεργηθούν περαιτέρω ελεγκτικές επαληθεύσεις. Παράλληλα κινείται η διαδικασία αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικές εγκατάστασης.
Το Τμήμα Πληροφοριών Παραποιημένων και Δίωξης του Β? Τελωνείου Θεσσαλονίκης, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος των κατατεθειμένων δηλωτικών στον Ο.Λ.Θ., θεώρησε ύποπτο εμπορευματοκιβώτιο, το οποίο έφτασε στη Θεσσαλονίκη από την Κίνα και σύμφωνα με το δηλωτικό περιείχε αμαξάκια για τη μεταφορά παιδιών.
Το κιβώτιο κατατέθηκε στην Υπηρεσία και από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι περιείχε περίπου 9,5 εκ. λαθραία τσιγάρα. Άμεσα, υπήρξε δέσμευση του εμπορευματοκιβωτίου και ενημερώθηκε η αρμόδια Εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης.
Οι δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις ανέρχονται στο ποσό των 2.186.414 ευρώ.
Η ίδια Υπηρεσία εντόπισε εμπορευματοκιβώτιο, επίσης προερχόμενο από την Κίνα, που σύμφωνα με το δηλωτικό περιείχε πλαστικά δοχεία. Σε από κοινού συνεργασία με το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Κεντρικής Μακεδονίας, έγινε έλεγχος και διαπιστώθηκε ότι το κιβώτιο περιείχε περίπου 9,2 εκ. λαθραία τσιγάρα. Η Υπηρεσία προέβη σε δέσμευση, ενημερώνοντας παράλληλα και τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Οι δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις ανέρχονται στο ποσό των 2.244.657 ευρώ.
Το ίδιο Τμήμα Πληροφοριών Παραποιημένων και Δίωξης εντόπισε .......
ύποπτο εμπορευματοκιβώτιο, προερχόμενο από λιμάνι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το οποίο σύμφωνα με το δηλωτικό περιείχε χαρτοπετσέτες. Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε ότι περιείχε και λαθραία τσιγάρα, γι΄ αυτό και η αρμόδια τελωνειακή υπηρεσία προέβη σε δέσμευση, ενημερώνοντας και τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών. Από την καταμέτρηση βρέθηκαν περίπου 10 εκ. τεμάχια τσιγάρα, με τις δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις να ανέρχονται στο ποσό των 2.392.045 ευρώ.
Εντόπισαν ακόμα εμπορευματοκιβώτιο, προερχόμενο από λιμάνι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που σύμφωνα με το δηλωτικό περιείχε ενδύματα, ενώ κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι περιέχονταν περίπου 3 εκ. λαθραία τσιγάρα. Το ποσό δεσμεύτηκε και ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών. Οι δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις ανέρχονται στο ποσό των 724.862 ευρώ. Τέλος, το ίδιο Τελωνείο, θεώρησε εμπορευματοκιβώτιο που έφτασε στη Θεσσαλονίκη προερχόμενο από λιμάνι της Μαλαισίας και σύμφωνα με το δηλωτικό περιείχε είδη οικιακής χρήσης. Κατά τον έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι περιείχε 9,5 εκ. λαθραία τσιγάρα. Η ποσότητα δεσμεύτηκε και ενημερώθηκε η Εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Θεσσαλονίκης. Οι δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις ανέρχονται στο ποσό των 2.295.397 ευρώ.
Το τελωνείο Κήπων, σε έλεγχο που έκανε σε φορτηγό αυτοκίνητο με τουρκικές πινακίδες, εντόπισε κρυμμένα στην καμπίνα του φορτηγού σακ βουαγιάζ με 14 δέματα που περιείχαν ναρκωτική ουσία ηρωίνης, συνολικού μεικτού βάρους 8,3 κιλών. Τα ναρκωτικά και το φορτηγό κατασχέθηκαν. Ο δράστης προσπάθησε να διαφύγει, και μετά από καταδίωξη εντός ελληνικού και τουρκικού εδάφους, συνελήφθη εντός του τουρκικού τελωνειακού χώρου, ενώ ενημερώθηκε και ο Εισαγγελέας Αλεξανδρούπολης.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων Θεσσαλονίκης, κατά τον έλεγχο σε εταιρία στο Ν. Ημαθίας, δέσμευσε 3.336 φιάλες αλκοολούχων ποτών που έφεραν ταινίες φορολόγησης Βουλγαρίας, ενώ δείγματα αποστάλθηκαν για χημική εξέταση στο Γενικού Χημείου του Κράτους. Από τον έλεγχο των στοιχείων (τιμολογίων αγοράς, πώλησης, φορτωτικών εγγράφων κ.λπ.) και των λογιστικών καταχωρήσεων, καθώς και από τα εκδοθέντα δελτία χημικής εξέτασης, προέκυψε ότι δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες τελωνειακές διαδικασίες. Το σύνολο των διαφυγόντων φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων, συμπεριλαμβανομένων και των αναλογούντων στα κατασχεθέντα εμπορεύματα, εκτιμούνται περίπου στα 600.000 ευρώ.
Πηγή:Voria.gr
Αναδημοσίευση:Αλέξανδρος Κουρτέσης, Εκτελωνιστής. http://www.ektelonismos.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: