Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Στη Δραπετσώνα πια θα έχουμε ζωή







Για μεγαλύτερη εικόνα κάντε Click εδώ
Ανάπτυξη προς τα... επάνω προκειμένου να υπάρχει περισσότερος χώρος για πράσινο, αλλά και έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον προβλέπει για τη λιμενοβιομηχανική ζώνη της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου το σχέδιο που εκπονείται από τη Νομαρχία Πειραιά για τη μετατροπή της περιοχής σε μητροπολιτικό πάρκο

Βασικός άξονας της μελέτης είναι η κατασκευή 2 έως 4 ουρανοξυστών22 έως 34 ορόφων- συνολικού ύψους από 77 έως 119 μέτρων. Τα κτίρια, με βάση τον σχεδιασμό, θα καλύπτουν μια έκταση 7,5 στρεμμάτων επί συνόλου 660 όπου θα δομηθούν 195.000 τετραγωνικά μέτρα. Η ιδέα για τους ουρανοξύστες προήλθε από το ΛονδίνοDock Lands-, το Dubai και το Τόκιο.
Σήμερα, το υψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα, ο Πύργος των Αθηνών που βρίσκεται στην περιοχή των Αμπελοκήπων, έχει ύψος 103 μέτρα και εκτείνεται σε 24 ορόφους. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη νομοθεσία, το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος στα κτίρια στην Ελλάδα έχει περιοριστεί στα 27 μέτρα. Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο νομάρχης Πειραιά κ. Γιάννης Μίχας, «οι ουρανοξύστες έχουν επιλεγεί ως βιώσιμη λύση προκειμένου εκεί να γίνουν οι επενδύσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων που έχουν ιδιοκτησία στην περιοχή, χωρίς να στερηθεί τη δυνατότητα απόκτησης ενός μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου με δόμηση που δεν θα υπερβαίνει το 6% της έκτασης».
Σήμερα, στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά αναλογεί 1,5 τετραγωνικό μέτρο πράσινο ανά κάτοικο (στην Ευρώπη ο μέσος όρος πρασίνου είναι 7-10 τ.μ./ κάτοικο), ενώ οι ελεύθεροι δημόσιο χώροι είναι... είδος υπό εξαφάνιση.
Είναι το 5ο σχέδιο ανάπλασης που γίνεται από τη δεκαετία του ΄80 για την περιοχή. Το μεγαλύτερο εμπόδιο- εξαιτίας του οποίου μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει τίποτα, με συνέπεια να επικρατούν συνθήκες απαξίωσης- είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Στην περιοχή έχουν ιδιοκτησίες η Εθνική Τράπεζα, η ΒΡ, η ΑΓΕΤ Ηρακλής, ο ΟΛΠ κ.ά.
Εκτός από τους ουρανοξύστες, η μελέτη προβλέπει για την περιοχή, την κατασκευή 2 μαρίνων (στους υπάρχοντες όρμους) και σταθμό του Προαστιακού με μικρό εμπορικό κέντρο. Επίσης την κατασκευή ενός μικρού ξενοδοχείου, τη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης στη θάλασσα και νέες χρήσεις για την περιοχή, όπως μουσείο, συνεδριακό- πολιτιστικό κέντρο στα διατηρούμενα κτίρια συνολικής επιφάνειας 17.736 τετραγωνικών μέτρων για τα οποία έχει ήδη δείξει ζωηρό ενδιαφέρον το Πανεπιστήμιο Πειραιά.
Σύμφωνα με τον νομάρχη κ. Γιάννη Μίχα, «προκειμένου να προωθηθούν τα σχέδια θα συσταθεί άμεσα μια Εταιρεία Ειδικού Σκοπού όπου στο διοικητικό συμβούλιο θα συμμετέχουν όσοι έχουν δικαιώματα ιδιοκτησίας στην περιοχή. Η εταιρεία θα αναλάβει να ψάξει και να βρει επενδυτές που θα αναλάβουν τη διαχείριση του έργου». Οπως επισημαίνουν από τη Νομαρχία Πειραιά, «η σημερινή μορφή στην περιοχή της Δραπετσώνας αποτελεί ιδανικό χώρο για μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις με στόχο την ευρεία ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, με τρόπο που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία του, θα αναβαθμίσει το περιβάλλον, θα δημιουργήσει μεγάλους ελεύθερους χώρους πρασίνου και ήπιων αστικών αναπτύξεων με μικρή κάλυψη του συντελεστή δόμησης, που θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη πρόσβαση στο θαλάσσιο μέτωπο». Επιπλέον τονίζουν ότι η σημασία της περιοχής και της ανάπλασής της γίνεται ιδιαίτερα επίκαιρη ενόψει της γενικότερης αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά.
Τα παλιά κτίρια
Από τις πρώτες βιομηχανίες που εγκαταστάθηκαν στη Δραπετσώνα είναι τα Λιπάσματα που άρχισαν να λειτουργούν το 1910 και έκλεισαν το 1980. Σήμερα τα κτίρια που έχουν απομείνει έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα. Με τη νέα μελέτη προτείνεται το καθεστώς να επεκταθεί και στα υπόλοιπα διασωθέντα κτίρια. Για παράδειγμα, το κτίριο Κανελλοπούλου να λειτουργήσει ως Μουσείο Βιομηχανικής και Ναυτικής Παράδοσης. Το Γυαλάδικο με το σιλό και την καμινάδα του να διαμορφωθεί σε συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο. Επίσης το Γυψάδικο να λειτουργήσει ως έδρα του Ναυτικού Μουσείου Πειραιά, ενώ το εργοστάσιο Κοντόπουλου να περιλαμβάνει χώρους μαζικής εστίασης και καφέ
Οι ουρανοξύστες που θα κατασκευαστούν, θα χρηματοδοτήσουν την ανάπλαση και θα καλύπτουν μόνο το 6% της έκτασης όπως στα Dock Lands του Λονδίνου .
Πηγή:Τα Νέα
Αναδημοσίευση σχόλιο: Αλέξανδρος Κουρτέσης Εκτελωνιστής http://www.ektelonismos.com/
Σχόλιο: Πόσα χρόνια τα ακούμε αυτά, πόσες Κυβερνήσεις , πόσοι επενδυτές , πόσοι υποψήφιοι τοπικοί άρχοντες έχουν χάσει εκατομμύρια Euro στοχεύοντας να είναι τον κατάλληλο χρόνο στην κατάλληλη θέση . Για να δούμε λοιπόν και αυτή την φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: