Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Καινούργιες προοπτικές στο Λιμάνι

Λίγες μόνον ημέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας του κάπτεν Γουέι Τζιαφού και στο Λιμάνι περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα των συναντήσεων που θα έχει στη χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση, ο Κινέζος επίσημος, που θα παραμείνει για πέντε ημέρες στη χώρα μας, θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό, κορυφαίους υπουργούς, αλλά και εκπροσώπους της οικονομικής ζωής, μεταξύ αυτών και με εκπροσώπους του ελληνικού εφοπλισμού. Ναυτιλιακοί κύκλοι εκτιμούν ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνάντηση του κάπτεν Γουέι με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ, Γ. Ανωμερίτη, καθώς θα πρέπει να αποσαφηνιστούν σημεία της συμφωνίας παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) που παραμένουν σε εκκρεμότητα, αλλά και ορισμένα θέματα που έχουν σχέση με την ενδεχόμενη συμμετοχή της Cosco σε επενδυτικά σχέδια στο Θριάσιο και στην Επισκευαστική Ζώνη.
Γερανογέφυρες. Ενα σημαντικό υπό εκκρεμότητα θέμα είναι η απασχόληση ορισμένου αριθμού λιμενεργατών του ΟΛΠ στον προβλήτα ΙΙ, μετά την ολοκλήρωση της παράδοσης όλων των γερανογεφυρών που θα γίνει τον επόμενο μήνα, καθώς και η «εξυπηρέτηση» των φορτίων της Cosco από τον προβλήτα Ι, που θα διαχειρίζεται ο ΟΛΠ. Η κινεζική εταιρεία έχει ξεκινήσει, όπως είχε δεσμευθεί από τους όρους της σύμβασης παραχώρησης, την εργολαβία για τη διαμόρφωση των χερσαίων χώρων του προβλήτα ΙΙ, συνολικής επένδυσης 50 εκατ. ευρώ και τη σταδιακή αντικατάσταση των 12 γερανογεφυρών με καινούργιες από το επόμενο έτος.
Αυτό σημαίνει ότι εφόσον τεθούν εκτός λειτουργίας, σε πρώτη φάση, τουλάχιστον έξι γερανογέφυρες, θα εμφανισθεί πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των φορτίων της Cosco. Αυτό που ζητούν οι Κινέζοι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες και δεν διαφωνεί η ελληνική πλευρά, είναι να μεταφέρουν την «υπερχείλιση» του φορτίου στον προβλήτα Ι και σε αντάλλαγμα να απασχολούν εργαζόμενους του ΟΛΠ.
Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα κόστους που χρειάζεται να επιλυθεί. Ο ΟΛΠ απασχολεί έξι άτομα ανά βάρδια σε κάθε γερανογέφυρα, ενώ η κινεζική πλευρά θεωρεί ότι χρειάζονται τέσσερα άτομα, όπως συμβαίνει διεθνώς. Πάντως έξι μήνες αφότου ανέλαβε τη λειτουργία του προβλήτα ΙΙ η Cosco, έχει καταγραφεί αύξηση στην κίνηση εμπορευματοκιβωτίων ανά ώρα, φθάνοντας στα 22 «κουτιά» από 16 που ήταν πριν.
Επίσης ο κάπτεν Γουέι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα επαναλάβει την πρόθεση της εταιρείας του να επενδύσει το ποσό των 110 εκατ. ευρώ μέχρι το 2016 για την κατασκευή του προβλήτα ΙΙΙ, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία παραχώρησης, αλλά ζητεί να ξεκαθαρίσει η ελληνική πολιτεία ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις και ότι θα δοθούν γρήγορα όλες οι σχετικές άδειες.
Θριάσιο. Ενα δεύτερο θέμα, που θα συζητηθεί ανάμεσα στον κάπτεν Γουέι Τζιαφού και στον πρόεδρο του ΟΛΠ Α.Ε. είναι το ενδεχόμενο από κοινού να διεκδικήσουν τον διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό για την κατασκευή Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο (ΕΚΘΠ), ο οποίος αναμένεται να προκηρυχθεί από την ΓΑΙΑΟΣΕ. Ο ΟΛΠ έχει ήδη συστήσει θυγατρική εταιρεία για τον σκοπό αυτό και οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει το αρχικό τους ενδιαφέρον να συνεργαστούν για τη συγκεκριμένη επένδυση.
Πηγή: Tου Νικου Μπαρδουνια (Καθημερινή)
Αναδημοσίευση : Αλέξανδρος Κουτρέσης Εκτελωνιστής . http://www.ektelonismos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: