Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Εκνευρίστηκε μετά 128 μέρες ο Καραμανλής



Με νέες απεργίες -48ωρη αύριο και μεθαύριο, 24ωρη στις 15 Μαΐου- κλιμακώνεται η αντίδραση των λιμενεργατών στην απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τους ΣΕΜΠΟ Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

Ο αγώνας των 2.000 υπαλλήλων και λιμενεργατών, για να ματαιωθεί η παραχώρηση των εμπορικών τμημάτων ΟΛΠ και ΟΛΘ σε ξένα συμφέροντα, συμπληρώνει 128 ημέρες αποχής από υπερωρίες και εργασία τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, αλλά παρά τις μεγάλες οικονομικές ζημιές και τις επιπτώσεις στην αγορά, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιδιώκει πάση θυσία την εκποίηση μέχρι το τέλος του 2008.
Οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις, που πλαισιώνονται από τις νέες απεργίες με κύριο αίτημα να εφαρμοστούν από τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και για τους 300 νεοπροσλαμβανόμενους (προορίζονται να καλύψουν το «εργασιακό κενό», δηλαδή να λειτουργήσουν ως απεργοσπαστικός μηχανισμός) έχουν προκαλέσει «εκνευρισμό» στον πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες. Ο Κ. Καραμανλής δεν αποκλείεται δε να συναντηθεί τις προσεχείς ημέρες για το θέμα αυτό με τους υπουργούς Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκη και Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη -«παρατηρητή» για τη διεκπεραίωση της ιδιωτικοποίησης- ο οποίος, σε πρόσφατη τηλεοπτική εμφάνισή του, δεν απέκλεισε να γίνουν αλλαγές στη διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού, αν «κάτι δεν πάει καλά».
Μετά την εξαγγελία και των νέων απεργίων, προβληματισμός επικρατεί και μεταξύ των «μνηστήρων», οι οποίοι είναι έτοιμοι να καταθέσουν τις προσφορές τους, δεδομένου ότι μεθαύριο λήγει η προθεσμία υποβολής τους. Οι διοικήσεις όμως ΟΛΠ και ΟΛΘ διαφώνησαν χθες, για πολλοστή φορά, με τους εκπροσώπους των εργαζομένων κατά τη συζήτηση στη διαιτησία, με αποτέλεσμα η ΟΜΥΛΕ να προσφύγει εκ νέου με αίτηση προσωρινής αναστολής στο ΣτΕ, στην Ολομέλεια του οποίου θα εκδικασθεί, στις 7 Νοεμβρίου, η κύρια προσφυγή των εργαζομένων στα λιμάνια. Με τη νέα προσφυγή της στο Ανώτατο Δικαστήριο η ΟΜΥΛΕ ζητεί να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού μέχρι να εξεταστεί η κύρια προσφυγή της και επισημαίνει ότι: «Λόγους ακύρωσης αποτελούν η υπέρβαση της νομοθετικής βάσης για παραχώρηση δημόσιας υπηρεσίας, η παντελής έλλειψη πρόβλεψης αποτελεσματικών όρων εποπτείας του ιδιώτη αναδόχου από το δημόσιο, η παραβίαση των όρων της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ Δημοσίου και ΟΛΠ Α.Ε., καθώς και η αναρμοδιότητα του Δ.Σ. για λήψη της απόφασης παραχώρησης».
ΠΑΣΟΚ: Παράνομα στον Σκαραμαγκά
Για τη χρησιμοποίηση του ιδιωτικού χώρου των ναυπηγείων Σκαραμαγκά από πλοία μεταφοράς κοντέινερ, ενέργεια που οι λιμενεργάτες χαρακτηρίζουν παράνομη ενέργεια της διοίκησης του ΟΛΠ, το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δημιουργεί απεργοσπαστικό μηχανισμό». Παράλληλα, η αρμόδια για ναυτιλιακά θέματα βουλευτής Ελπίδα Τσουρή, με ερώτησή της στη Βουλή, ζητεί από τον Γ. Βουλγαράκη «να ενημερώσει τον λαό αν υπάρχει άδεια λειτουργίας λιμένα, ποιος φέρει την ευθύνη λειτουργίας του συγκεκριμένου λιμανιού, και αν τηρούνται οι προβλεπόμενοι όροι ασφαλείας και υγιεινής για την προστασία των εργαζομένων».
Πηγή:Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: