Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Καραμπόλες στα λιμάνια από την προσφυγή της ΟΜΥΛΕ στο ΣτΕ

Σε αδιέξοδο κινδυνεύει να οδηγηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για παραχώρηση των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ και ΟΛΘ σε ιδιώτες μετά την προσφυγή που κατέθεσε χθες η Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος στο ΣτΕ.
Η Ομοσπονδία θέτει θέμα αντισυνταγματικότητας αλλά και μη εξουσιοδότησης νόμου. Όπως υποστηρίζει στην προσφυγή της το ΔΣ της ΟΛΠ ΑΕ είναι αναρμόδιο να αποφασίσει την ιδιωτικοποίηση του εμπορικού λιμένα Πειραιώς με συνέπεια η διακήρυξη να θεωρείται παράνομη. Για τον ίδιο λόγο, στις αρχές Μαρτίου είχε προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Συμβούλιο και ο δήμαρχος Περάματος.
Η ΟΜΥΛΕ, επικαλείται κείμενο επεξεργασίας του ΣτΕ του ΄98, περίοδο κατά την οποία είχε αλλάξει, ως γνωστόν, το νομικό πλαίσιο που διέπει τα λιμάνια, εγείροντας ζήτημα αν επιτρέπεται παραχώρηση στην παραχώρηση.
Όπως επισημαίνει η ΟΜΥΛΕ «οι προϋποθέσεις για την παραχώρηση εκμετάλλευσης του Πειραιά σε ιδιώτες θα πρέπει να προβλέπονται από νόμο, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει καθώς «δεν προβλέπεται από κανένα νόμο, με συνέπεια η διακήρυξη παραχώρησης να είναι παράνομη».
Μετά τηνεξέλιξη αυτή υπάρχει το ενδεχόμενο ο διεθνής διαγωνισμός να κηρυχθεί, υπό προϋποθέσεις, άγονος, οδηγώντας το εγχείρημα της κυβέρνησης σε νέα αποτυχία μέσα σε διάστημα δύο ετών.
Πηγή:Portnet

Δεν υπάρχουν σχόλια: