Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Ο «κ. Cosco» έρχεται με ατζέντα για τουρίστες, επενδύσεις και... όχι μόνον

Ημερομηνία για την επίσκεψη του προέδρου της Cosco κ. Γουέι Τζιαφού αναζητούν κυβέρνηση και κινεζική πλευρά, καθώς το «αγκάθι» που ανέβαλε την πρώτη προγραμματισμένη επίσκεψη, δηλαδή οι κινητοποιήσεις στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, φαίνεται ότι ξεπερνιέται. Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα και όχι αργότερα από την 1η Δεκεμβρίου 2009, η κινεζική εταιρεία θα πρέπει να αναλάβει κανονικά τη διαχείριση του προβλήτα ΙΙ εκδίδοντας τιμολόγια στο όνομά της και όχι, όπως γίνεται σήμερα, που εκδίδονται από τον ΟΛΠ και αποδίδονται στη ΣΕΠ, θυγατρική της Cosco. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, σύμφωνα με κύκλους της Cosco, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να υλοποιηθεί το ταξίδι του κ. Γουέι Τζιαφού, πιθανότατα στις αρχές του νέου έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Cosco κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, με τον οποίο θα συζητήσει και για το ενδεχόμενο νέων κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα σε διαφόρους τομείς. Επίσης, ο κ. Τζιαφού, στο περιθώριο της επίσκεψής του, αναμένεται να έχει συναντήσεις και με εκπροσώπους του ελληνικού εφοπλισμού, με δεδομένο ότι σημαντικό ποσοστό των εισαγόμενων προϊόντων στην Κίνα μεταφέρονται με ελληνικών συμφερόντων πλοία, ενώ οι Ελληνες εφοπλιστές είναι από τους καλύτερους πελάτες στα κινεζικά ναυπηγεία.
Η κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε από τις κινητοποιήσεις στο λιμάνι από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης της εξουσίας, τελικώς, δείχνει να πετυχαίνει τον στόχο της. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι κατάφερε μέσα από τις συχνές επαφές και συναντήσεις της με τους Κινέζους να διαμορφώσει μια αισιόδοξη και φιλόδοξη ατζέντα συζήτησης που περιλαμβάνει:
1) Δέσμευση για την έλευση μεγάλου αριθμού Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα, που θα καλύψει τη μείωση, λόγω της οικονομικής κρίσης, των Ευρωπαίων τουριστών.
2) Συμφωνία για την πραγματοποίηση άλλης μιας ή ακόμη και δύο μεγάλων επενδύσεων στη χώρα μας, που κρίνονται συμφέρουσες και για τις δύο πλευρές. Η αναγγελία και μόνον των νέων επενδύσεων είναι ικανή να αναστρέψει το κλίμα αποεπένδυσης που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συζητηθεί και το ενδεχόμενο να καλυφθεί μέρος των δανειακών αναγκών της χώρας με χαμηλό spread μέσω πιθανής έκδοσης πολυετούς ομολογιακού δανείου. Το συγκεκριμένο σενάριο βρίσκεται υπό μελέτη και εφ’ όσον «ωριμάσει», δεν αποκλείεται να μπει στην ατζέντα του διαλόγου που θα έχει ο κ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Cosco, ο οποίος είναι και μέλος της Κ. Ε. του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Cosco, o οποίος ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού και εξελίχθηκε στην κομματική ιεραρχία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, επιθυμεί να ανοίξει τον δρόμο μιας ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, όχι μόνον στον ναυτιλιακό και τον λιμενικό τομέα, αλλά και σε άλλους νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας. Σχετικά με τον ΟΛΠ και τη σύμβαση παραχώρησης, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κινεζική πλευρά αναγνωρίζει ότι χρειάζονται ορισμένες βελτιώσεις. Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να αποδέχεται την πρόταση να απασχολούνται στον προβλήτα ΙΙ, όταν θα λειτουργούν ανεξάρτητα οι δύο πάροχοι, περί τους 250 εργαζομένους του ΟΛΠ με βάσει τον κανονισμό εργασίας και αμοιβών του ΟΛΠ, υπό την προϋπόθεση να μειωθούν ορισμένες οικονομικές της υποχρεώσεις προς τον ΟΛΠ.
Ενα ακόμη θέμα που συζητείται και το οποίο φαίνεται να μην απορρίπτουν οι Κινέζοι είναι η πρόταση για συνεργασία των προβλητών Ι και ΙΙ. Δηλαδή, να βρεθεί η νομική φόρμουλα ώστε οι Κινέζοι να μεταφέρουν «τα πλεονάζοντα φορτία τους από τον προβλήτα ΙΙ στον προβλήτα Ι που θα διαχειρίζεται ο ΟΛΠ, προκειμένου να υπάρχει περισσότερο φορτίο». Βεβαίως, στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να διερευνηθεί εάν τίθεται θέμα ανταγωνισμού.
Πηγή:Καθημερινή
Σχόλιο Αναδημοσίευση : Αλέξανδρος Κουρτέσης , Εκτελωνισμοί , http://ektelonismos.com
(Πολύ αισιόδοξα τα βλέπει τα πράγματα ο αρθρογράφος της καλής εφημερίδας . Μακάρι να ειναι έτσι τα πράγματα , να τελειώνουμε )

Δεν υπάρχουν σχόλια: