Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

H Cosco και η "Θεωρία του Χάους"

Τρικυμία στο υπουργείο Ναυτιλίας, στη διοίκηση του ΟΛΠ και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκαλεί η διάψευση όλων από την Cosco. Η τελευταία ανακοίνωσε ότι προσφέρει 500 εκατ. ευρώ αντί για 4,3 δισ. δολ. που είχε ανακοινωθεί επισήμως από την κυβέρνηση. Υποχώρησαν σημαντικά οι μετοχές ΟΛΠ (-6,10%) και ΟΛΘ (-4,88%).
Προβληματισμός από τις ανακοινώσεις της Cosco

Η Cosco ανέφερε χθες το βράδι σε ανακοίνωσή της προς το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ότι κατέθεσε προσφορά της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ για τον διαγωνισμό του ΟΛΠ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 1/10 του ποσού των 4,3 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο ΟΛΠ στις 3 Ιουνίου, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.
Μάλιστα, η εκπρόσωπος Τύπου της Cosco, Σαρλοτ Σο, δήλωσε την Πέμπτη ότι η εταιρεία δεν μπορεί να εξηγήσει πού οφείλεται η διαφορά μεταξύ των δύο ποσών.
Εν τω μεταξύ, η μετοχή της εταιρείας δέχθηκε σημαντική πίεση, σημειώνοντας μεγάλη υποχώρηση στη συνεδρίαση του Χονγκ Κονγκ -τη μεγαλύτερη των τελευταίων επτά εβδομάδων- λόγω της ανησυχίας ότι μπορεί να αναγκαστεί να εκδώσει νέες μετοχές για να μπορέσει να πληρώσει το δικαίωμα εκμετάλλευσης του ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ.
Η μετοχή υποχώρησε 5,2%, στα 13,78 δολάρια Χονγκ Κονγκ, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις μετοχές του δείκτη Hang Seng.
H Cosco σχεδιάζει να καλύψει την προσφορά της για τον ΟΛΠ με μετοχικά κεφάλαια και εξωτερικό δανεισμό 250 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωσή της.
«Τα κέρδη ανά μετοχή θα μειωθούν αν η εταιρεία αντλήσει κεφάλαια με την έκδοση νέων μετοχών», δήλωσε ο αναλυτής της Quam, Ρέιμοντ Σιου. «Η αγορά δεν ξέρει ακόμη αν η προσφορά της εταιρείας είναι υπερτιμημένη», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι η διαπραγμάτευση της μετοχής της Cosco ξανάρχισε κανονικά, μετά την προσωρινή αναστολή της την 4η Ιουνίου.
Πηγή:Ημερησία
Τώρα ωρέ Αδέλφια που είναι η αλήθεια και που είναι το ψέμα ; Aς βγει ένας Οικονομικός αναλυτής να μας εξηγήσει τι συμβαίνει. Πολλά τα χρήματα και ζαλιστήκαμε

Δεν υπάρχουν σχόλια: