Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Καθυστερήσεις επιβαρύνουν εμπορεύματα

“Το παιχνίδι θα παιχτεί στις σταλίες και τις υπερημέριες”, ήταν η με νόημα επισήμανση κύκλων του εμπορικού κόσμου που παρακολουθήσαν σήμερα στον Πειραιά τη σύσκεψη των Εμπορικών Συλλόγων της ευρύτερης περιοχής η οποία έγινε με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης.
Βέβαια η αναφορά αφορούσε τα παγιδευμένα εντός των λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης εμπορευμάτων και πρώτων υλών, δηλαδή τα ποσά που θα κληθούν επί προσθέτως να καταβάλλουν οι εταιρείες για την παραλαβή τους, όταν και εφόσον αυτά βγουν εκτός λιμένος με φορτηγά δημόσιας χρήσης, που ως γνωστόν βρίσκονται σε φάση κινητοποιήσεων.
Ο εμπορικός κόσμος στη σημερινή συνάθροιση έκανε λόγο για σοβαρές ελλείψεις της αγορά για μια ιδιότυπη ομηρεία, ανάλογα με το ποιος και πότε απεργεί αλλά και μια κατάσταση της οικονομίας η οποία με μαθηματικό υπολογισμό οδηγεί στην “εξαΰλωση” κυρίως μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων.
Προς ώρας πάντως είναι άγνωστο αν οι Εμπορικοί Σύλλογοι και τα οικεία Επιμελητήρια θα καταθέσουν αίτηση στους Οργανισμούς Λιμένων αλλά και τη ΣΕΠ ΑΕ για απαλλαγή από τις σταλίες, έκπτωση στα αποθήκευτρα ,και τις υπερημέριες επικαλούμενοι το έκτακτο της υπόθεσης λόγω των απεργιακών κινητοποίησεων.
Πάντως και τέτοιο αίτημα να κατατεθεί δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει δεκτό, δεδομένης της κατάστασης της οικονομίας γεγονός που θα έχει σαν αποτέλεσμα τα όποια επιπρόσθετα να μετακυλιστούν ως συνήθως, στη τσέπη του τελικού καταναλωτή.
Πηγή:TheSeaNation
Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης ,Εκτελωνισμός εμπορευμάτων. http://www.ektelonismos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: