Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Ο ΟΛΠ βγαίνει στο κυνήγι του "χαμένου κοντέινερ

Το «κυνήγι του χαμένου κοντέινερ» ξεκινάει, μέσα σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, η νέα διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ ΑΕ).Tα τελευταία χρόνια, που ο τομέας των κοντέινερ γνώριζε παγκοσμίως μεγάλη ανάπτυξη, ο Πειραιάς εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ακολουθούσε αντίστροφη πορεία. Αποτέλεσμα ήταν να έχει υποστεί δραματική καθίζηση κυρίως στη μεταφόρτωση, με αντίστοιχες επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα του Οργανισμού. Η νέα διοίκηση του ΟΛΠ έχει θέσει ως στόχο την αντιστροφή αυτής της κατάστασης με την προσέγγιση κοντέινερ και στο πλαίσιο αυτό γίνονται συζητήσεις συνεργασίας με την Cosco που βρίσκονται σε τελικό στάδιο συμφωνίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2003 το πρώτο λιμάνι της χώρας, με διακινούμενο φορτίο 1.605.135 TEUs (σ.σ.: μονάδα μέτρησης όγκου των κοντέινερ) κατείχε την 47η θέση στην παγκόσμια κατάταξη και στις αρχές του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της περιοδικής έκδοσης του «Container Management», δεν συμπεριλαμβανόταν ούτε στη λίστα με τα 100 μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου. Λέγεται, μάλιστα, ότι βρίσκεται κάτω και από την 110η θέση.
Φωτογραφία Κάτω : Οι γερανογέφυρες του Προβλήτα Ι είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση μόλις ολοκληρωθούν τα έργα.
Μονόδρομος
Η αντιστροφή αυτής της πορείας είναι πλέον μονόδρομος σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, αφού το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφεται παγκοσμίως μείωση της διακίνησης κοντέινερ κατά 16%. Κάτι τέτοιο συμβαίνει, για πρώτη φορά, στον κλάδο του κοντέινερ, που γνώριζε μια διαρκή άνθηση, φτάνοντας το 2008 να μεταφέρονται παγκοσμίως 500 εκατομμύρια ΤΕU, διπλάσιος όγκος από το 2000, με τεράστια κέρδη για ναυτιλιακές εταιρείες και διαχειριστές λιμένων.
Στο λιμάνι της Αγίας Πετρούπολης η μείωση υπολογίζεται στο 38%, στο Αμβούργο 24%, στο ισπανικό Λας Πάλμας 21%, στο Ρότερνταμ 16% κ.ο.κ., με αποτέλεσμα σε πολλά λιμάνια να επανεξετάζονται προγραμματισμένες επενδύσεις.
Ωστόσο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Ανωμερίτης έχει υπογραμμίσει πολλές φορές ότι θα γίνουν κινήσεις για να εξασφαλίσει ο Οργανισμός τη δική του εμπορική κίνηση, με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται από την παραχώρηση της προβλήτας ΙΙ, της μεγαλύτερης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, στη ΣΕΠ ΑΕ, θυγατρική της κινέζικης εταιρείας Cosco.
Ετσι, επιδιώκεται να ολοκληρωθούν τα έργα επέκτασης και εξοπλισμού της προβλήτας Ι και να ξεκινήσει να λειτουργεί από την 1η Ιουνίου του 2010.
«Χωρίς τη λειτουργία του έργου αυτού, ο ΟΛΠ αποστερείται της πιο κερδοφόρας αρμοδιότητάς του», έχει αναγνωρίσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού.
Παράλληλα, στις διαβουλεύσεις μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ για την επίτευξη νέων συνεργασιών, έχει τεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της εξυπηρέτησης φορτίων του ΟΛΠ στην προβλήτα ΙΙ, στο ένα τέταρτο του χώρου, που θεωρείται ότι μπορεί να είναι διαθέσιμο για αυτό τον σκοπό.
Ειδικά, για την προσέλκυση φορτίων ο Οργανισμός, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο κ. Ανωμερίτης, θα γίνουν διάφορες εμπορικές κινήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα θέμα που συζητείται είναι η διάθεση φορτίων από τη μητρική Cosco και στην προβλήτα Ι, ίσως σε μια τάξη μεγέθους 400.000 κινήσεων ετησίως, ενώ, εφόσον διασφαλιστεί η συνεργασία και στην προβλήτα ΙΙ, θα πρέπει να αναμένονται κινήσεις από τον ΟΛΠ και προς άλλες εταιρείες, ίσως με πρώτη την ιταλοελβετική Mediter¬ranean Shipping (MSC), η οποία αποτελούσε με σύμβαση τον μεγαλύτερο πελάτη του Οργανισμού.
Ακόμα, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που γίνονται σε κυβερνητικό επίπεδο με την κινέζικη εταιρεία για θέματα της σύμβασης παραχώρησης και των φορολογικών προνομίων που ερευνώνται από την Κομισιόν, έχει τεθεί και η απάλειψη όρου που απαγορεύει στον ΟΛΠ να αναπτύξει τη δραστηριότητα των εμπορευματοκιβωτίων σε οποιοδήποτε άλλον χώρο εντός της Αττικής.
Η απάλειψη αυτού του πρωτοφανούς όρου θα δώσει νέες δυνατότητες στον Οργανισμό να αναπτύξει ξανά αυτή τη δραστηριότητα, η οποία φέρνει ετησίως το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του, σε ποσοστό της τάξης του 75%.
Πηγή:Έθνος
Αναδημοσίευση, Σχόλιο : Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνιστής http://www.ektelonismos.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: