Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

ΟΛΠ: Οι καραμπόλες από την επίσημη είσοδο της Cosco


Αποκλειστκή Φωτόγραφία απο την Απέργία στις 1/10/2009

Ήγγικεν η ώρα για την είσοδο των κινέζων στο λιμάνι του Πειραιά. Σήμερα Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου, μόλις τρεις ημέρες πριν τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών οι κινέζοι μπαίνουν επισήμως στο λιμάνι του Πειραιά. (Εδώ απόσπασμα απο το πρωτόκολο παράδoσης παραλαβής οπως δημοσιεύτηκε απο το TheSeaNation) Όμως η υπόθεση αυτή όλα δείχνουν ότι θα έχει… ουρά. Πρόκειται για έναν φάκελο ο οποίος εφόσον έρθει στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ θα τον ανοίξει και πάλι.
Άλλωστε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου έκανε αναφορά σε επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης παραχώρησης.
Παραχώρηση που έχει προκαλέσει έντονες πολιτικές συγκρούσεις μεταξύ της ΝΔ που συνέταξε τον νόμο και που επί κυβερνήσεώς της υπεγράφη η σύμβαση και του ΠΑΣΟΚ.
Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου θα βρεθεί αντιμέτωπη με την απεργία των εργαζομένων και των λιμενεργατών του ΟΛΠ.
Στις 6 Οκτωβρίου η ΟΜΥΛΕ και η Ενωση Λιμενεργατών θα συνεδριάσουν εκ νέου για να επανακαθορίσουν την στάση τους.
Όπως έχουν ξεκαθαρίσει οι συνδικαλιστές, αν δεν λάβουν ικανοποιητικές απαντήσεις στις καταγγελίες που έχουν κάνει κατά της σύμβασης ΟΛΠ - Cosco, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις.
Το θέμα της σύμβασης παραχώρησης μέρος του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων της ΟΛΠ ΑΕ στην κινεζική Cosco έχει φθάσει μέχρι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που εξετάζει καταγγελίες ευρωβουλευτών και συνδικαλιστών οι οποίες αφορούν το ειδικό φορολογικό καθεστώς που θα απολαμβάνει, βάσει του νόμου που κυρώθηκε στη Βουλή, η κινεζική εταιρεία σε σχέση και με τον ΟΛΠ.
Εφόσον η Επιτροπή κρίνει ότι υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός προς όφελος των κινέζων τότε υπάρχουν δύο δρόμοι. Είτε θα δοθούν τα ίδια προνόμοια και στον ΟΛΠ, που είναι μία εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία όπως και η Cosco είτε θα καλέσει η νέα κυβέρνηση τους κινέζους για επαναδιαπραγμάτευση.
Όπως έχει επισημάνει ο επίτροπος τρόπου Antonio Tajani η ύπαρξη μέτρων προς όφελος της Cosco θα ελεγχθεί στο πλαίσιο αυτό και, εφόσον συντρέχει περίπτωση, τα σχετικά μέτρα θα αναλυθούν με βάση τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων .
Τα φορολογικά προνόμια
Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες τα φορολογικά μέτρα που συνοδεύουν τη σύμβαση παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ από τον ΟΛΠ στην Cosco βάζουν σε πλεονεκτική θέση στο παιχνίδι του ανταγωνισμού, τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων της Cosco Pacific έναντι του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ
Ειδικότερα τονίζουν τα βασικότερα σημεία σύμφωνα με τα οποία:
- Προβλέπεται ότι η θυγατρική εταιρεία που ίδρυσε στον Πειραιά η Cosco Pacific για τη διαχείριση του Σ.ΕΜΠΟ θα έχει, κατά κύριο λόγο, την δυνατότητα να λαμβάνει επιστροφή ΦΠΑ από το ελληνικό δημόσιο μέσα σε 60 ημέρες από την υποβολή αίτησής της εταιρείας.
- Σε περίπτωση που το κράτος καθυστερήσει την επιστροφή θα καταβάλλει στην εταιρεία διαχείρισης και τόκο υπερημερίας επί του προς επιστροφή ποσού.
Το θέμα που ανακύπτει είναι ότι ανάλογα φορολογικά προνόμια δεν απολαμβάνει η εισηγμένη στο χρηματιστήριο ΟΛΠ ΑΕ. Στον Οργανισμό η επιστροφή ΦΠΑ γίνεται άτοκη και όχι εντός προβλεπόμενου διαστήματος 60 ημερών.
Επιπλέον, η ΟΛΠ ΑΕ δεν μπορεί να αντισταθμίσει τη διαφορά στα φορολογικά μέτρα, με πιθανή ενίσχυση από κρατικούς πόρους δεδομένου ότι σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο ανταγωνισμού, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε απαγορευμένη κρατική ενίσχυση.
Φορολογία και επενδύσεις
Όμως το θέμα αυτό έχει προεκτάσεις. Και αυτό γιατί ο ΦΠΑ έχει άμεση σχέση με τις επενδύσεις που θα κάνουν οι δύο εταιρείες στις προβλήτες των δύο Σ.ΕΜΠΟ.
Η Cosco θα έχει την προβλήτα ΙΙ και θα κατασκευάσει την προβλήτα ΙΙΙ.
Από την πλευρά του, ο ΟΛΠ κατασκευάζει και θα διαχειρίζεται την προβλήτα Ι.
Η Cosco μέσα στην επόμενη πενταετία προβλέπεται ότι θα κάνει επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ στις προβλήτες του νέου Σ.ΕΜΠΟ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι υπολογίζοντας το ΦΠΑ στο 20% θα λάβει πίσω άμεσα ή ακόμα και με τόκους υπερημερίας το ποσό των 60 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα ο ΟΛΠ ο οποίος κατασκευάζει την ίδια περίοδο την προβλήτα Ι, προϋπολογίζει επενδύσεις ύψους 160 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το ύψος των επενδύσεων που προϋπολογίζονται θα πρέπει να του επιστραφεί ΦΠΑ 32 εκατ. ευρώ, για το οποίο όμως δεν προβλέπεται ότι θα τα λάβει από το κράτος μέσα στα ίδια χρονικά περιθώρια ή με τόκο υπερημερίας.
Άλλες περιπτώσεις
Κάποιοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι ανάλογες ρυθμίσεις φορολογικών μέτρων υπέρ επενδύσεων που γίνονται με συμβάσεις παραχώρησης προβλέπονται και σε άλλα μεγάλα έργα, όπως είναι το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και η γέφυρα Ρίου - Αντίρριου .
Όμως οι περιπτώσεις αυτές διαφέρουν σε δύο σημεία από τη σύμβαση παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του Σ.ΕΜΠΟ του ΟΛΠ στη Cosco:
1. Στα δύο πρώτα έργα συμβαλλόμενοι είναι το Δημόσιο με ιδιωτικές εταιρείες, ενώ στην περίπτωση ΟΛΠ-Cosco οι συμβαλλόμενοι είναι δύο εισηγμένες εταιρείες με βασικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο για τον ΟΛΠ και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας για την Cosco.
2. Ο ΟΛΠ και η Cosco θα προσφέρουν ανταγωνιστικές υπηρεσίες στην εξυπηρέτηση των εμπορευματοκιβωτίων η μία δίπλα στη άλλη ενώ αυτό δεν συμβαίνει με το αεροδρόμιο και τη γέφυρα.
Πηγή: MariNews
Επεξεργασία , Σχόλιο , Φωτό : Α.Κ ( Σήμερα λοιπόν Η Κα Βάσω Παπανδρέου έδωσε συνέντευξη στο Κανάλι 1 του Πειραιά , εκεί τόνισε: "Δεν μπορούμε να καταργήσουμε την υπάρχουσα συμφωνία με την Cosco για το λιμάνι του Πειραιά αλλά μπορούμε να την βελτιώσουμε υπέρ της χώρας" . Όχι για να μήν κοροιδευόμαστε σ'αυτήν την χώρα μεταξύ μας. )

Δεν υπάρχουν σχόλια: