Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Ο γόρδιος δεσμός του ΟΛΠ και το «πράσινο ιππικό

Τι έλεγαν στο περιθώριο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, με αφορμή την εδώ παρουσία του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης με τον Κινέζο πρέσβη; Αυτήκοος μάρτυρας της συνομιλίας δεν υπήρξε, αλλά υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η κουβέντα κράτησε αρκετά λεπτά και σίγουρα θα ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα.
Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα σχετικά με τον γόρδιο δεσμό του ΟΛΠ, υποστηρίζουν ότι ο Κινέζος πρέσβης είναι το πρόσωπο - κλειδί της άλλης πλευράς στις συζητήσεις. Κυρίως σε αυτές που γίνονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Για παράδειγμα, καλά ενημερωμένες πηγές υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι της Cosco στην Αθήνα πρώτα συνεννοούνται μαζί του και μετά κάνουν οποιαδήποτε κίνηση. Αλλωστε, από την πρεσβεία έχει εκδοθεί και το απαγορευτικό για οποιαδήποτε δημόσια δήλωσή τους, στο πλαίσιο της κοινής στρατηγικής που ακολουθείται. Υπενθυμίζεται ότι η μοναδική παρέμβαση που έχει γίνει από κινεζικής πλευράς μέχρι σήμερα, ήταν αυτή του πρέσβη λίγο πριν συναντηθεί με την κ. Λούκα Κατσέλη στο υπουργείο της λεωφόρου Μεσογείων, κατά τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων. Και ήταν μία από τις πλέον διφορούμενες δηλώσεις, την οποία ακόμη προσπαθούν να ερμηνεύσουν. Ο πρέσβης, τέλος, είναι αυτός που ενημερώνει το Πεκίνο για τις όποιες εξελίξεις και κατά συνέπεια, τα όσα είπε με τον κ. Θ. Πάγκαλο αποκτούν ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Και μάλλον ήταν και εξαιρετικά αποτελεσματικά. Μια μέρα μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μουσικής, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη έκανε ουσιαστικά την πρώτη σκληρή δήλωση κατά των απεργών στον ΟΛΠ, τους οποίους κάλεσε να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Τυχαίο; Καθόλου, όπως τυχαία δεν είναι και η επιλογή του Γ. Ανωμερίτη, λίγες ώρες μετά, για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στον ΟΛΠ. Τυχαία, τέλος, δεν είναι και μια άλλη εμπλοκή με νόημα που την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ετοιμάζονταν. Οι πληροφορίες λένε ότι στις διαπραγματεύσεις για να λυθεί η πολιορκία του ΟΛΠ αναλαμβάνει ρόλο και ο κ. Δ. Ρέππας. Πώς; Επισήμως, με την ιδιότητα του υπουργού Υποδομών. Ανεπισήμως, με εκείνη του ανθρώπου για τις δύσκολες αποστολές, καθώς γνωρίζει σε βάθος το… βαθύ ΠΑΣΟΚ και κατά συνέπεια θα μπορούσε να φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμος στις διαπραγματεύσεις που εξελίσσονται και απαιτούν πολύ λεπτούς χειρισμούς.
Πηγή:Καθημερινή
Επεξεργασία,Σχόλιο :Αλέξ.Κουρτέσης Εκτελωνιστής
. http://ektelonismos.com/
(Θα τους χτυπήσουν εκεί που πονάνε ,βλέπε την προηγούμενη δημοσίευση)

Δεν υπάρχουν σχόλια: