Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

Σταθερά σε αντίθετες ρότες για την παραχώρηση των ΣΕΜΠΟ


ΑΚΑΘΕΚΤΟΙ συνεχίζουν τις αντίθετες πορείες που έχουν χαράξει για το μέλλον των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης, κυβέρνηση και εργαζόμενοι. Χθες, ο ΥΕΝΑΝΠ, Γιώργος Βουλγαράκης, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και τον ενημέρωσε για την πορεία της διαδικασίας των διαγωνισμών παραχώρησης των ΣΕΜΠΟ σε ιδιώτες. Παράλληλα, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος αποφάσισε να παρατείνει για τρίτο συνεχόμενο μήνα τις κινητοποιήσεις της στα λιμάνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου που αφορά στη μεταρρύθμιση στη λιμενική βιομηχανία θα επιστρέψει από το Λογιστήριο του Κράτους στη Βουλή, για να συζητηθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα προηγηθεί από το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό.
Εν τω μεταξύ όλες, οι ενδιαφερόμενες για τους διαγωνισμούς εταιρείες παίρνουν ήδη τις απαραίτητες πληροφορίες από τους Οργανισμούς Λιμένων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και ετοιμάζονται να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Ανάμεσα στους ομίλους που έχουν υπογράψει το μνημόνιο εμπιστευτικότητας με τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ και έχουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων των δύο εταιρειών, είναι η αραβική Dubai Ports World, η δανέζικη Moller Maersk, η κινεζική Cosco, η Hutchison από το Χονγκ Κονγκ και η PSA από τη Σιγκαπούρη. Επίσης, πρόσβαση στην πληροφόρηση έχουν αποκτήσει αρκετές τράπεζες αλλά και κατασκευαστικές εταιρείες.
Στον αντίποδα, η ΟΜΥΛΕ όμως αποφάσισε να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις της κατά της παραχώρησης των ΣΕΜΠΟ σε ιδιώτες και στη διάρκεια του Μαρτίου, με αποχή από τις υπερωρίες και την εργασία στις αργίες και Σαββατοκύριακα, ενώ θα πραγματοποιήσει 24ωρη απεργία στις 5 Μαρτίου 2008. Η ΟΜΥΛΕ υποστηρίζει ότι οι δύο Οργανισμοί έχουν μία διαχρονική κερδοφορία, η οποία βασίζεται στους εμπορικούς τομείς αυτών και ιδιαίτερα στους Σταθμούς Εμπορευματοκιβωτίων.
«Οι επενδυτικές δυνατότητες των δύο οργανισμών είναι μεγάλες και βρίσκονται σε εξέλιξη έργα υποδομής και ανοδωμής που καθιστούν τον ΟΛΠ και ΟΛΘ ανταγωνιστικούς και ικανούς να ανταποκριθούν στις σημερινές και μελλοντικές απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς».
Απόσπασμα απο το άρθρο της Ναυτεμπορικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: