Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

Δ.Σ. ΟΛΠ: Διάσταση μέσα - αισιοδοξία προς τα έξω

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και μετά τον Απρίλιο φέρονται οι 2.000 υπάλληλοι και λιμενεργάτες των ΟΛΠ και ΟΛΘ.
Οι εργαζόμενοι δηλώνουν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΜΥΛΕ Γ. Γεωργακόπουλο, αποφασισμένοι να μην παραδώσουν τόσο εύκολα τα εθνικά μας λιμάνια σε ξένους, και μάλιστα «αντί πινακίου φακής». Εν τω μεταξύ και το τουρκικό πλοίο μεταφοράς containers που επιχειρήθηκε να εκφορτώσει στον Σκαραμαγκά, αναγκάστηκε με παρέμβαση των εργαζομένων να αποπλεύσει για άλλα λιμάνια -πιθανότατα του Αστακού ή του Λαυρίου, ενώ το θέμα των κινητοποιήσεων απασχόλησε χθες το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τα περισσότερα μέλη συμφώνησαν στην ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση του σταθμού Ν. Ικονίου χωρίς να λείψουν αντιπαραθέσεις ως προς τη δημιουργηθείσα κατάσταση από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Νίκος Αναστασόπουλος, ο οποίος έχει απορρίψει κάθε απεργοσπαστική «κομματική» πρόταση, είπε ότι «ο διαγωνισμός εξελίσσεται κανονικά και θα τηρηθούν οι χρόνοι πλην απροόπτου. Δηλαδή, σε περίπτωση που υπάρξουν ενστάσεις από τους «μνηστήρες» για τους όρους της προκήρυξης, τους οποίους όμως χαρακτήρισε «κρυστάλλινους». Μέχρι τώρα τους φακέλους της διακήρυξης έχουν παραλάβει οι εταιρείες Cosco, Maersk, Hutchison, Dubai, Port Singapore, European Containers εκ μέρους της MCS και η ισπανική Dragalos.
Μέχρι 15 Ιουλίου ο πλειοδότης
Ο κ. Αναστασόπουλος διευκρίνισε ότι στις 3 Μαΐου θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές, μέχρι 15 Ιουλίου θα αναδειχθεί και ο πλειοδότης, ενώ θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση που, όταν οριστικοποιηθεί, θα αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια στη Βουλή προς ψήφιση. Για τις ζημιές που έχει υποστεί ο ΟΛΠ από την υπολειτουργία του σταθμού Ν. Ικονίου, είπε ότι δεν είναι δυνατόν να υπολογιστούν επακριβώς, γιατί δεν έχει «κλείσει» το τρίμηνο, αλλά σε εβδομαδιαία βάση κυμαίνονται από 1.500.000 έως 1.800.000 ευρώ, δηλαδή από τις αρχές του 2008 φτάνουν τα 22.000.000 ευρώ. Ο κ. Αναστασόπουλος εκτιμά ότι «η διαδικασία παραχώρησης θα διαρκέσει 4 έως 7 μήνες», δηλαδή η νέα ιδιοκτησία θα εγκατασταθεί στις αρχές του 2009 και όχι το πρώτο εξάμηνο του 2008, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκης.
Πηγή:Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: