Σάββατο 22 Μαρτίου 2008

Οι κινητοποιήσεις στα λιμάνια έχουν «νεκρώσει» τις επιχειρήσεις

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τόσο οι μεταποιητικές όσο και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας, καθώς έχουν «νεκρώσει» λόγω των κινητοποιήσεων στα λιμάνια.
Για το θέμα ο κ. Γιώργος Κασιμάτης, πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), απέστειλε ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό, ζητώντας του να παρέμβει, «ώστε να σταματήσουν οι σοβαρές δυσλειτουργίες που παρατηρούνται τον τελευταίο μήνα στα λιμάνια, εξαιτίας των κινητοποιήσεων των εργαζομένων που αντιδρούν στην εκχώρηση των ΣΕΜΠΟ των Ο.Λ.Π. και Ο.Λ.Θ. σε ιδιώτες».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται ο κ. Κασιμάτης:
Περίπου 30.000 κοντέινερ με προορισμό την Ελλάδα βρίσκονται διάσπαρτα στη Μεσόγειο, καθώς δεν μπορούν να εκφορτωθούν σε ελληνικά λιμάνια, δυσχεραίνοντας την ομαλή τροφοδοσία των μεταποιητικών μονάδων με τις αναγκαίες για τη λειτουργία τους πρώτες ύλες και της αγοράς με έτοιμα προϊόντα.
Χιλιάδες κοντέινερ με ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα παραμένουν στη χώρα, περιορίζοντας τις εξαγωγές, καθιστώντας προβληματική τη λειτουργία των εξαγωγικών επιχειρήσεων και ακυρώνοντας συστηματικές προσπάθειες ετών για την «κατάκτηση» των σχετικών ξένων αγορών.
Διεθνείς μεταφορικές εταιρείες διέκοψαν τον προγραμματισμό δρομολογίων τους με προορισμό τη χώρα μας.
Το κόστος των διάφορων επίναυλων, σταλιών, υπεραναμονών και εναλλακτικών μεταφορών συνεχώς αυξάνεται, συσσωρεύοντας ζημιές στις επιχειρήσεις και αναθερμαίνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις.
Οι Ελληνες μεταφορείς διπλασιάζουν, από τις αρχές Απριλίου, τα μεταφορικά των προϊόντων από και προς τα λιμάνια της χώρας, δίνοντας, ίσως, τη «χαριστική βολή» σε επιχειρήσεις που ήδη βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.
Οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν άλλο, καταστρέφονται, χρεοκοπούν, κλείνουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και την εθνική οικονομία, σημειώνει ο κ. Κασιμάτης και ζητά από την κυβέρνηση να σταματήσει «να αδρανεί και να παραμένει ένας απλός παρατηρητής μιας βέβαιης εθνικής καταστροφής», αλλά να παρέμβει άμεσα και αποτελεσματικά.
Πηγή:Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: