Σάββατο 19 Ιουλίου 2008

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΕΜΠΟ: ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ





Ένα ενδιαφέρον άρθρο του καθηγητή του ΕΜΠ Κου Ψαράφτη

Μεγάλο θόρυβο, αλλά και κάποια σύγχυση προκάλεσε το άνοιγμα των προσφορών της COSCO και της Hutchison για την παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ. Η Διοίκηση του ΟΛΠ αλλά και η Κυβέρνηση έσπευσαν να διαφημίσουν με ενθουσιασμό το γεγονός ότι η προσφορά της COSCO (της εταιρίας που
ανακηρύχθηκε τελικά προσωρινός ανάδοχος) έφτασε τα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ για 35 χρόνια, άρα κάπου 123 εκ. ευρώ ανά έτος κατά μέσο όρο, ποσό εξωπραγματικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο κύκλος εργασιών όλου του ΟΛΠ το 2007 ήταν κάπου 171 εκ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων 33,5 εκ. ευρώ.

Εδώ τώρα προσέξτε !!!
Όμως, μερικές μέρες μετά την εξαγγελία αυτή, όταν η COSCO εκλήθη από το Χρηματιστήριο του Hong Kong να δώσει εξηγήσεις για το τεράστιο ποσό που θα κατέβαλλε, αποκαλύφθηκε ότι η Καθαρή Παρούσα Αξία (ΚΠΑ) του εγγυημένου ανταλλάγματος είναι πολύ λιγότερη, κάπου 0,66 δις. ευρώ. Πλήρης σύγχυση, και μέγα σκαμπανέβασμα της μετοχής του ΟΛΠ σε μερικές μέρες.

!Τι όμως είναι η ΚΠΑ μιας χρηματορροής που εξελίσσεται διαχρονικά;
Από το βασικό μάθημα Πολιτικής Οικονομίας που παρακολουθήσαμε στις προπτυχιακές μας σπουδές, ξέρουμε ότι η ΚΠΑ είναι ένας χρηματοοικονομικός δείκτης που έχει φτιαχτεί ακριβώς για να λαμβάνει υπόψη τη διαχρονική αξία του χρήματος. Έτσι, 1 εκατομμύριο ευρώ σήμερα δεν είναι καθόλου το ίδιο με 1 εκατομμύριο ευρώ σε 35 χρόνια. Η ΚΠΑ κάνει μια αναγωγή όλων των μελλοντικών χρηματικών δοσοληψιών στο παρόν, ώστε εάν ποσό Α εισπραχθεί μετά από Ν χρόνια (Ν=0 είναι το παρόν), τότε η ΚΠΑ του ποσού αυτού είναι Α/(1+r)N . Εδώ r είναι το επιτόκιο προεξόφλησης (για τον ΟΛΠ είναι 9%), η αλλιώς επιτόκιο αναγωγής, η αλλιώς κόστος κεφαλαίου της μονάδας που θα εισπράξει το ποσό διαχρονικά. Με τον τρόπο αυτό, όλα τα μελλοντικά ποσά ανάγονται στο παρόν, διαιρώντας τα δια του παράγοντα (1+r)N, και αυτό ακριβώς έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Είναι σαφές ότι όσο μεγαλύτερο είναι το r, τόσο πέφτει η ΚΠΑ ενός δεδομένου κονδυλίου. Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει και με το Ν. Όσο πιο μελλοντικό είναι το ποσό, τόσο μικρότερη είναι η ΚΠΑ του.
Αυτό είναι ένα απόσπασμα από το ενδιαφέρον άρθρο του καλού Καθηγητή
όλο το άρθρο εδώ
Δηλαδή αδέλφια οι Άνθρωποι υπολόγισαν ή μάλλον θεώρησαν ότι τα χρήματα τα παίρνουν όλα τώρα , και οχι σε βάθος 35 χρόνων .... έλεος !!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: