Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Κερδοφόρα πορεία για τον ΟΛΠ

Επανακάμπτει αργά αλλά σταθερά στην κερδοφορία, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά, χάριν στις προσπάθειες της διοίκησης αλλά και των εργαζόμενων του.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού, κ. Γ. Ανωμερίτης: 
  • «Ο Ο.Λ.Π. Α.Ε., μετά από τις μεταβολές του 2009, οι οποίες οδήγησαν σε ζημιές ύψους 38 εκ. ευρώ, επανακάμπτει σταθερά στην κερδοφορία.
  • Οι σημαντικές εσωτερικές αναδιαρθρώσεις, η μείωση του πλεονάζοντος προσωπικού, η συμπίεση των εξόδων, η εγκατάλειψη ζημιογόνων κλάδων και μη παραγωγικών δραστηριοτήτων, οδηγούν σταθερά σε θετικά αποτελέσματα, παρά την παρατεταμένη ύφεση στο εγχώριο φορτίο (εισαγωγές- εξαγωγές) και του φορτίου των θαλάσσιων μεταφορών.
  • Σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, ο Ο.Λ.Π. Α.Ε. με κοινωνική ευθύνη στάθηκε στο πλευρό των πελατών του διατηρώντας σταθερά τα τιμολόγια του.
  • Με το επενδυτικό του πρόγραμμα, του οποίου τα κύρια έργα χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς, ιδιωτικούς και δημόσιους πόρους παράλληλα με την αύξηση εργασιών και τιμολογίων, ο Ο.Λ.Π. Α.Ε. αναμένεται να εισέλθει σε μια μακροχρόνια πορεία ανάκαμψης.
  • Με τις αναμενόμενες μεταβολές στο λιμενικό σύστημα της χώρας ο Ο.Λ.Π. Α.Ε. θα ενισχύσει την οικονομική του θέση, έτσι ώστε να παραμένει σταθερά μία κερδοφόρα επιχείρηση του δημόσιου τομέα.
  • Σημειώνεται ότι ο Ο.Λ.Π. Α.Ε. εκτός από τα κέρδη προς τους μετόχους του, αποδίδει επιπλέον ποσό 2% του τζίρου του ετησίως στο Υπουργείο Οικονομικών».
  • Ο Οργανισμός νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι γνωστοποίησε επίσημα τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου έτους τα οποία όμως για μια σειρά λόγους που εκθέτει στην ανακοίνωση, δεν είναι συγκρίσιμα με εκείνα του προηγουμένου έτους.
  • Ειδικότερα, θετικά κινήθηκαν τα αποτελέσματα του Ο.Λ.Π. Α.Ε. και το τρίτο τρίμηνο του έτους, διαμορφώνοντας έτσι σε επίπεδο εννεάμηνου θετικές τάσεις, παρά τις ζημιές του 2009 και τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στον χώρο των θαλασσίων μεταφορών και παρά τη μη λειτουργία καθ’ όλο το πρώτο εξάμηνο του νέου Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Ο.Λ.Π. Α.Ε. (Προβλήτας Ι).
  • Όπως προκύπτει από την ενδιάμεση έκθεση (01.01.2010 έως 30.09.2010), την οποία ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Λ.Π. Α.Ε. μετά από την εισήγηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού, κ. Γιώργου Ανωμερίτη : τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 1.865.200 και προ φόρων σε 2.777.203.
Στον τομέα των εσόδων:
-Ο Σταθμός Αυτοκινήτων (Car Terminal) παρουσίασε αύξηση 14,38% κυρίως λόγω της in transit μεταφοράς οχημάτων προς άλλες χώρες.
-Οι σταθμοί κρουαζιέρας παρουσίασαν αύξηση 25,83%, λόγω αυξημένης επισκεψιμότητας κρουαζιερόπλοιων.
-Ο τομέας προσόρμισης πλοίων παρουσίασε αύξηση κατά 26% λόγω αύξησης του αριθμού των πλοίων που προσέγγισαν το λιμάνι.
Από επιχειρησιακή άποψη τα μεγέθη του 2009 και του 2010 δεν είναι συγκρίσιμα αφού:
α) το α΄ εξάμηνο του 2010 δεν λειτούργησε για τον Ο.Λ.Π. Α.Ε. ο ΣΕΜΠΟ,
β) τα τιμολόγια όλων των κλάδων παρέμειναν «παγωμένα» και
γ) ο Ο.Λ.Π. Α.Ε. εισέπραξε έσοδα από τη Σ.Ε.Π. Α.Ε. λόγω υπεργολαβικής εργασιακής αμοιβής κατά το α’ εξάμηνο του 2010.
Είναι αυτονόητο ότι εάν ο ΣΕΜΠΟ / Ο.Λ.Π. Α.Ε. λειτουργήσει το β΄ εξάμηνο ικανοποιητικά λόγω και των εσόδων παραχώρησης 2010 (τα οποία δεν υπήρχαν το 2009), τα έσοδα θα κινηθούν θετικά και για το ΣΕΜΠΟ.
Στον τομέα των εξόδων:
-Τα συνολικά έξοδα της εταιρείας μειώθηκαν κατά 10,07%.
-Οι αναλώσεις ανταλλακτικών και υλικών μειώθηκαν κατά 318%, γεγονός που οφείλεται στην παραχώρηση του παλαιού εξοπλισμού.
-Οι αποσβέσεις παγίων στοιχείων αυξήθηκαν κατά 21,47% λόγω λειτουργίας του Προβλήτα Ι, ο οποίος αύξησε τα πάγια περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.
Πηγή: ΟΛΠ Α.Ε
Αναδημισίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης . Εκτελωνισμοί Εμπορευμάτων. http://www.ektelonismos.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: