Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

Η… συνδεσμολογία μεταξύ των «μνηστήρων»

Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή αποκάλυψη του axiaplus.gr για την υπό υλοποίηση, σύμφωνα με πληροφορίες, κοινοπραξία μεταξύ του ελβετο-ιταλικού κολοσσού και μεγαλύτερου πελάτη της ΟΛΠ ΑΕ, της MSC, της δανέζικης Maersk και της κινεζικής Cosco. Στο σχήμα αυτό δεν αποκλείεται να συμμετάσχει και η ισραηλινών συμφερόντων ΖΙΜ. Όμως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνδεσμολογία μεταξύ των πολυεθνικών, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο ήρθαν σε επαφή μεταξύ τους.
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
- Η MSC μιλάει αφενός με την Cosco με την οποία έχουν και κοινά συμφέροντα στην Ιταλία , και αφετέρου με την ισραηλινή ZIM . Δεν είχε όμως απευθείας επικοινωνία με τη Maersk. - Η Maersk μιλά με Cosco και με ZIM όχι όμως με MSC.- Η ΖΙΜ μιλά με MSC και Maersk δεν μια με Cosco. Σε ό,τι αφορά την MSC με την Maersk υπάρχει έντονος επιχειρηματικός ανταγωνισμός.
Ο αντίλογος
Στο ενδεχόμενο να δημιουργήσουν κοινοπραξία η MSC, Cosco, Maersk και ΖΙΜ και καταφέρουν να κερδίσουν τον διαγωνισμό για το Σ.ΕΜΠΟ κάποιοι κατέθεσαν τον προβληματισμό τους για το πώς θα ζήσει τα επόμενα χρόνια ο προβλήτας Ι που θα είναι στη διαχείριση του ΟΛΠ. Και αυτό γιατί οι τέσσερις αυτοί κολοσσοί μαζί με την CMA είναι οι μεγαλύτεροι πελάτες του λιμανιού, οι οποίοι θα στρέψουν τη δραστηριότητές τους στις δύο άλλες προβλήτες του λιμανιού την εκμετάλλευση των οποίων θα έχουν εάν κερδίσουν στο διαγωνισμό.
Πηγή:MarineNews

Δεν υπάρχουν σχόλια: