Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2008

Καραμανλής: Πούλα εδώ και τώρα


Νέκρωσαν ΟΛΠ και ΟΛΘ από την απεργία λιμενεργατών, αλλά ο πρωθυπουργός... βιάζεται να προλάβει. Ούτε ένας υπάλληλος αλλά και κανένας λιμενεργάτης δεν κυκλοφορεί σήμερα και αύριο στους ντόκους και στις πόστες των ΣΕΜΠΟ Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

Νέκρωσαν τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης, ενώ τα κοντέινερ συσσωρρεύονται και η οικονομία «στενάζει» (φωτογραφία αρχείου)Η ΟΜΥΛΕ και η Ενωση Μόνιμων και Δόκιμων Λιμενεργατών πραγματοποιούν την κυκλική, δηλαδή εναλλάξ, προγραμματισμένη απεργία τους, τη στιγμή που πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, παρά την οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί οι Οργανισμοί, άναψε το πράσινο φως της ιδιωτικοποίησης των δύο εθνικών εμπορικών λιμένων.Αδιαφορώντας παντελώς για τις επιπτώσεις στη χώρα από τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των λιμενεργατών στους ΣΕΜΠΟ, ο πρωθυπουργός χθες, στην κυβερνητική επιτροπή έδειξε την πραγματική πρόθεση της κυβέρνησης, αφού έδωσε εντολή στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργο Βουλγαράκη να προχωρήσει «εδώ και τώρα» στο ξεπούλημα.Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Καραμανλής, αν και κατά την προχθεσινή συνάντησή του με τον κ. Βουλγαράκη έδειξε προβληματισμένος με τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των λιμενεργατών, χθες «εμπιστεύθηκε» τον υπουργό, ο οποίος στην ενημέρωσή του είχε αναφερθεί και στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των περίπου 2.000 εργαζομένων στους ΣΕΜΠΟ Πειραιά και Θεσσαλονίκης.Ομως η προκήρυξη του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού που ήδη άρχισαν να παραλαμβάνουν οι «μνηστήρες» των δύο ΣΕΜΠΟ δεν διασφαλίζει κανέναν από τους 2.000 εργαζόμενους στα δυο λιμάνια.Αλλα λένε, άλλα κάνουνΑναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής: «Για τους πρώτους 12 μήνες από τη θέση σε ισχύ της σύμβασης ο ΣΕΜΠΟ θα λειτουργήσει υποχρεωτικά με το προσωπικό της ΟΛΠ Α.Ε. (υπερεργολάβος), ο οποίος θα μπορεί να παρατείνει το διάστημα των 12 μηνών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του αναδόχου κατά 6 μήνες, ενώ για τους 18 συνολικά μήνες οι εργαζόμενοι θα αμείβονται από τον ιδιώτη όπως προκύπτει από τις μισθολογικές καταστάσεις του Οργανισμού, και θα εφαρμόζει όλες τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κανονισμούς όπως ισχύουν».Ομως στη δεύτερη παράγραφο διαψεύδονται κατηγορηματικά η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αφού τονίζεται το εξής: «Από την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης ο ανάδοχος θα έχει το δικαίωμα να προσλαμβάνει το δικό του προσωπικό με τους κανόνες της εργατικής νομοθεσίας και της ελεύθερης αγοράς εργασίας. Συγχρόνως δε θα έχει το δικαίωμα να προσλαμβάνει το προσωπικό της ΟΛΠ Α.Ε. που επιθυμεί να αποχωρήσει από τον Οργανισμό και να εργαστεί για λογοριασμό του, με τους όρους φυσικά της ελεύθερης αγοράς».
«Ελάτε μέχρι την Παρασκευή»
Μετά το πρωθυπουργικό πράσινο φως ο κ. Βουλγαράκης θα καταθέσει εντός των ημερών με τη διαδικασία του επείγοντος το σχέδιο νόμου. Χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Νίκος Αναστασόπουλος απέστειλε 5σέλιδη επιστολή στα σωματεία των εργαζομένων, με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ τούς προειδοποιεί ότι αν δεν σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους και δεν προσέλθουν σε διάλογο μέχρι και την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2008 και ώρα 14.00 η διοίκηση του Οργανισμού θα προσφύγει στα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία. Σχετικά με την επιστολή ο κ. Αναστασόπουλος επισήμανε στην «Ε» ότι όλα τα περιθώρια έχουν πλέον εξαντληθεί και η μόνη ευκαιρία που έχουν οι εργαζόμενοι είναι να προσέλθουν στον διάλογο, όπου θα μπορέσουν παρουσιάζοντας τα ανάλογα επιχειρήματα να βελτιώσουν τις προτάσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργου Βουλγαράκη πριν από την κατάθεση του σχεδίου νόμου.Πάντως από χθες επέστρεψαν στις φορτοεκφορτώσεις των κοντέινερ οι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων.Οι φορτώσεις γίνονται με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς. Πηγή:Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: