Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

Παρασκήνιο και «σφήνες» για τα λιμάνια


Ο ιταλο-ελβετικός όμιλος της MSC αποφάσισε να δώσει το παρόν στον διαγωνισμό του ΟΛΠ για την παραχώρηση του εμπορευματικού του σταθμού σε ιδιώτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία που παραμένει ο μεγαλύτερος πελάτης του ΟΛΠ και διαθέτει ειδική σύμβαση για το transit φορτίο, η οποία λήγει το 2011 παρέλαβε χθες τη διακήρυξη του διαγωνισμού για λογαριασμό του βελγικού ομίλου διαχείρισης λιμένων, Europe Terminal.
Συμφωνίες
Για τη συγκεκριμένη σύμβαση τόσο ο ΟΛΠ όσο και η MSC έχουν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η απόφαση της οποίας αναμένεται να έχει εκδοθεί εντός των επόμενων εβδομάδων καθώς φαίνεται να έχουν ολοκληρωθεί πλέον όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Η έλευση της MSC ενισχύει τις φήμες περί ταυτόχρονης αποχώρησης από τον διαγωνισμό του ΟΛΠ της Dubai Ports World (DPW). Πληροφορίες φέρουν τους δύο ομίλους να διαπραγματεύονταν την κοινή τους κάθοδο για τη διεκδίκηση του ΣΕΜΠΟ Πειραιά. Η αγορά θεωρεί ότι η DPW θα επικεντρώσει την προσοχή της στον αντίστοιχο διαγωνισμό του ΟΛΘ. Κύκλοι της διοίκησης του ΟΛΠ πιστεύουν ότι η κάθοδος της MSC θα εντείνει το ενδιαφέρον γύρω από τον διαγωνισμό και τον ανταγωνισμό μεταξύ των υποψήφιων διεκδικητών.
Διεργασίες
Θεωρείται επίσης ότι είναι πιθανό να δημιουργηθούν ανακατατάξεις στα κοινοπρακτικά σχήματα που συζητούνται μέχρι σήμερα. Λέγεται ότι την κοινή τους κάθοδο συζητούν οι όμιλοι: Cosco, Maersk και Hutchison, όμως, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν φθάσει στο τελικό στάδιο της υπογραφής συμφωνίας. Επίσης η αγορά θεωρεί ότι ενεργό παρόν στις διεργασίες θα δώσει και η PSA (Σιγκαπούρη).
Το κλίμα ευνοεί και το γεγονός ότι η διοίκηση του ΟΛΠ αποφάσισε να μεταθέσει από τις 18 Μαρτίου στις 9 Μαϊου την κατάθεση των προσφορών από τους ενδιαφερόμενους.Την ίδια ώρα εντείνεται το κλίμα της αγανάκτησης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την αναστάτωση που επικρατεί στα εμπορικά λιμάνια. Ο επιχειρηματικός κόσμος επιρρίπτει μεγάλο μέρος της ευθύνης στον Γ. Βουλγαράκη και στις διοικήσεις των ΟΛΠ και ΟΛΘ.
Αντιδρούν οι εργαζόμενοι
Ανεξάρτητα από τις διεργασίες που αφορούν την πορεία των διαγωνισμών, οι εργαζόμενοι τόσο στον Πειραιά όσο και στη Θεσσαλονίκη συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Εν τω μεταξύ, η ΟΜΥΛΕ ενόψει της σημερινής ονομαστικής ψηφοφορίας που έχει ζητήσει στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ επί του άρθρου 3 της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ - Δημοσίου, έστειλε επιστολή στους βουλευτές όλων των κομμάτων.
Αναφέρει ότι η παραχώρηση αποτελεί ουσιαστικά πώληση καθώς αφορά περίοδο 40 χρόνων, ενώ π.χ. στη Βαρκελώνη αντίστοιχο σχέδιο είχε διάρκεια έως 10 έτη και με τη συμμετοχή του Δημοσίου στην εκμετάλλευση. Το τίμημα είναι εξαιρετικά μικρό, ενώ στην Τουρκία τα έσοδα ανήλθαν στα 1,3 δισ. δολ., ενώ υπήρξε και δικαστικό «μπλόκο» της συμφωνίας.
Οι κινήσεις των «Μνηστήρων»
Σύμφωνα με πληροφορίες η MSC και η Dubai Ports World διαπραγματεύονται να διεκδικήσουν από κοινού τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίου του ΟΛΠ. Η αγορά θεωρεί ότι η DPW θα επικεντρωθεί στον αντίστοιχο διαγωνισμό του ΟΛΘ.
Επίσης, την κοινή τους κάθοδο συζητούν οι όμιλοι: Cosco, Maersk και Hutchison, όμως, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν φθάσει στο τελικό στάδιο της υπογραφής συμφωνίας.
Σίγουρη θεωρείται η συμμετοχή στον διαγωνισμό του ομίλου PSA από τη Σιγκαπούρη.
Πηγή:Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: