Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Cosco Go Home !!!

Στις 8 Μαϊου έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας προσφυγή των εργαζομένων κατά της διακήρυξης του διαγωνισμού για την παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ.
«Ρότα» για τις Βρυξέλλες βάζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά για να «φρενάρουν» την έναρξη της διαδικασίας παραχώρησης τμήματος του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στην κινεζική εταιρεία Cosco.
Ετοιμάζονται να καταθέσουν στις Βρυξέλλες υπόμνημα με τις θέσεις τους, στο πλαίσιο της εξέτασης από την Κομισιόν της συμφωνίας παραχώρησης
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι διοικήσεις της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και της Ενωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ έχουν ξεκινήσει να προετοιμάζονται ώστε σε συνεννόηση με τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά και του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη να καταθέσουν υπόμνημα με τις θέσεις τους στο πλαίσιο της εξέτασης της συμφωνίας παραχώρησης, που αρχίζει από τις υπηρεσίες της Κομισιόν.
Οπως αποκάλυψε, τη Μεγάλη Πέμπτη, το «Εθνος», ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μεταφορών κ. Ταγιάνι, απαντώντας σε ερωτήσεις των παραπάνω ευρωβουλευτών γνωστοποίησε ότι η σύμβαση παραχώρησης μόλις τώρα διαβιβάστηκε στην Κομισιόν και αρχίζει η εξέτασή της.
Κυρίως θα εξεταστεί εάν τα φορολογικά και άλλα προνόμια που εκχωρούνται στην κινεζική εταιρεία με άρθρα του νόμου, με τον οποίο κυρώθηκε η σύμβαση παραχώρησης, συνιστούν κρατικές ενισχύσεις, οπότε και θα πρέπει να εγκρίνει η Κομισιόν την εφαρμογή τους.
Αυτά τα προνόμια απαρίθμησαν στις ερωτήσεις τους οι δύο ευρωβουλευτές και όπως τόνισε ο κ. Ταγιάνι «δεν μπορεί να αποκλειστεί εκ των προτέρων ότι τα μέτρα στα οποία αναφέρονται τα αξιότιμα μέλη του Κοινοβουλίου στις ερωτήσεις τους ενδέχεται να συνιστούν κρατικές ενισχύσεις».
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι τα κράτη-μέλη οφείλουν να κοινοποιούν στην Επιτροπή κάθε σχέδιο ενίσχυσης και να μην το θέτουν σε εφαρμογή χωρίς την προηγούμενη έγκρισή της.
Οπως προκύπτει επίσης από την απάντηση του Ιταλού επίτροπου, η κυβέρνηση Καραμανλή έστειλε τη σύμβαση παραχώρησης μόνο αφού της ζητήθηκε από την Κομισιόν.
Εγκυρες πηγές σχολίαζαν πάντως ότι αποτελεί, ακόμα, ερωτηματικό, που χρήζει διευκρίνισης, εάν διαβιβάστηκε στην Κομισιόν μόνο το κείμενο της σύμβασης παραχώρησης ή ολόκληρος ο νόμος, με τον οποίο κυρώθηκε η σύμβαση και περιέχει τα «σκανδαλώδη», όπως χαρακτηρίστηκαν από σύσσωμη την αντιπολίτευση, άρθρα με τα πρωτοφανή προνόμια υπέρ της κινεζικής εταιρείας.
Οπως και να έχει, πάντως, η Κομισιόν με τη σαφή προειδοποίησή της ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν σχέδια ενίσχυσης χωρίς την έγκρισή της, δημιουργεί νέα δεδομένα στην υπόθεση.
Γι' αυτό, θα έχει ενδιαφέρον και ποια θέση θα πάρει για τις εξελίξεις η κινεζική εταιρεία, η οποία και αυτή με τη σειρά της θα πρέπει να αναμένει τις αποφάσεις των Βρυξελλών για να πληροφορηθεί τελικά με ποιους όρους θα προχωρήσει στην επένδυσή της.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις 8 Μαϊου έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας προσφυγή των εργαζομένων κατά της διακήρυξης του διαγωνισμού για την παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: