Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Αποστάσεις Παπαληγούρα για τα προνόμια στην Cosco

Ενδιαφέρον Απόσπασμα απο το άρθρο του Έθνους.
Σε «ολικό ναυάγιο» φαίνεται να οδηγείται η πολυδιαφημισμένη «μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης Καραμανλή για τα λιμάνια, με «αιχμή του δόρατος» την πολυετή εκχώρηση σε ξένες εταιρείες των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.
Ηδη, η κυβέρνηση, μετά από δυόμισι χρόνια «πειραματισμών» για την εκχώρηση του ΣΕΜΠΟ της Θεσσαλονίκης, έκανε «στροφή» και αποφάσισε να γίνουν όλα τα αναγκαία αναπτυξιακά έργα, ύψους περίπου 210 εκατομμυρίων ευρώ με ίδια κεφάλαια του ΟΛΘ και ευνοϊκό δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας Αναστάσης Παπαληγούρας μιλώντας σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου απέδωσε αυτή τη «στροφή» στη διεθνή οικονομική κρίση, ενώ ο ίδιος πήρε αποστάσεις και από το «καυτό» θέμα, που έχει «ανοίξει» με τον έλεγχο από την Κομισιόν της σύμβασης παραχώρησης τμήματος του ΣΕΜΠΟ στον Πειραιά στην κινέζικη εταιρεία Cosco.
«Εχω τη διαβεβαίωση από τότε που χειρίστηκε το θέμα το αρμόδιο υπουργείο πως δεν υπάρχει ουσιώδης λόγος ανησυχίας (? Α.Κ δηλαδή υπάρχει πρόβλημα αλλά εγώ νομίζω δεν πρέπει να ανυσηχούμε ). Αλλωστε όλες οι μεγάλες επενδύσεις προβλέπουν ανάλογες διευκολύνσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαληγούρας.
Οπως έχει αποκαλύψει το «Εθνος», ο επίτροπος κ. Ταγιάνι απαντώντας σε ερωτήσεις των ευρωβουλευτών Μ. Κοππά και Δ. Παπαδημούλη γνωστοποίησε πως η Κομισιόν ζήτησε για έλεγχο τη σύμβαση για να διαπιστωθεί εάν τα φορολογικά προνόμια προς την κινεζική εταιρεία αποτελούν κρατικές ενισχύσεις, οι οποίες πριν δοθούν έπρεπε να έχουν εγκριθεί από τις Βρυξέλλες.
Ο γ. γ. Λιμένων κ. Γιώργος Βλάχος απαντώντας με τη σειρά του σε σχετική ερώτηση επαναλάμβανε ότι «τα φορολογικά είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και γι αυτό υποστηρίχθηκαν στη Βουλή από τον αρμόδιο υφυπουργό». (Α.Κ. Ώπα !! να και το μπαλάκι στο Υπουργείο Οικονομίας , δηλαδή σαν να λέει εκεί είναι ρωτήστε τους , εγω δεν ξέρω τίποτα για τον "Φόνο" )

Δεν υπάρχουν σχόλια: