Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Παραποιημένα:Η καταστροφή του υγειούς εμπορίου








Μερικές φωτογραφίες που τράβηξα στην αποθήκη Γ4 του Ε' τελωνείου Πειραιά όπου παρουσιάζονται αρκετά παραποιημένα και κατασχεθέντα τα οποία ελπίζεται να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για όσους σκέπτονται προς τα εκεί.....

Σύμφωνα με στατιστικές το ένα δέκατο των διακινούμενων προϊόντων είναι αντίγραφο δηλαδή μαϊμού . Τα πάντα αντιγράφονται ,το άσχημο είναι ότι αντιγράφονται και παραποιούνται είδη τα οποία με την παραποίηση τους θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και ασφάλεια . Αντιγράφονται πιστά, από CD μέχρι φάρμακα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Αντιγράφονται σήματα , ευρεσιτεχνίες, δικαιώματα , βιομηχανικά σχέδια , προστατευόμενες γεωγραφικές ονομασίες προέλευσης κλπ.
H πειρατεία αγαθών του πνεύματος και της διάνοιας δεν αφορά βέβαια μόνο στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, που ταλανίζει όλες τις αναπτυγμένες χώρες και αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις.
Η πραγματικότητα όμως που αντιμετωπίζουμε σήμερα έχει πραγματικά τις διαστάσεις μιας παγκόσμιας καταστροφής που καθημερινά αλλάζει πρόσωπο, ξεπερνά τις νομοθετικές ρυθμίσεις ανακαλύπτοντας νέες μεθόδους για την παραγωγή και διακίνηση εμπορευμάτων, που κάθε μέρα μοιάζουν πιο πολύ με τα γνήσια, έτσι που είναι μερικές φορές σχεδόν αδύνατον να διαπιστωθεί με την πρώτη ματιά ότι είναι απομιμήσεις.
Τα Τελωνεία εξ ορισμού έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης για την εκστρατεία της καταπολέμησης ή για να είμαστε πιο ρεαλιστές της περιστολής του φαινομένου αυτού με στόχο την εξάλειψη του μέσα από ευρείας έκταση στρατηγικής συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο.
Οι τελωνειακοί υπάλληλοι, λόγω της φυσικής τους παρουσίας στις εισόδους και εξόδους της Χώρας και της αποκλειστικής τους εξουσίας να διενεργούν ελέγχους σε εμπορεύματα για τα οποία υποβάλλεται διασάφηση για διάθεσή τους σε ελεύθερη κυκλοφορία, για εξαγωγή ή επανεξαγωγή τους ή όταν εισάγονται ή εξέρχονται από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, τίθενται σε καθεστώς αναστολής, επανεξάγονται ή τοποθετούνται σε ελεύθερη ζώνη ή αποθήκη, διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην καταπολέμηση των αδικημάτων σε βάρος των δικαιωμάτων της διανοητικής ιδιοκτησίας.
Οι αποτελεσματικοί και ενιαίοι τελωνειακοί έλεγχοι για την προστασία των νομίμων επιχειρήσεων από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την κλοπή γνώσης είναι ουσιώδεις για την προστασία των συμφερόντων της Κοινότητας και για την καταπολέμηση του κινδύνου της στρέβλωσης του ανταγωνισμού. Οι τελωνειακές αρχές πιστώνονται με το μεγαλύτερο μέρος των παραποιημένων αγαθών που κατάσχονται, οι δε κατασχέσεις από τις τελωνειακές αρχές μέσα στην Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά την τελευταία πενταετία εντυπωσιακά.
Πρόσφατα στον χώρο του Ε’ Τελωνείου Πειραιά δημιουργήθηκε μία μίνι πρόχειρη έκθεση (στον χώρο της Γ4) με παραποιημένα κατασχεμένα προϊόντα του τελευταίου μήνα.
Εδώ μπορείτε να δείτε τι προβλέπει η νομοθεσία για τα παραποιημένα προϊόντα .
Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από ομιλία (18-04-09) του Κου Βεναρδάκη Γενικού Δ/του Τελωνείων και Φόρων Κατανάλωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: