Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2008

Διαξιφισμοί για τη μίσθωση των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων


ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ σχετικά με τους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού για τη μακροχρόνια μίσθωση των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ ξέσπασε χθες στη Βουλή με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργου Βουλγαράκη, να τονίζει ότι ο διαγωνισμός αποκλείει την εφαρμογή μονοπωλιακών πρακτικών και την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για δημιουργία μονοπωλιακών δομών.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας υπογράμμισε, απαντώντας σε σχετική επερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ότι η κυβέρνηση με τον εν λόγω διαγωνισμό «δεν εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα, δεν εκποιεί δημόσια περιουσία και δεν ιδιωτικοποιεί τους λιμένες». Αντίθετα τόνισε ότι με τη μακροχρόνια μίσθωση των σταθμών εξασφαλίζεται η έγκαιρη υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, η διασφάλιση νέων πελατών που θα πολλαπλασιάσουν τον όγκο των εμπορευματοκιβωτίων και η αξιοποίηση της υψηλής τεχνολογίας που διασφαλίζει την ανάπτυξη και την πρόοδο.

Αντέκρουσε μάλιστα τις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τους όρους του διαγωνισμού λέγοντας ότι τίθενται αυστηρές προδιαγραφές που φτάνουν μέχρι την πρόβλεψη εφαρμογής αυστηρότατων κυρώσεων σε περιπτώσεις στρέβλωσης της αγοράς, δημιουργίας δεσπόζουσας θέσης, αποκλίσεων από τα συμφωνηθέντα και μη τήρησης των εργασιακών συμφωνιών και των περιβαλλοντικών όρων.

«Η λειτουργία και η δραστηριοποίηση του ΟΛΠ στον προβλήτα 1 με δυναμικότητα άνω του 1 εκ. TEU αποκλείει την εφαρμογή μονοπωλιακών πρακτικών» ανέφερε ο κ. Βουλγαράκης. Προέβλεψε δε ότι η παράλληλη δραστηριοποίηση του ΟΛΠ και του διεθνούς επενδυτή θα οδηγήσει σε καλύτερο επίπεδο ποιότητας υπηρεσιών και σε καλύτερες τιμές προς όφελος των καταναλωτών και των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

«Δημιουργείτε ένα ιδιωτικό μονοπώλια» αντέτεινε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, σημειώνοντας ότι σε όλα τα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης εγκαθίστανται πολλοί πάροχοι που διασφαλίζουν τον ανταγωνισμό. Στηλίτευσε παράλληλα το γεγονός ότι στους όρους του διαγωνισμού δεν γίνεται καμία αναφορά στην ανάγκη ελέγχου της τιμολογιακής πολιτικής του διαχειριστή.

Επιφυλάξεις περί μονοπωλιακών πρακτικών που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό εξέφρασε όμως και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μαγκριώτης, προβλέποντας ότι η εταιρεία που θα εξαγοράσει το ΣΕΜΠΟ της Θεσσαλονίκης θα προτιμά «είτε κινέζικα προϊόντα είτε προϊόντα του παγκόσμιου δικτύου της».
Πηγή:Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: