Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

Προβλήματα στα λιμάνια από την απεργία τελωνειακών

Σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των λιμανιών αναμένεται να δημιουργηθούν από τις απεργιακές κινητοποιήσεις που άρχισαν την Παρασκευή 11/09/08 οι τελωνειακοί υπάλληλοι. Η απεργία αναγγέλθηκε την Πέμπτη στις 11,30 π.μ απροειδοποίητα και στις 12,00 το μεσημέρι τα Τελωνεία έκλεισαν, στα μεγαλύτερα Τελωνεία της Ελλάδος δημιουργήθηκαν σκηνές "απείρου κάλλους"
Το Story :

Ύστερα από γραπτή διαβεβαίωση του Υπουργείου την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου για ικανοποίηση των αιτημάτων των τελωνιακών και συγκεκριμένα για την εξαίρεση των Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών (ΔΕΤΕ) από το νέο σχέδιο νόμου, η απεργία που είχαν προγραμματίσει οι τελωνιακοί αναστάλθηκε, αφού το αίτημά τους φαινόταν ότι θα ικανοποιηθεί. Πριν δύο μέρες όμως, το βράδυ της Τετάρτης οι τελωνιακοί βρέθηκαν προ εκπλήξεως, βλέποντας τελικά στη Βουλή ότι ο Υπουργός δεν εξαιρεί το ΔΕΤΕ από το νέο νομοσχέδιο. «Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης δεν σεβάστηκε ούτε την υπογραφή του», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Τ.Υ.Ε.). Το ΔΕΤΕ ξεκίνησε το 1831 ενώ από το 1917 μέχρι και σήμερα καθιερώθηκε με νόμο. Πρόκειται στην ουσία για το ταμείο που αποτελεί αποζημιώσεις των τελωνειακών υπαλλήλων ανταποδοτικού χαρακτήρα που καταβάλλουν οι συναλλασσόμενοι με τα τελωνεία για την εξυπηρέτησή τους σε 24ωρη βάση, σύμφωνα με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν έτσι οι συναλλασσόμενοι με τα Τελωνεία από σήμερα. Σύμφωνα με ανακοίνωση δεν θα τελωνίζονται-παραδίδονται, τα παρακάτω είδη που ενδεικτικά αναφέρονται:
Φρέσκα ψάρια και κρέατα, κατεψυγμένα ψάρια και κρέατα
Νωπά φρούτα και γάλατα, παγωτά, γιαούρτια, λουλούδια κ.λ.π.
Επίσης , δεν θα πραγματοποιούνται εξαγωγές νωπών φρούτων, λαχανικών κ.ο.κ
Ειδικά στους μεθοριακούς σταθμούς Ευζώνων Κιλκίς και στον Προμαχώνα Σερρών δεν πραγματοποιούνται εκτελωνισμοί εμπορευμάτων και τα τελωνεία λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Έτσι, από τις οδικές εισόδους της χώρας διακινούνται μόνο στρατιωτικά εφόδια, υγειονομικό υλικό και καύσιμα (για τις ανάγκες των νοσοκομείων), ζώα, κ.α. εμπορεύματα πρώτης ανάγκης, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές, κυρίως φορτηγών αυτοκινήτων.

H Διεθνής Nαυτική Ένωση με επιστολή της στον υπουργό Oικονομίας, Γιώργο Aλογοσκούφη, σημειώνει ότι οι κινητοποιήσεις αυτές σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα λιμάνια υπολειτουργούν από τον Iανουάριο λόγω των κινητοποιήσεων της OMYΛE, έχουν φέρει σε απόγνωση τον κλάδο των ναυτιλιακών πρακτόρων.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και γιατί δεν αφήνατε να παιρνάνε όλα τα προϊόντα στη χώρα χωρίς να πληρώνουν δασμούς στο κράτος αντί να κρατάτε όμοιρους τους πωλήτες; Μόνο έτσι θα έχανε λεφτά το κράτος. Αλλά πού μυαλό για κάτι τέτοιο αυτονόητο; Στη χώρα μας ο παράγοντας άνθρωπος έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Αντίθετα με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Εχουμε σκατονοοτροπία και δεν το παραδεχόμαστε.

ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ - ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤΕΣ - ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΜΟΣ - ΛΙΜΑΝΙΑ είπε...

Φαίνεται ότι ο φίλος ανώνυμος αναγνώστης έχει μπερδέψει τους κλάδους εργαζομένων . Ο γράφων είναι Εκτελωνιστής και το Blog είναι ενημερωτικό σχετικά με τα τεκταινόμενα στο λιμάνι και στα τελωνεία , είναι ένα είδος ημερολογίου. Αλλά χρειάζεται και μία απάντηση στην παραίνεση σου φίλε σχετικά με το αφήσουν οι Τελωνειακοί τα εμπορεύματα ελεύθερα χωρίς να πληρώνουν. Λοιπόν θα πήγαιναν όλοι μέσα για απιστία και παράβαση καθήκοντος "Λαθρεμπορία"......κλπ κλπ