Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

ΠΙΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ ΟΙ ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ e-ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ"

Με αισιοδοξία ετοιμάζεται να υποδεχθεί ο Σύλλογος Εκτελωνιστών Πειραιώς-Αθηνών το ηλεκτρονικό τελωνείο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι εκτελωνιστές θα διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στις νέες διαδικασίες.
Σε αναμονή για την πλήρη έλευση του ηλεκτρονικού τελωνείου είναι, μεταξύ άλλων, και οι εκτελωνιστές, ως άμεσα εμπλεκόμενοι στις υπηρεσίες του και αντιμέτωποι με τις νέες συνθήκες. Εν όψει των επικείμενων αλλαγών μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκτελωνιστών Πειραιώς-Αθηνών (ΣΕΠΑ), κ. Κωνσταντίνο Στοΐλο, για να ακούσουμε την άποψή του σχετικά με τις εξελίξεις που φέρνει το ηλεκτρονικό τελωνείο τόσο στον τομέα των μεταφορών και της διακίνησης εμπορευμάτων όσο και στην ίδια τη φύση της δουλειάς τους. Το πέρασμα στην εποχή του ηλεκτρονικού τελωνείου είναι για τον κ. Στοΐλο μια αναπόφευκτη εξέλιξη. Όπως επισημαίνει: “Στο πλαίσιο των εξελίξεων της παγκοσμιοποίησης και της αυτοματοποίησης των τελωνειακών διαδικασιών, είναι φυσικό να επηρεαστεί και το παγκόσμιο εμπόριο και να δημιουργηθεί το ηλεκτρονικό τελωνείο με σκοπό την ταχύτερη και καλύτερη διακίνηση των εμπορευμάτων”. Προσθέτει δε ότι “είναι μια εξέλιξη που αναπόφευκτα θα άγγιζε τις τελωνειακές υπηρεσίες όλου του κόσμου, και αυτό έγινε και με τα ελληνικά τελωνεία”. Η εξέλιξη αυτή έχει για τον κ. Στοΐλο θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την ταχύτητα του εκτελωνισμού και τη μείωση της γραφειοκρατίας, καθώς, όπως αναφέρει, “με την έλευση του ηλεκτρονικού τελωνείου θα υπάρξει ταχύτερη εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων και θα εφαρμόζεται αποτελεσματικότερα η κοινοτική και εθνική τελωνειακή νομοθεσία”. Ερωτηθείς για το πώς θα ωφελήσει το ηλεκτρονικό τελωνείο στην αποτελεσματική λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, ο πρόεδρος του ΣΕΠΑ υπογραμμίζει ότι: “Η εφαρμογή των ηλεκτρονικών συστημάτων στη διαδικασία εκτελωνισμού θα εξυπηρετήσει ουσιαστικά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και, το σημαντικότερο, θα συμβάλει καθοριστικά στην ταχύτητα, την ασφάλεια και τη σωστή διακίνηση των εμπορευμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο”.
Απαραίτητη η θεσμική παρουσία του εκτελωνιστή.
Προκειμένου, όμως, να λειτουργούν όλα σωστά, ζητούμενο είναι η εκπαίδευση, εφόσον ο τρόπος εργασίας των εκτελωνιστών θα διαφοροποιηθεί. Ο κ. Στοΐλος επισημαίνει σχετικά: “Η εκπαίδευση και κατάρτιση των εκτελωνιστών στα νέα δεδομένα βρίσκεται στο στάδιο της προσαρμογής, και από την πλευρά του ΣΕΠΑ και της Ομοσπονδίας Εκτελωνιστών Ελλάδας (ΟΕΤΕ) καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε ο σημερινός εκτελωνιστής να συμμετέχει στις εξελίξεις και να είναι αρωγός του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού των τελωνείων. Με τη συνεχή εκμάθηση των νέων ηλεκτρονικών μεθόδων, η θεσμική παρουσία του εκτελωνιστή, ως κατεξοχήν αρμοδίου καθ’ ύλην εξειδικευμένου επαγγελματία, πάντοτε σε συνεργασία με τις τελωνειακές αρχές και τον επιχειρηματικό κόσμο, θα καταστεί ακόμα πιο απαραίτητη στην τελωνειακή διαδικασία”. Σε αυτό συμβάλλει και ο σύλλογος, καθώς, όπως μας λέει ο κ. Στοΐλος, “μέσα από τις επαφές του ΣΕΠΑ με τις τελωνειακές αρχές και τους εκπροσώπους των επιχειρηματιών έχει γίνει κατανοητό σε όλους ότι στη νέα τάξη πραγμάτων ο εκτελωνιστής θα είναι ακόμη πιο απαραίτητος και περισσότερο αναγκαίος στη διαδικασία εκτελωνισμού των εμπορευμάτων”.
Πηγή:supply-Chaine (ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΥΒΗ)
Αναδημοσίευση , Σχόλιο: Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνιστής . http://www.ektelonismos.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: