Σάββατο 24 Μαΐου 2008

Οι κινητοποιήσεις έφεραν ζημιές ύψους 5 εκατ. ευρώ στον ΟΛΠ


ΚΑΤΑ 47% μειώθηκαν τα έσοδα του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά Α.Ε. το πρώτο τρίμηνο του 2008 σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2007. Η μείωση κατά 80% σχεδόν της δραστηριότητας του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, στο πρώτο τρίμηνο του 2008 από τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ήταν η βασική αιτία της πτώσης που καταγράφηκε. Ειδικότερα ο κύκλος εργασιών έφτασε τα 19 εκατ. ευρώ, ενώ οι κινήσεις στο ΣΕΜΠΟ στο τρίμηνο δεν ξεπερνούν τις 40.000 έναντι 193.000 στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2007.
Το αποτέλεσμα του 1ου τριμήνου είναι αρνητικό και μετά την αφαίρεση του αναβαλλόμενου φόρου ανέρχεται σε ζημιές ύψους 5 εκ. ευρώ, καταγράφοντας απώλειες 8,7 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007. Στα λοιπά έσοδα εκμεταλλεύσεως σημειώθηκε αύξηση κατά 12,1% προερχόμενη από μισθώματα, έτσι το σύνολο των εσόδων του ΟΛΠ παρουσιάζει μείωση κατά 44,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Τα έξοδα της περιόδου εμφανίζουν μείωση κατά 21,5%, προερχόμενη σχεδόν αποκλειστικά από τις αμοιβές προσωπικού, οι οποίες εξαιτίας της αποχής των εργαζομένων από υπερωρίες και Σαββατοκύριακα, είναι μικρότερες κατά περίπου 30%. Βελτίωση σημειώθηκε στα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα της περιόδου εξ αιτίας της αύξησης των εσόδων κεφαλαίων, που προκύπτει από τα υψηλά διαθέσιμα του Οργανισμού στα τέλη του 2007.
Σημειώνεται ωστόσο ότι η δραστική μείωση των εσόδων στη διάρκεια του 1ου τριμήνου του 2008 σε συνδυασμό με την ενίσχυση των επενδύσεων, κυρίως από προγραμματισμένες δαπάνες για τον Προβλήτα Ι, περιόρισαν σημαντικά τα ταμιακά διαθέσιμα τα οποία στις 31-3-2008 ανήλθαν σε 37,5 εκ. ευρώ, από 49 εκ. ευρώ στις 31-12-2007.
Οι αιτίες
Η ιδιαίτερα χαμηλή παραγωγικότητα, που είναι αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων κατά του διαγωνισμού παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ και του Σταθμού, περίπου στο 50% της συνήθους, δημιούργησε καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πλοίων και τη διακίνηση των φορτίων και οδήγησε τις ναυτιλιακές γραμμές σε εκτροπή των δρομολογίων από τον Πειραιά. Σαν αποτέλεσμα τα εμπορευματοκιβώτια μεταφόρτωσης πρακτικά μηδενίστηκαν, μέρος των εμπορευματοκιβωτίων για την εγχώρια αγορά εξυπηρετήθηκαν από τον Αστακό ή το Λαύριο και ένα μέρος εκφορτώθηκε από τα πλοία κορμού σε γειτονικούς λιμένες της Μεσογείου.
Στα αυτοκίνητα οι αρνητικές επιπτώσεις περιορίζονται σε περίπου 6% μείωση των κινήσεων, δηλαδή 7.500 αυτοκίνητα λιγότερα από το 1ο τρίμηνο του 2007.
Ωστόσο, σε σύγκριση με το μέσο όρο κινήσεων του παρελθόντος έτους, η μείωση είναι μεγαλύτερη και αγγίζει περίπου το 20%.
Φεύγουν οι εταιρείες
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΛΠ, το θέμα των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων σηματοδοτεί σε μεγάλο βαθμό την πορεία του επόμενου τριμήνου, καθώς περιορίζει τη δυνατότητα αποκατάστασης της κερδοφορίας. Ήδη η πορεία του 2ου τριμήνου είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένη με τους εργαζομένους να ακολουθούν την ίδια τακτική τον Απρίλιο και το Μάιο. Παρά τη μικρή βελτίωση της παραγωγικότητας, ο ρυθμός των κινήσεων στο ΣΕΜΠΟ είναι ανάλογος με του 1ου τρίμηνου, λόγω και της απόφασης μεγάλων ναυτιλιακών, όπως Maersk, Evergreen, Arkas και άλλες, να μην αναλαμβάνουν πλέον φορτία με προορισμό τον Πειραιά, ενώ άλλες προσεγγίζουν πλέον τακτικά άλλα ιδιωτικά ή δημόσια λιμάνια της επικράτειας (Αστακό, Καβάλα, Λαύριο κ.ά.).
Παράλληλα, εφόσον οι κινητοποιήσεις διαρκέσουν από τον Ιούνιο και έπειτα, η φθίνουσα πορεία των ταμιακών διαθεσίμων αναμένεται να επιταχυνθεί εξαιτίας των αυξημένων αναγκών για την καταβολή φόρων, επιδομάτων, μερισμάτων κ.λπ. υποχρεώσεων. Ωστόσο η διοίκηση είναι αποφασισμένη να μην αναστείλει τις προγραμματισμένες δαπάνες επενδύσεων για τον Προβλήτα Ι, κάνοντας χρήση του δανείου των 35 εκ. ευρώ από την Ε.Τ.Επ. Σύμφωνα με τον ΟΛΠ «Κατόπιν αυτών, είναι προφανές ότι, εφόσον συνεχίσει η αδιάλλακτη στάση των εργαζομένων και το 2ο εξάμηνο του 2008, η αρνητική πορεία του Οργανισμού θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί».
Πηγή:Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: