Δευτέρα 20 Απριλίου 2009

Αλλάζει πολιτική ο ΟΛΠ…

Αποφασισμένος να εφαρμόσει μία νέα πολιτική υπό το πρίσμα των εξελίξεων στη διεθνή αλλά και εθνική λιμενική βιομηχανία, εμφανίζεται ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, Νίκος Αναστασόπουλος.
Στη συνέντευξή του στο TheSeaNation, αποκαλύπτει τους βασικούς άξονες της τιμολογιακής πολιτικής, στόχος της οποίας είναι η προσέλκυση φορτίων στον Πειραιά.
Ο κ. Αναστασόπουλος στο ερώτημα τι σημαίνει πελατοκεντρική πολιτική, μεταξύ άλλων τόνισε πως ουσιαστικά σημαίνει την αναγνώριση ότι λιμάνι και πελάτες «βρίσκονται στο ίδιο πλοίο».
Η ανάπτυξη του λιμανιού και οι εφαρμοζόμενες πολιτικές για τη ποιοτική λειτουργία και την τιμολόγηση, βελτιώνουν το επίπεδο υπηρεσιών και αυτό επιτρέπει την προσέλκυση περισσότερων πλοίων και φορτίων που φέρνουν οι πελάτες μας, ανταποκρινόμενοι σε αυτή την πολιτική, ενισχύοντας τον ΟΛΠ.
Με άλλα λόγια, είπε, είναι η αλλαγή νοοτροπίας που δεν θεωρεί πλέον το λιμάνι ως οιονεί μονοπώλιο, αλλά μια επιχείρηση που πρέπει να προσφέρει ποιοτικές και οικονομικές υπηρεσίες για να είναι ανταγωνιστικό σε διεθνές και τοπικό επίπεδο προς όφελος όλων, του ΟΛΠ, των χρηστών, των μετόχων του, της εθνικής οικονομίας και φυσικά των εργαζομένων.
Ερωτηθείς για την ανακοινωθείσα στην απόφαση της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης να παγώσει τα τιμολόγια και αν αυτή ήταν κίνηση ανάγκης ή «στοργής», ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ σημείωσε ότι είναι και τα δύο.
Μάλιστα επεσήμανε πως από την μία μεριά, η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει θέσει όλη την λιμενική και ναυτιλιακή βιομηχανία σε σκεπτικισμό και για το λόγο αυτό ο ΟΛΠ, όπως άλλωστε και άλλα μεσογειακά λιμάνια, για παράδειγμα της Αλγεθίρας, με το πάγωμα των τιμολογίων προσπαθεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της μειωμένης διακίνησης φορτίων.
Όπως παρατήρησε ο κ. Αναστασόπουλος από την άλλη μεριά, ως Διοίκηση, δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε ότι εν μέσω παγκόσμιας κρίσης, ο ΟΛΠ με τις κινητοποιήσεις καθ’ όλο το 2008 δημιούργησε πρόβλημα στην αλυσίδα μεταφοράς.
Σήμερα, είπε, που η κανονική λειτουργία του εμπορικού λιμανιού αποκαταστάθηκε, είναι απαραίτητο να λάβουμε μέτρα όχι μόνο για να επαναπροσελκύσουμε τα φορτία που επωφελήθηκαν οι ανταγωνιστές μας, αλλά και να «επιβραβεύσουμε» κατά κάποιο τρόπο όλους τους πελάτες μας που εμπράκτως στάθηκαν δίπλα στον ΟΛΠ όλη τη δύσκολη περίοδο των κινητοποιήσεων φέρνοντας φορτία και πλοία.
Μάλιστα τόνισε ότι στο ανωτέρω πλαίσιο, προτίθεται να παγώσει τα τιμολόγια του Οργανισμού και για το β' εξάμηνο του 2009.
Τέλος, ερωτηθείς για το ρόλο του πρώτου προβλήτα που ο ΟΛΠ έχει υπό τον έλεγχό του σημείωσε πως ο ΟΛΠ, στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής συγκυρίας αναθεωρεί τον προϋπολογισμό επενδύσεων χωρίς όμως να μεταβάλει τον προγραμματισμό για τα αναγκαία κονδύλια ολοκλήρωσης της μεγάλης επένδυσης του Προβλήτα Ι.
Όλα τα λοιπά έργα, με εξαίρεση τα απολύτως αναγκαία έργα συντήρησης θα μετατεθούν για μετά το 2010. Για το παραπάνω πρόγραμμα επενδύσεων είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση και το νέο δάνειο από την ΕΤΕπ αναμένεται να εγκριθεί εντός του επομένου μηνός.
Το γεγονός ότι το νέο ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ στον Προβλήτα Ι για σημαντικό διάστημα του 2010 θα βρίσκεται σε κατάσταση αριστοποίησης ενώ από την άλλη μεριά θα αρχίσουν οι παρεμβάσεις ανακατασκευών στον Προβλήτα ΙΙ από την COSCO, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ισοκατανομή των φορτίων μεταξύ των δύο γειτόνων και ανταγωνιστών.
Σε κάθε περίπτωση πάντως,κατέληξε ο κ. Αναστασόπουλος ο ΟΛΠ, έχει στον Προβλήτα Ι και το συγκριτικό πλεονέκτημα στην εξυπηρέτηση των πολύ μεγάλων πλοίων εμπορευματοκιβωτίων, αλλά θα πρέπει μέχρι τότε ή τότε να έχει επιλύσει σοβαρά δομικά προβλήματα στρεβλής διαμόρφωσης του λειτουργικού του κόστους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: