Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Επανεξετάζεται η επένδυση για την προβλήτα ΙΙΙ

Η πιθανότητα να μην υλοποιηθεί τελικά η επένδυση της Cosco για την κατασκευή της προβλήτας ΙΙΙ στον εμπορευματικό σταθμό του Πειραιά, ύψους 110 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα του οργανισμού, για λόγους περιβαλλοντικούς ή άλλους, αποτελεί ένα κομβικό σημείο στις συνομιλίες μεταξύ των Κινέζων και της διοίκησης του ΟΛΠ.
Η πιθανή αλλαγή της σύμβασης παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων σε αυτό το σκέλος εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να συνδυαστεί με προσθήκες μέσα από ιδιωτικά συμφωνητικά που θα κατατείνουν την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του ΟΛΠ και της ανταγωνιστικότητάς του, η οποία θεωρείται βέβαιο από την αγορά ότι θα δεχθεί σημαντικό πλήγμα έχοντας δίπλα του ένα διεθνή κολοσσό στις εμπορευματικές μεταφορές.
Σε αυτή την κατεύθυνση η* κινεζική πλευρά φαίνεται να ενδιαφέρεται να συμμετέχει με κεφάλαια στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΛΠ στην περιοχή των Λιπασμάτων της Δραπετσώνας, ενώ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται συμφωνία που θα εξασφαλίζει στην ελληνική εταιρεία την ροή 400.000 εμπορευματοκιβωτίων από τον όγκο που διακινεί στα λιμάνια της Μεσογείου η Cosco. εμπορευματοκιβώτια αυτά θα εξυπηρετούνται μέσω της προβλήτας Ι, η οποία μετά την παραχώρηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, έχει μείνει στη διαχείριση του ΟΛΠ.

Ανταγωνιστικότητα
Ωστόσο τίθεται σοβαρά ερωτήματα για την ανταγωνιστικότητά της και υπάρχουν φόβοι ότι θα καταποντιστεί από τη δυναμική της Cosco. Παράλληλα συζητείται η δυνατότητα του ΟΛΠ να εξυπηρετεί άλλα δικά του φορτία μέσω της προβλήτας ΙΙ της Cosco, προκειμένου να ενισχύσει την οικονομική του θέση και να σταθεροποιήσει την κερδοφορία του, όταν μάλιστα στο επόμενο διάστημα θα επωμιστεί μεγάλα οικονομικά βάρη αφενός από το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου περίπου 400 εργαζομένων και αφετέρου από τα δάνεια που έλαβε για να ολοκληρώσει την κατασκευή της προβλήτας Ι, το κόστος της οποίας ανήλθε στα 160 εκατ. ευρώ. Όλες αυτές οι διαδικασίες βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, ενώ από την ελληνική πλευρά υπάρχει ικανοποίηση για τη διάθεση συνεργασίας που επιδεικνύει η κινεζική πλευρά με τον ΟΛΠ.
Συνομιλίες
Όπως προκύπτει από τις συνομιλίες που υπάρχουν, οι Κινέζοι επενδύουν πολλά στον Πειραιά, καθώς είναι το μόνο λιμάνι που ελέγχουν κατά 100% όχι μόνο στην Μεσόγειο αλλά και διεθνώς πέραν της Κίνας.
Όσο αφορά την παρουσία τους σε αυτό, έχουν διαβεβαιώσει την κυβέρνηση ότι θα μεταφέρουν στην Ελλάδα τα περισσότερα φορτία τους και θα ενισχύουν επενδυτικά τις κινήσεις για τη βελτίωση των υποδομών που δίνουν διέξοδο στο λιμάνι .
Πηγή:Ημερησία
Σχόλιο Αναδημοσίευση: Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνιστής (* Προσωπικά καλό μου φαίνεται το Σχέδιο ) http://www.ektelonismos.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: