Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

Στην απεργία με την Επιτροπή Αγώνα


Με απεργία απαντούν σήμερα οι εργαζόμενοι του Πειραιά στην ιδιωτικοποίηση του πρώτου λιμανιού της χώρας. Την προετοιμασία της απεργίας έχει επωμιστεί η Επιτροπή Αγώνα Σωματείων Πειραιά, η οποία καλεί όλους τους εργαζόμενους της πειραιώτικης περιφέρειας να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 10 π.μ. στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά. Προβάλλοντας το δικό τους αγωνιστικό μέτωπο, να αποτρέψουν την εισβολή των πολυεθνικών στον ΣΕΜΠΟ, να διεκδικήσουν λιμάνια ενιαία, 100% στο Δημόσιο, που να αποτελούν λαϊκή περιουσία και να υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.
Χτες, οι εργαζόμενοι του λιμανιού κατέγραψαν ένα θετικό αποτέλεσμα. Κατάφεραν να σπάσουν την επιχείρηση ποινικοποίησης του αγώνα που δίνουν από τις αρχές του Γενάρη. Το Πρωτοδικείο Πειραιά απέρριψε την αγωγή που είχε καταθέσει η ΟΛΠ ΑΕ απαιτώντας να χαρακτηριστούν οι αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις - αποχή από τις υπερωρίες και τα Σαββατοκύριακα - και οι απεργιακές όπως η σημερινή 24ωρη απεργία παράνομες και καταχρηστικές. Επίσης, στις τρομοκρατικές «κλήσεις σε απολογία» που είχε αποστείλει η διοίκηση του ΟΛΠ πριν από 15 μέρες σε περίπου 400 λιμενεργάτες και χειριστές, χτες το πρωί οι εργαζόμενοι απάντησαν με μαζική συγκέντρωση στο κεντρικό κτίριο του ΟΛΠ και συμβολική κατάληψη. Ωστόσο, οι πλειοψηφίες ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ στη διοίκηση της Ομοσπονδίας Μονίμων Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και στην Ενωση Λιμενεργατών βρίσκονται σε αναντιστοιχία με τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, υπονομεύοντας με την τακτική τους τον αγώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, μέρα απεργίας, αποφάσισαν να μη γίνει καν απεργιακή συγκέντρωση! Παρόμοια είναι η στάση με ευθύνη των ίδιων παρατάξεων και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Κήρυξε μεν τη σημερινή απεργία υπό το βάρος των όσων προωθούνται σε βάρος του λιμανιού και από τις πιέσεις των ίδιων των εργαζομένων, των σωματείων της Επιτροπής Αγώνα και των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ, αλλά δεν έλαβε κανένα μέτρο για την προετοιμασία της, αλλά και για την οργάνωση απεργιακής συγκέντρωσης.
Λιμάνια - γκέτο
Χτες το πρωί έγινε συνάντηση στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας μεταξύ του υπουργού Γ. Βουλγαράκη και του Αμερικανού πρέσβη Ντάνιελ Σπίκχαρντ, με ένα από τα βασικά θέματα της συζήτησης την «ασφάλεια λιμένων». Ξεκαθαρίστηκε ότι ταυτόχρονα με την παραχώρηση των ΣΕΜΠΟ, οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν και 400 εκατομμύρια ευρώ για υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας που θα μετατρέψουν το λιμάνι του Πειραιά και άλλα λιμάνια σε απέραντο εργασιακό γκέτο, όπου η συνδικαλιστική δράση και τα δημοκρατικά δικαιώματα θα απαγορεύονται διά ροπάλου. Αυτό το τεράστιο ποσό έχει γίνει αντικείμενο διαπάλης ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου, όπως και του αμερικανικού για το ποιο θα το αρπάξει. Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: