Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Ηλεκτρονικά τελωνεία στην ΕΕ μέχρι το 2013

Σε ένα νέο περιβάλλον, απαλλαγμένο από το χαρτί, θα λειτουργούν το αργότερο από το 2013 τα τελωνεία στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς στόχος είναι όλες οι συναλλαγές των επιχειρήσεων με τις τελωνειακές αρχές να γίνουν ηλεκτρονικές.
Η υλοποίηση του σχετικού κοινοτικού προγράμματος για τα «ηλεκτρονικά τελωνεία» ξεκίνησε το 2003 και υλοποιείται σταδιακά. Στην Ελλάδα ο βαθμός προόδου του έργου κρίνεται ικανοποιητικός (υπολείπεται μόνο των χωρών που έχουν εκπονήσει εθνικά προγράμματα ειδικά για αυτό το σκοπό) και γίνονται ήδη πιλοτικές εφαρμογές.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την προσαρμογή της Ελλάδας στα νέα δεδομένα εντάσσεται και η συνεργασία της Διεύθυνσης Τελωνείων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), η οποία επισφραγίστηκε με μνημόνιο συνεργασίας (MOU), που συνυπέγραψαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Νίκος Βερναδάκης και ο πρόεδρος των εξαγωγέων, Βασίλης Θωμαΐδης.
Στην πλήρη ανάπτυξη των «ηλεκτρονικών τελωνείων» τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα βρίσκονται σε απόλυτη ηλεκτρονική επικοινωνία, ενώ μελετάται και η διασύνδεση του συστήματος με αντίστοιχα τρίτων χωρών.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Βερναδάκης γνωστοποίησε ότι ήδη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεις με τις ΗΠΑ, ώστε το ευρωπαϊκό σύστημα να αναγνωρίζεται από το αμερικανικό.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αλλά και σε ημερίδα που ακολούθησε για το «ηλεκτρονικό τελωνείο», παρουσία του γενικού γραμματεά Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, Θανάση Σκορδά, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ τόνισε μεταξύ άλλων ότι η ύπαρξη ηλεκτρονικού περιβάλλοντος στα τελωνεία θα συμβάλει στην ταχύτερη παράδοση εμπορευμάτων ενισχύοντας, παράλληλα, την ασφάλεια αυτών και των διεθνών συναλλαγών.
Σημαντική καινοτομία που θα εισάγει το «ηλεκτρονικό τελωνείο» είναι η δυνατότητα των τελωνειακών αρχών να γνωρίζουν εγκαίρως τα φορτία που πρόκειται να υποδεχθούν (προδήλωση εμπορευμάτων). Αυτό, όπως επισήμανε ο κ. Βερναδάκης, θα δίδει την ευχέρεια να προετοιμάζονται καλύτερα (risk analysis) και να πραγματοποιούν στοχευμένους ελέγχους σε ύποπτα φορτία.
Η Ελλάδα, όπως εξήγησε ο κ. Βερναδάκης, αν και κατέχει από τα υψηλότερα ποσοστά κατασχέσεων παραποιημένων προϊόντων (μαϊμού) κατά την είσοδό τους στη χώρα, «βρίσκεται στη λίστα των επιτηρούμενων χωρών, για τις παραβιάσεις διανοητικών δικαιωμάτων», καθώς σε ορισμένες κατηγορίες «συναγωνίζεται» χώρες όπως η Τουρκία. Η κατάρτιση του υφιστάμενου προσωπικού των τελωνείων στις απαιτήσεις του νέου συστήματος είναι μια σημαντική παράμετρος για την πρόοδο του έργου, είπε ο κ. Βερναδάκης, ενώ υποστήριξε πως υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό, που πρέπει να καλυφθούν. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Θωμαΐδης, στην Ελλάδα ο χρόνος εκτελωνισμού σε περιβάλλον με χαρτί είναι μία έως τέσσερις ώρες στις αεροπορικές, οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές και δύο ώρες μέχρι δύο ημέρες στις θαλάσσιες.
Με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών διαδικασιών εκτελωνισμού εκτιμάται ότι ο χρόνος θα μειωθεί σε λιγότερο από μία ώρα στις αεροπορικές και κάτω των δύο ωρών στις οδικές και σιδηροδρομικές. Αντίστοιχα, η προσδοκώμενη μείωση κόστους των επιχειρήσεων υπολογίζεται 1,5% έως 15%, ανάλογα με το είδος του εμπορεύματος και το μέσο μεταφοράς.
Από πλευράς εκτελωνιστών, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους και πρόεδρος της Confiad Paneuropean Network, Γιώργος Ζωγράφος, επισήμανε ότι ο κλάδος θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να προσαρμοσθεί εγκαίρως στα νέα δεδομένα, τα οποία δεν απέκλεισε, πάντως, να επιφέρουν σε κάποιο βαθμό συρρίκνωσή του.
Από το βήμα της εκδήλωσης ο κ. Σκορδάς τόνισε μεταξύ άλλων πως «η Δημόσια Διοίκηση είναι παρούσα και έτοιμη να μετάσχει σε μια ουσιαστική συνεργασία με τον εμπορικό κόσμο, οικοδομώντας συνθήκες που θα οδηγήσουν σε μια νέα, υγιή, αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία του εμπορίου».
Πηγή:Express
A.K . Βέβαια όλα αυτά ακούγονται πολύ όμορφα , δηλαδή τα περί εξοικονόμισης χρόνου και κατασυνέπεια χρήματος απο την παραμονή των εμπορευμάτων στούς χώρους του των τελωνείων , Δεν λένε όμως όλη την αλήθεια ή μάλλον δεν την λένε ακόμη. Η στήλη έχει σίγουρες και ασφαλείς πληροφορίες για τους ελέγχους που θα κάνει το τελωνείο εκτός απο αυτούς που ΄θα γίνονται στούς τελωνείακούς χώρους . Το ΣΔΟΕ θα είναι μέσα σε κάθε επιχείρηση , και θα κάνεις συχνότατες "επισκέψεις" στους χώρους των επιχειρήσεων και των αποθηκών τους , για να διαπιστώσουν αν όσα δήλωσαν στην Ηλ διασάφηση δηλαδή: Είδος εμπορεύματος , δασμολογική κλάση , αξία , ποσότητα εμπορεύματων κλπ είναι πραγματικά και αληθή. Βέβαια τα πρόστιμα θα είναι μεγάλα , μέχρι κλείσιμο επιχειρήσεων. Αυτά ........

Δεν υπάρχουν σχόλια: