Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008

Απώλειες από τις κινητοποιήσεις σε ΟΛΠ-ΟΛΘ

Στα επίπεδα των 130 εκατ. ευρώ εκτιμώνται, από παράγοντες της αγοράς, οι ζημίες για τη ναυτιλιακή οικονομία του Πειραιά, το λιμάνι και τις επιχειρήσεις που υποστηρίζουν τη λειτουργία του, στη διάρκεια των 50 ημερών διατάραξης της εργασιακής ειρήνης στον ΟΛΠ.
Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες, οι ναυτιλιακές εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο για επιβολή επίναυλου στους πελάτες τους, της τάξεως των 50 - 200 ευρώ ανά teu, μέτρο το οποίο γεννά σοβαρούς κινδύνους επιβάρυνσης της οικονομίας, των επιχειρήσεων και κατ επέκταση των καταναλωτών. Εν τω μεταξύ, λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης σημαντικά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα.
Σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, το 81% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ενώ το 12% έχει ήδη υποστεί ζημίες άνω των 3 εκατ. ευρώ από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι σήμερα.
Η κατάσταση φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο καθώς από τη μία πλευρά η κυβέρνηση επιμένει στην αποκρατικοποίηση των λιμενικών υποδομών από την άλλη οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, χωρίς τίποτα να αποκλείει τη συνέχισή τους μέσα στον Μάρτιο.
Πτώση 80,9% της κίνησης
Με βάση στοιχεία που αναμένεται να παρουσιαστούν στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ, η κίνηση στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων έχει μειωθεί από τον Δεκέμβριο του 2007 κατά 80,9% και από τις 90.004 κινήσεις έχει πέσει κατακόρυφα στις 17.216 κινήσεις ενώ στο car terminal οι κινήσεις έχουν μειωθεί κατά 39,3%.
Εκτιμάται ότι οι ζημίες για τον οργανισμό ανέρχονται στα 12 εκατ. ευρώ, για τις ναυτιλιακές εταιρείες φθάνουν στα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ, ενώ ζημίες της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ φαίνεται να καταγράφουν επιχειρήσεις που εξαρτώνται άμεσα από τη δραστηριότητα του λιμανιού.
Θεσσαλονίκη
Τεράστιες ζημίες που, σε ορισμένες περιπτώσεις, ξεπερνούν τα 3 εκατ. ευρώ, έχουν υποστεί οι βορειοελλαδικές επιχειρήσεις, συνεπεία των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στην ΟΛΘ Α.Ε., τις τελευταίες περίπου 50 ημέρες. Πωλήσεις, πελάτες, αλλά κι αγορές έχουν αρχίσει να χάνονται, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος ακόμη και για λουκέτα σε επιχειρήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική απασχόληση. Δεν αποκλείεται σύντομα να παρατηρηθούν ελλείψεις στην αγορά, γεγονός που, αναπόφευκτα, θα «πυροδοτήσει» σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων.
Συνέπειες
Κίνδυνος, κατά τον ΣΒΒΕ, υπάρχει για απώλεια θέσεων εργασίας και ευρύτερα σε Μακεδονία και Θράκη, ενώ παράλληλα κάνει λόγο και για άμεσες επιπτώσεις σε καταναλωτές, επιχειρηματίες, επαγγελματίες και τους εμπόρους της ευρύτερης περιοχής. «Θεωρούμε ότι θα παρατηρηθούν ελλείψεις σε αγροτικά προϊόντα, καθώς και σε έτοιμα καταναλωτικά αγαθά στην αγορά, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών σε σειρά από βασικά προϊόντα», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος και προειδοποιεί ότι «υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να κλείσουν επιχειρήσεις, λόγω έλλειψης πρώτων υλών, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την περαιτέρω αύξηση της ανεργίας στην περιοχή».
Τα ανωτέρω στοιχεία, εξάλλου, επιβεβαίωσαν τους φόβους που είχαν εκφράσει την προηγούμενη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων (σ.σ. 17 τον αριθμό) της Β. Ελλάδας, σε συνάντηση που έγινε στα γραφεία του ΣΒΒΕ. Ανάλογη συνάντηση προγραμματίζεται και πάλι εντός της εβδομάδος, προκειμένου να επανεξεταστεί η πρόταση για δικαστική προσφυγή των επιχειρήσεων και διεκδίκηση αποζημιώσεων από την ΟΛΘ Α.Ε.
Προβλήματα για το 81% των επιχειρήσεων
Ερευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος για την καταγραφή των προβλημάτων από την υπολειτουργία του ΟΛΘ
Τα «μελανά χρώματα» με τα οποία περιγράφεται η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η βορειοελλαδική επιχειρηματική κοινότητα και η τοπική αγορά εν γένει, προέρχονται από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), μετά την ολοκλήρωση έρευνας για την καταγραφή των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την υπολειτουργία του ΟΛΘ. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας (σ.σ. διενεργήθηκε το τριήμερο 13 - 15 Φεβρουαρίου μεταξύ 75 μελών του ΣΒΒΕ) προκύπτει ότι:
Το 81% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας εξαιτίας των κινητοποιήσεων, το 16% αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και μόνο το 3% δηλώνει ότι οι κινητοποιήσεις επηρεάζουν σε μικρό βαθμό τη λειτουργία τους.
Αναφορικά με το ύψος της ζημίας που έχουν υποστεί μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις, λόγω των κινητοποιήσεων, συμπεραίνεται πως το 23% καταγράφει ζημίες έως 200 χιλ. ευρώ, το 27% έως 1 εκατ. ευρώ, το 38% μέχρι και 3 εκατ. ευρώ και το 12%, από το δείγμα, που υπολογίζει ότι έχει υποστεί ζημίες άνω των 3 εκατ. ευρώ.
Στο ερώτημα αν οι κινητοποιήσεις ανάγκασαν τις επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται μέσω άλλων λιμένων, εναλλακτικών οδών και μεταφορικών διαύλων, το 100% του δείγματος της έρευνας απάντησε καταφατικά. «Είναι φανερό ότι υπάρχει, πλέον, σοβαρός κίνδυνος να χαθούν μόνιμα χιλιάδες θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας από τις κινητοποιήσεις 180 εργαζομένων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης», τονίζει ο ΣΒΒΕ και προσθέτει πως «οι επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας έχουν υποστεί τεράστια ζημιά, με αποτέλεσμα να έχει επιδεινωθεί περαιτέρω η ήδη επιβαρημένη ανταγωνιστικότητά τους».
Πηγή:Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: