Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Στα χέρια της Κατσέλη από χθες οι προτάσεις των λιμενεργατών

Στα χέρια της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Κατσέλη, βρίσκονται από χθες κατατεθειμένες στο σύνολό τους οι προτάσεις των συνδικαλιστικών φορέων των λιμενεργατών με στόχο αυτές να αποτελέσουν την βάση διαβούλευσης για την διασφάλιση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των απασχολούμενων στον ΟΛΠ, δεδομένων των αλλαγών που επιφέρει η συμφωνία ΟΛΠ-Cosco.
Είναι προς ώρας άγνωστο εάν θα υπάρξει αιφνίδια συνάντηση της υπουργού με τους συνδικαλιστές, δεδομένου ότι την Κυριακή κλείνει το 15νθήμερο κατά το οποίο είχαν ανασταλεί οι λιμενεργατικές κινητοποιήσεις, με μόνο λόγο τη διεξαγωγή διαλόγου για τα τεκταινόμενα στο πρώτο λιμάνι της χώρας.
Σήμερα κατά πάσα πιθανότητα η ΟΜΥΛΕ θα δώσει σχετική ανακοίνωση στην οποία και θα περιγράφεται η βασική φιλοσοφία των προτάσεων οι οποίες όπως προαναφέρθηκε θα αποτελέσουν τη βάση ενός γενικότερου διαλόγου σχετικά με το νέο εργασιακό καθεστώς.
Κύκλοι της αγοράς έχουν εστιάσει στα δρώμενα φοβούμενοι ότι η περίοδος της εργασιακής ειρήνης του 15θημέρου θα δώσει τη θέση της μάλλον στην αστάθεια στην περίπτωση που οι συνδικαλιστικοί φορείς θεωρήσουν ότι οι προτάσεις τους δεν γίνονται αποδεκτές στο βαθμό που ελπίζουν ότι θα γίνουν.
Οι προτάσεις εν συντομία συμπυκνώνονται στα εξής σημεία:
«Παραχώρηση Προβλήτα ΙΙ του Σ.ΕΜΠΟ ΟΛΠ και άλλες χαριστικές διατάξεις προς COSCO-ΣΕΠ ΑΕ».
· Διατυπώνεται η θέση του Συνδικαλιστικού Κινήματος ότι η Σύμβαση Παραχώρησης και οι διατάξεις φοροαπαλλαγών συνιστούν ένα πλήρες αποικιοκρατικό καθεστώς, το οποίο θα έχει ολέθριες συνέπειες για την Εθνική Οικονομία, την βιωσιμότητα και την προοπτική της ΟΛΠ ΑΕ και ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους και τις εργασιακές τους σχέσεις.
· Προς τεκμηρίωση αυτού αναφέρονται ενδεικτικά ρυθμίσεις, οι οποίες καταφανέστατα υποδηλώνουν τον αποικιοκρατικό χαρακτήρα της σύμβασης παραχώρησης.
· Αναδεικνύονται οι χαριστικές φορολογικές διατάξεις που δόθηκαν εκ των υστέρων και εκτός της υπογραφείσης σύμβασης και οι οποίες αποτελούν μετά από δική μας καταγγελία αντικείμενο έρευνας της ΕΕ. Ήδη η ΕΕ ζήτησε από το Υπουργείο Ναυτιλίας να σταλούν νέες απαντήσεις.
· Αναδεικνύεται η παντελής απουσία του Δημοσίου από μία ζωτικής σημασίας δραστηριότητα για την οικονομική ζωή του τόπου, καθώς και τον καθορισμό της απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων. Προς τούτο κατατέθηκαν στοιχεία από τη διεθνή εμπειρία για τη μέριμνα που έχει ληφθεί για την υπεράσπιση του Δημόσιου και Κοινωνικού Συμφέροντος και τη διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων.

Τα ΔΣ αναμένουν συνάντηση με την αρμόδια Υπουργό προκειμένου να λάβουν τις θέσεις της επί του υπομνήματος>.
Πηγή:Marinews,TheSeaNatrion
Επεξεργασία Σχολιασμός: Αλέξανδρος Κουρτέσης http://ektelonismos.com/
(Ο θεός της λογικής ας βάλει το χέρι του , ήδη στο μεγάλο λιμάνι γίνεται πανικός χιλιάδες Container ξεφορτώνονται με γρήγορους ρυθμούς και οι ουρές και οι καθυστερήσεις είναι τρομακτικές , και κατά τον εκτελωνισμό αλλά και στην παραλαβή των εμπορευμάτων .Εχουν δημιουργηθεί εντάσεις και προστριβές και είναι φυσιολογικό . όλοι φοβούνται νέα απεργία από την Δευτέρα μπρρρρρ.....) Η Φωτογραφία από την τρίτη 27/10/09 ώρα 14,00 . Υποτίθεται ότι το Ε 'Τελωνείο έπρεπε να είχε κλείσει , αλλά οι Εκτελωνιστές πιέζουν να μείνει ανοιχτό , πράγμα που δεν το πέτυχαν)

Δεν υπάρχουν σχόλια: