Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Στην Ελλάδα για να μετατραπεί σε μουσείο το τελευταίο Liberty

Το επόμενο Σάββατο καταπλέει στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά το «SS Hellas Liberty», ένα από τα τρία τελευταία εν ζωή πλοία αυτού του τύπου, προκειμένου να μετατραπεί σε πλωτό μουσείο, με το όνομα «Ελευθερία».
Το τελευταίο Liberty αναχώρησε από το Norfolk της Virginia για την Ελλάδα, στις αρχές Δεκεμβρίου. Ο Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής του Rhode Island, Λεωνίδας Ραπτάκης, ανακοίνωσε στις 07/12/08 ότι ένα από τα τελευταία Liberty που έχουν διασωθεί έφυγε από το Norfolk της Virginia για την Ελλάδα.
Το πλοίο το δώρισε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στην Ελλάδα, το οποίο, έπειτα από πλήρη επισκευή, θα μετατραπεί σε πλωτό μουσείο, αναγνωρίζοντας την Ελληνική Ναυτική Ιστορία και τους ισχυρούς δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών. Το πλοίο αναχώρησε με το ρυμουλκό «Ποσειδών». Το Λιμενικό Σώμα πραγματοποίησε την τελευταία Επιθεώρηση και επιβεβαίωσε την άριστη κατάσταση του πλοίου, προτού αναχωρήσει.
Η πρωτοβουλία επιστροφής του εν λόγω Liberty στην Ελλάδα ανήκει στον Ελληνα εφοπλιστή Σπύρο Πολέμη, με τον οποίο συντάχθηκε και ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος.
Στα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά το πλοίο θα υποστεί εκτεταμένες επισκευαστικές και μετασκευαστικές εργασίες, ώστε να αναλάβει δράση ως μουσείο, στο οποίο θα παρουσιάζεται όλη η ιστορία της ναυτιλίας των Ελλήνων από το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου μέχρι και πριν από μια δεκαετία περίπου, όταν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση και το τελευταίο εν ενεργεία λίμπερτι.
Κόστος 5 εκατ. δολ.
Το κόστος μετασκευής του πλοίου υπολογίζεται στα 5 εκατ. δολ., ενώ, μέχρι τον προηγούμενο Νοέμβριο, είχε διατεθεί περί το 1,5 εκατ. δολ.
Τα πλοία τύπου «Λίμπερτι» αποτέλεσαν τα βασικά σκάφη μεταφοράς εφοδίων από την Αμερική προς την Ευρώπη στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σ' αυτά πολέμησαν κατά του Αξονος -μαζί με τους συμμάχους- χιλιάδες Ελληνες ναυτικοί, εκ των οποίων 2.000 έπεσαν ηρωικά στις μάχες του Ατλαντικού.
Μετά τη λήξη του πολέμου, ως αναγνώριση της σημαντικής προσφοράς της Ελλάδας, 100 πλοία «Λίμπερτι» παραχωρήθηκαν με ευνοϊκούς όρους από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε Ελληνες πλοιοκτήτες, στο πλαίσιο ανασύστασης της Ευρώπης, και συνδέθηκαν άρρηκτα με την ανασυγκρότηση και ανοδική πορεία της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας.
Εδώ κατεβάστε ένα αρχείο σε *.ppt με την συνόπτική Ιστορία των Liberties
Πηγή:Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: