Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Επέκταση του προβλήτα Ι για αύξηση ανταγωνιστικότητας

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ με τις υπό παραχώρηση σε ιδιώτες προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ, αλλά και η εκτίναξη των μεγεθών του παγκόσμιου στόλου containerships, οδήγησαν τη διοίκηση του λιμανιού του Πειραιά στην απόφαση να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την επένδυσή του στον προβλήτα Ι του ΣΕΜΠΟ, για να αυξήσει και την ανταγωνιστικότητά του. Την περίοδο αυτή, η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά «τρέχει» ένα επενδυτικό πρόγραμμα αξίας 110 εκατ. ευρώ περίπου, που αφορά στην επέκταση του προβλήτα Ι αλλά και στον εξοπλισμό του με τις αναγκαίες ανωδομές.
Η υπό κατασκευή επέκταση του προβλήτα Ι, στην αρχική της φάση, είχε προδιαγραφές μήκους ανατολικού κρηπιδώματος 422 μ. και τριών super post panamax γερανογεφυρών, για την εξυπηρέτηση πλοίων κύριας γραμμής, καθώς και κρηπίδωμα μήκους 260 μέτρων και δύο post panamax γερανογεφυρών για την εξυπηρέτηση πλοίων διανομής.
Τα χαρακτηριστικά αυτά, σε συνδυασμό με τις λοιπές υποδομές του Προβλήτα ΙΙ που διαθέτει 12 γερανογέφυρες, προσέδιδαν στο ΣΕΜΠΟ τη δυναμικότητα εξυπηρέτησης πολλαπλών πλοίων όλων των μεγεθών. Κατόπιν όμως της από 11-1-2008 απόφασης του δ.σ. του ΟΛΠ για παραχώρηση του Προβλήτα ΙΙ και του προς κατασκευή προβλήτα ΙΙΙ η αυτόνομη πλέον λειτουργία του Προβλήτα Ι υπό τη διαχείριση του ΟΛΠ, έθεσε νέα δεδομένα.
Ειδικότερα, το μήκος κρηπιδώματος της ανατολικής πλευράς του Προβλήτα Ι δεν επαρκεί για την παράλληλη εξυπηρέτηση δύο πλοίων μέσου μεγέθους περίπου 2.500 TEU, που αποτελεί και την πλειοψηφία των πλοίων σήμερα και στο μέλλον, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη 5ετία. Παράλληλα, στο δυτικό μέρος του Προβλήτα Ι, το προσχεδιασμένο μήκος, δεν επιτρέπει την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση δύο πλοίων μέχρι 1.000 TEU που αποτελεί το κύριο πλήθος πλοίων διανομής. Τα δεδομένα αυτά ώθησαν τη διοίκηση να εξετάσει την περαιτέρω επέκταση του Προβλήτα Ι, αυξάνοντας το ανατολικό κρηπίδωμα στα 490 μ. και το δυτικό κρηπίδωμα στα 310 μ.
Συνέχεια στην Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: