Τρίτη 29 Απριλίου 2008

Τα «βρήκαν» MSC-Cosco-Maersk για κοινοπραξία με στόχο τον ΟΛΠ

Ένα βήμα πριν πέσουν οι υπογραφές για την δημιουργία κοινοπραξίας βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, o ελβετο-ιταλικός κολοσσός και μεγαλύτερος πελάτης του ΟΛΠ ΑΕ, η MSC, η δανέζικη Maersk και η κινεζική Cosco. Πρόκειται για μία εξέλιξη που εφόσον ολοκληρωθεί θα είναι εκτός ανταγωνισμού στην προσφορά που θα καταθέσουν οι ανταγωνιστές της. Την ίδια ώρα, στον ΟΛΘ η Dubai φαίνεται να μπαίνει γερά στη διεκδίκηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων συμμετέχοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, σε κοινοπραξία με τον κατασκευαστικό Όμιλο ΕΛΤΕΧ, την Τράπεζα Πειραιώς και τον Όμιλο Κοπελούζου.
Οι τρεις παίκτες
1. Maersk: Η εταιρεία με έδρα την Κοπεγχάγη είναι και Liner αφού έχει πλοία που μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια αλλά και Port Operator δηλαδή διαχειριστής λιμανιών. Ως διαχειρίστρια εταιρεία λιμανιών είναι υπεύθυνη για τη διακίνηση 52 εκατομμυρίων εμπορευματοκιβωτίων το 2006 , ελέγχοντας το 11,8% της παγκόσμιας διακίνησης και βρίσκεται στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας λίστας. Ως εταιρεία Liner βρίσκεται στ6ηνπρώτη θέση παγκοσμίως αφού με έναν στόλο που διαθέτει 526 πλοία μεταφέρει 1,8 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια. Από τα 526 πλοία , τα 182 είναι ιδιόκτητα, τα 344 τα έχει ναυλώσει από άλλες πλοιοκτήτριες εταιρείες και τα διαχειρίζεται , ενώ τρέχει ένα τεράστιο ναυπηγικό πρόγραμμα που προβλέπει την κατασκευή 91 πλοίων μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων, τα λεγόμενα containerships.
2. MSC: Η πολυεθνική εταιρεία αιμοδότης του ΟΛΠ όλα αυτά τα χρόνια, είναι και Liner και Port Operator. Ως Liner βρίσκεται στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ελέγχοντας το 10,4% της πίτας . Διαθέτει στόλο από 368 πλοία, μεταφορικής ικανότητας 1,2 εκ. εμπορευματοκιβωτίων. Από αυτά 212 είναι ιδιόκτητα, 156 ναυλωμένα από άλλες πλοιοκτήτριες εταιρείες ενώ το ναυπηγικό πρόγραμμα της εταιρείας προβλέπει την κατασκευή 65 συνολικά containerships.
Ως Port Operator βρίσκεται στην όγδοη θέση αφού διαχειρίστηκε το 2006 8,8 εκατ. εμπορευματοκιβώτια ελέγχοντας το 2% της αγοράς.
3.Cosco: Ο κινεζικός κολοσσός βρίσκεται στην έβδομη θέση παγκοσμίως ως εταιρεία Liner. Έχει στόλο ου αποτελείται από 140 πλοία με μεταφορική ικανότητα 430.472 εμπορευματοκιβωτίων. Από αυτά τα 94 πλοία είναι ιδιόκτητα, τα 46 είναι άλλων εταιρειών και τα διαχειρίζεται η Cosco ενώ έχει υπό ναυπήγηση 59 πλοία.
Ως Port Operator βρίσκεται στην έκτη θέση παγκοσμίως, αφού το 2006 διαχειρίστηκε 22 εκατ.εμπορευματοκιβώτια, ελέγχοντας το 5% της αγοράς.

Πηγή:MarineNews

Δεν υπάρχουν σχόλια: